Primăvara este anotimpul când se fac primele tratamente – stropiri pomi fructiferi, pentru ca aceștia să se dezvolte sănătos și să ofere o recoltă bogată. Tratamentele sunt necesare pentru a elimina dăunătorii și pentru a preveni apariția bolilor.
Dezvoltarea sănătoasă a pomilor pentru a obține un rod bogat începe deci, în fiecare an cu tratamentele făcute la începutul sezonului.
Când se fac primele tratamente – stropiri pomi fructiferi
Primul tratament care se face la pomii fructiferi este realizat după tăiere, la începutul lunii martie. Tratamentul cu sulfat de cupru este cel care protejează pomii fructiferi. Momentul ideal este după tăierea pomilor, înainte de înmugurire. Concentrațiile pot fi diferite în funcție de soi și sunt specificate pe eticheta produselor.
Acest tip de tratament distruge rezerva de boli care a rămas peste iarnă pe crengi. Astfel, rănile pomilor provocate de tăieri sunt protejate de acțiunea fungilor sau dăunătorilor.
După înmugurire, când mugurii au deja câțiva centimetri dar încă nu s-au deschis și nu au apărut primele frunze, se aplică un tratament cu ulei horticol și insecticid. Acest tip de stropire se poate face o singură dată pe sezon.
Tratamentul final de primăvară, cel de după apariția frunzelor, presupune stropirea pomilor pentru a îmbunătăți procesul de înflorire și cel de formare a fructelor. Biostimulatorii folosiți au rolul de a întări sistemul imunitar și de a ajuta pomii să depășească mai bine condițiile meteo extreme sau apariția bolilor.
Așadar, perioada ideală pentru aplicarea tratamentelor este la început de an, când pomii fructiferi sunt în repaus vegetativ și temperaturile au depășit valoarea de 5 grade Celsius. Tratamentele se aplică și la arbuștii fructiferi.
Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă ca primele tratamente să se facă în zile fără vânt și fără umezeală. Dacă dupa aplicarea tratamentului plouă, este necesar ca operațiunea să se reia. Următorul tratament nu trebuie aplicat mai devreme de cel puțin o săptămână. Pe parcursul unui an de zile, pomii fructiferi au nevoie de aproximativ 5 stropiri.
Care sunt cele mai periculoase boli
Cele mai periculoase boli sunt făinarea și rapanul. Făinarea atacă frunzele pomilor și lăstarii tineri. Pot fi afectate și florile sau fructele tinere. Pe pomii afectați de făinare se va observa o pulbere albicioasă care va deveni gălbuie. Pulberea este miceliul ciupercii, prin care boala se poate răspândi foarte repede și la ceilalți pomi.
Rapanul este o alta boală periculoasă la pomii fructiferi care atacă la pom frunzele, fructele, lăstarii, chiar și florile. Boala este favorizată de umiditate și de temperaturi de peste 7 grade Celsius, și poate să apară dacă umezeala stă pe frunze mai mult de 9 ore consecutiv.
Cum se poate cultiva un Mosmon în grădină
Frunzele capătă pete cenușii care apoi vor cădea. Acest lucru afectează în final dezvoltarea fructelor și maturarea lemnului. Fructele vor fi afectate și ele. Se va observa pe suprafața lor mici pete rotunde. Când fructele vor fi depozitate, acestea vor putrezi.
Antracnoza este o ciupercă care atacă frunzele vișinilor și cireșilor. Se formează pete purpurii sau roșiatice, după care frunzele se îngălbenesc și cad prematur. Efectul este dezfrunzirea mai devreme a pomilor. Boala poate persista mai multe sezoane.
Alte boli sunt ciuruirea micotică a frunzelor (cireș, vișin, prun, piersic, cais), pătarea roșie a frunzelor (prun, măr, păr, cireș), moniloza (prun, cireș, cais, măr) etc.
Ce produse se folosesc pentru stropirea pomilor primăvara
Stropirea pomilor primăvara se face cu o serie de substanțe care trebuie folosite pentru stropire. Printre cele mai eficiente se află zeama bordoleză cu doza 3,75-5,0kg/ha.
Păduchele de San Jose, păduchele lanos și cel țestos pot fi stârpiți cu ajutorul insecticidului Movento 100 SC cu doza de 1, 875 l/ ha.
Pentru combaterea rapanului, făinarii și a focului bacterian este indicat să folosiți fungicidul Alcupral 50 PU cu doza 3,75-5,0kg/ha.
Alte două fungicide extrem de eficiente sunt Coppermax și Ovipron Top. Pentru Coppermax doza este 2,0 Kg/ha, iar pentru al doilea doza este 1,0-1,5%. Ovipron Top este indicat pentru combaterea păduchelui de San Jose, păduchelui lanos și cel țesos, pentru păianjenul roșu și afide.
Foarte important! Substanțele pe bază de cupru nu trebuie amestecate niciodată cu uleiul horticol.