Smochinul, cunoscut cu denumirea ştiinţifică Ficus Carica, este un arbust de origine subtropicală, provenit din Orientul Mijlociu și bazinul Mediteranei. De obicei un smochin crește sub formă de tufă și ajunge până la 4 metri înălțime. Dacă nu aveți un teren sau curte unde să-l plantați, îl puteți cultiva în ghiveci, în casă sau pe balcon. Și smochinul la ghiveci poate fi productiv dacă este îngrijit corespunzător.
Există peste 700 varietăți de smochini, diferiți ca formă, în funcție de gust și de culoarea fructelor. Smochinii din țara noastră pot rodi de două ori pe an. Producțiile sunt constante și mari după 3-4 ani de la plantarea smochinilor.
Smochinii sunt de trei feluri: comuni, de tip Smyrna (polenizați de viespea Blastophaga, de tip San Pietro (prima recoltă se face fără polenizare, iar a doua necesită polenizare de către viespea Blastophaga) și smochini comuni (dioici), care cresc în România, ce fructifică partenocarpic (fac fructe fără polenizare).
Îngrijirea unui Smochin în ghiveci

Foto: Pixabay/ Mariya Muschard
Un smochin în ghiveci are nevoie în primul rând de un vas mare. Ghiveciul trebuie plasat într-o zonă ferită de curenții de aer. Recipientul trebuie schimbat cu unul mai mare treptat, până ajungeți la unul cu volumul 15-25-40 litri, dar care poate fi totuși mutat, așa că luați în calcul spațiul.
Rădăcinile se dezvoltă foarte repede, așadar este bine să plantați pomișorul într-un ghiveci direct proporțional cu masa rădăcinilor și nu unul mai mare. Transplantarea se va face an de an dacă este necesar.
Smochinul în ghiveci crește sub forma unei tufe înalte dar îl puteți modela, astfel încât să ia o formă frumoasă. Nu uitați când vreți să-i tăiați lăstarii, să nu puneți mâna la ochi sau la gură, pentru că seva plantei este toxică.
Pomul are nevoie de multă lumină pentru a face fructe și de căldură, temperaturi constante în cursul sezonului rece, din octombrie până în aprilie, dar și apă din belșug. Ca substrat este bine să utilizați un amestec compus din mraniță sau compost bine putrezit – 2 părți, o parte nisip și o parte de lut sau argilă.
Macul de Himalaya, o floare rară într-o culoare magică
Primăvara când temperaturile sunt constant peste 10ºC, este bine ca planta să fie scoasă afară pe terasă sau pe balcon și așezată într-un loc însorit dar totodată protejată de vânt. Are nevoie de minim 8 ore de soare zilnic. Se aplică un îngrășământ foliar lunar. Doza este de 2g/ l apă. Udarea se face odată pe săptămână iar vara, în zilele toride se face zilnic. Între 2 udări pământul trebuie să fie zvântat.
Vara smochinul trebuie protejat de căldura excesivă la nivelul vasului în care se află pentru că arbustului nu îi place să i se încălzească pământul în jurul rădăcinilor. Trebuie deci udat cu atenție, să nu aibă pământul uscat, dar nici nu trebuie lăsată apa să băltească. Toamna ghiveciul este mutat în interior, într-un loc luminos.
Smochinul (Ficus carica) este un arbore sau un arbust din familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus.