Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în luna decembrie 8 evenimente cu ocazia sărbătorilor de iarnă dar și un târg dedicat Zilei Naționale a României.
În următoarea perioadă Muzeul Satului a pregătit mai multe evenimente:
- Târg de Sfântul Andrei,
- Ziua Națională a României la Muzeul Satului,
- Culorile Țării Mele – România,
- Târg de Moș Nicolae,
- Împodobim bradul la Muzeul Satului,
- Deschidem Cartea Faptelor Bune,
- Festivalul de datini și obiceiuri „Florile Dalbe”,
- Atelierul de colinde.
Târg de Sfântul Andrei
Între 30 noiembrie și 3 decembrie 2023 se desfășoară Târgul de Sfântul Andrei. Declarată sărbătoare națională, ziua Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, al cărui nume este purtat de atât de mulți, poate fi prilej de petrecere a zilei la Muzeul Satului.
Aici, la fiecare pas, fiecare lucru povestește despre bogăția vieții – arhitectură și obiecte tradiționale, istorie, tradiții, înțelesuri de demult, natură, toate vă așteaptă să le descoperiți.
Odată trecut pragul muzeului, veți întâlni pe aleile din fața gospodăriilor și meșteri pricepuți care vă vor îmbia să târguiți produse tradiționale și preparate gastronomice alese.
Ziua Națională a României la Muzeul Satului
De Ziua Națională a României ca în fiecare an, Asociația Tradiția Militară va prezenta Onor, la Marea Sărbătoare și va defila pe aleile muzeului în costume militare caracteristice anului 1918 și va susține, sub comanda coordonatorului Asociației, colonel Mircea Stoica, o serie de ateliere tematice pentru copii.
Cei mici sunt așteptați să descopere frumosul meșteșugurilor populare în atelierele de creație intitulate Tricolorul și Unirea susținute de coordonatorii Flori Buia (țesut) și Alice Birca (pictură, desen).
Pe scena din sala Victor Ioan Popa vor cânta Corul de copii Prietenii Sfântului Nectarie, muzicianul Daniel Vasilescu, Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române, coordonator arhd. Mihai Bucă, rapsodul Marian Vasile Ghica, Tezaur Uman Viu.
Culorile Țării Mele – România
Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti va organiza în Regatul Marocului, la Rabat, cu ocazia Zilei Naționale a României expoziția intitulată Culorile Țării Mele-România.
Din colecțiile muzeului vor fi prezentate publicului 40 piese de port tradițional, ceramică, lemn, reproduceri după fotografii de arhivă, filme documentare despre cămașa cu altiță, scoarță- elemente intrate în patrimoniul imaterial UNESCO.
Va fi prezent de asemenea meșterul artizan Elena Hojda care va face o serie de demonstrații de încondeiat ouă și îi va învața pe copii, în cadrul unor ateliere, de ce fragilul ou încondeiat este în registrul patrimoniul imaterial al României.
Evenimentul este organizat de Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti in colaborare cu Ambasada României în Regatul Marocului și va avea loc în perioada 26 noiembrie – 1 decembrie 2023, în saloanele Palatului La Tour Hassan din Rabat.
Târg de Moș Nicolae
În perioada 4-10 decembrie 2023 are loc Târgul de Moș Nicolae la Muzeul Satului. Decorațiuni, jucării și nu numai, vor fi prezente, împreună cu artizanii care le au confecționat, pe aleile muzeului.
Este un bun prilej pentru cei care vor trece pragul Muzeului Satului în această perioadă, să își aleagă cadoul de Moș Nicolae.
Târguri de Crăciun din România în 2023: care sunt și când se deschid
Târgul va fi deschis între orele 9:00 și 17:00, iar accesul se face prin achiziționarea biletului de intrare în muzeu.
Împodobim bradul la Muzeul Satului
Sărbătorile de iarnă se apropie și chiar dacă nu este încă zăpadă, se vor împodobi brazii din muzeu. În perioada 4-20 decembrie 2023 începe maratonul Împodobim bradul la Muzeul Satului, eveniment ajuns la a 3-a ediție.
Toți cei care doresc să se bucure de atmosfera sărbătorilor de iarnă sunt invitați să adopte câte un brad din curtea muzeului. Anul acesta brazii se vor decora cu podoabe biodegradabile (mere, nuci, covrigi etc.).
Înscrierile se fac la adresa de email bradul@muzeul-satului.ro, menționându-se data și ora alese pentru împodobit, numele și prenumele participantului/participanților, numele instituției (dacă este cazul), precum și datele de contact ale persoanei care coordonează împodobirea.
Deschidem Cartea Faptelor Bune
În perioada 4 – 20 decembrie 2023 are loc evenimentul „Deschidem Cartea Faptelor Bune”. Pentru cei din medii vulnerabile respectiv, pentru centrele de copii din București și județul Ilfov va fi organizată o colectă de jucării și hăinuțe noi.
Toate donațiile vor fi lăsate sub pomul de Crăciun din foaierul clădirii administrative din Șoseaua Kiseleff nr. 30, sector 1, București.
Festivalul de datini și obiceiuri „Florile Dalbe”
În perioada 9-10 decembrie 2023 se desfășoară Festivalul de datini și obiceiuri „Florile Dalbe”, eveniment de tradiție organizat anual cu scopul de a prezenta publicului tradițiile de Crăciun și Anul Nou.
Vechi de secole, colindul reprezintă trăirile profunde ale popoarelor de pe aceste meleaguri, trecând testul timpului și mișcând sufletele celor care le ascultă. Colindele aduc speranță față de anul care vine, perioada lor culminând cu Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, prin care bucuria a intrat în lume.
În data de 9 decembrie, începând cu ora 13:00, pe scena din Sala Victor Ion Popa vor cânta Fluierașii din Merișani (Teleorman), Beatrice Băndoiu (Gorj), Grupul Flori Toplițene (Harghita), Ansamblul „Dor, lior dor” al Școlii de Muzică Populară Românească (București).
Se redeschide Satul lui Moș Crăciun din județul Neamț
Pe 10 decembrie grupurile de colindători vor merge pe aleile muzeului într-o paradă care se va desfășura începând cu ora 11:00 și care va pleca de la intrarea din Șos. Kiseleff nr. 28.
În cele două zile ale evenimentului va avea loc și un târg al meșterilor populari cu obiecte realizate de aceștia, produse gustoase şi aromate din gastronomia tradiţională, precum și produse bio. Puteţi degusta dulceţuri şi şerbet, turtă dulce şi colaci, miere şi cozonaci. Târgul va fi deschis între orele 9:00 și 17:00, iar accesul se face prin achiziționarea biletului de intrare în muzeu.
Atelierul de colinde
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” invită copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 15 ani la atelierele de colinde. Perioada de dinaintea Crăciunului este un moment de pregătire pentru
întâmpinarea Nașterii Domnului, iar colindul reprezintă una dintre cele mai cunoscute tradiții de primire a celei mai importante sărbători a iernii.
Coordonatorii atelierului sunt Naomi Guttman și Răzvan Popescu.
Înscrierea la ateliere se face prin completarea formularului online. Costul participării la un atelier este de 60 de lei/persoană. Atelierele au loc în Sala Victor Ion Popa (Șos. Kiseleff nr. 30) după următorul program:
- 9 decembrie, ora 10:00 – 11:00 (7-11 ani)
- 9 decembrie, ora 11:30 – 12:30 (12-15 ani)
- 16 decembrie, ora 10:00 – 11:00 (7-11 ani)
- 16 decembrie, ora 11:30 – 12:30 (12-15 ani)
Pe 30 noiembrie și 1 decembrie Muzeul Satului va avea program normal: 9:00 – 17:00, iar de Ziua Națională pentru toți cei care vor veni la muzeu intrarea este GRATUITĂ.