Halloween este o sărbătoare de origine celtică, sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii diferă. De exemplu, în Suedia este celebrată în prima sâmbătă din noiembrie.
Această sărbătoare a fost preluată de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.
În America de Nord, atitudinea creștină față de Halloween este foarte variată. În Biserica Anglicană, unele episcopii au ales să sublinieze tradițiile creștine de Sărbătoarea Tuturor Sfinților, în timp ce protestanții țin cont de sărbători ca Ziua Reformei, o zi de comemorare și rugăciuni pentru eveniment.
Preotul Gabriele Amorth, un exorcist numit de Vatican la Roma, a precizat: „Dacă tinerilor americani și englezi le place să se îmbrace ca vrăjitoarele și demonii o noapte pe an, nu este nicio problemă. Dacă este doar un joc, nu există niciun rău în asta.
Halloween în lume
Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloweenul este sărbătorit în foarte multe țări de pe glob, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico și Regatul Unit, iar ocazional în unele părți ale Australiei și Noua Zeelandă.
În America de Nord și Canada își menține cel mai înalt nivel de popularitate. În fiecare an, 65% dintre americani își decorează casele și birourile pentru Halloween. Procentul este depășit doar de decorațiunile făcute cu ocazia Crăciunului. Halloweenul este sărbătoarea în care sunt vândute cele mai multe bomboane și este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.
Cuvântul Halloween (Seara Sfinților) este de origine creștină. Un termen echivalent cu „All Hallows Eve” este atestat în engleza veche. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental (catolic și protestant), în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților fiind sărbătorită pe 1 noiembrie.
Așadar, de Ziua Tuturor Sfinților începe sărbătoarea Allhallowtide, perioada din anul liturgic dedicat amintirii morților, inclusiv a sfinților, martirilor și a tuturor credincioșilor plecați.
Obiceiuri de Halloween
O teorie susține că multe tradiții de Halloween au fost influențate de festivalurile celtice ale recoltei, în special de festivalul gaelic Samhain, despre care se crede că au rădăcini păgâne. Unii merg mai departe și sugerează că Samhain ar fi fost creștinat ca Ziua All Hallow, împreună cu ajunul lui, de către Biserica primară. Alți academicieni cred că Halloween-ul a început doar ca o sărbătoare creștină, fiind privegherea Zilei All Hallow.
Celebrați în Irlanda și Scoția de secole, imigranții irlandezi și scoțieni au luat multe obiceiuri de Halloween în America de Nord în secolul al XIX-lea, apoi, prin influența americană, diferite obiceiuri de Halloween s-au răspândit în alte țări până la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului XXI.
Activitățile specifice pentru Halloween sunt purtarea de costume specifice, colindatul, sculptarea dovlecilor în formă de felinar, jucarea de farse sau vizitarea unor locuri presupus bântuite.
Călugărița II, în cinematografe – trailer
Cu ocazia acestei sărbători copiii se deghizează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
Unii oameni practică însă obiceiuri creștine din Ajunul Sfintelor, inclusiv participarea la slujbele bisericii și aprinderea lumânărilor pe mormintele morților. Din punct de vedere istoric, unii creștini s-au abținut de la carne în Ajunul Sfintelor, o tradiție reflectată în consumul anumitor alimente vegetariene în această zi de priveghere, inclusiv mere, clătite cu cartofi și prăjituri de post.
Tradițiile și importanța Halloween-ului diferă de la o țară la alta. În Scoția și Irlanda, obiceiurile tradiționale de Halloween includ copiii care se îmbracă în costum, ținând petreceri, în timp ce alte practici din Irlanda presupun aprinderea focurilor de tabără și spectacole de artificii. În Bretania, copiii făceau glume punând lumânări în interiorul craniilor din cimitire pentru a speria vizitatorii.
Imigrația transatlantică în masă din secolul al XIX-lea a popularizat Halloween-ul în America de Nord, iar sărbătorirea în Statele Unite și Canada a avut un impact semnificativ asupra modului în care evenimentul este sărbătorit de alte națiuni.
Această influență mai mare nord-americană, în special în elementele iconice și comerciale, s-a extins și în locuri precum Brazilia, Ecuador, Chile, Australia, Noua Zeelandă (cea mai mare parte), Europa continentală, Finlanda, Japonia și alte părți ale Asiei de Est.
Mâncăruri asociate sărbătorii
Deoarece sărbătoarea este în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiționale de Halloween. Acestea se obțin prin ungerea merelor întregi cu un sirop dulce lipicios, uneori se adaugă miez de nucă măcinată.
Într-o vreme, copiilor li se dădeau mere glazurate, dar practica a dispărut după ce au apărut zvonuri că unii oameni înfig ace sau lame de ras în merele date copiilor. Nu există însă dovezi ale unor astfel de incidente, deci se poate presupune că sunt cel mult rare și nu se soldează cu răniri grave. Totuși, mulți părinți au crezut că asemenea practici sunt frecvente din cauza mediatizării excesive.
A Haunting in Venice / Bântuind prin Veneția – trailer
La maximul isteriei merelor, unele spitale au oferit radiografii ale sacilor de bomboane ale copiilor pentru a identifica vreo problemă. Practic toate acele puține evenimente de „otrăvire” a merelor erau de fapt cauzate chiar de părinții victimelor.
Un obicei ce persistă în Irlanda de astăzi este gătirea/achiziționarea de barmbrack, o prăjitură ușoară cu fructe, în care se introduc un inel, o monedă sau alte „farmece”. Se spune că cei care mănâncă un barmbrack cu inel își vor găsi dragostea în anul următor, tradiție similară cu cea a prăjiturii regelui la bobotează.
Alimente asociate sărbătorii, din țările care celebrează Halloween:
- Barmbrack (Irlanda),
- Caramele (Marea Britanie),
- Măr caramelizat/măr glazurat (Marea Britanie și Irlanda),
- Porumb caramelizat,
- Colcannon (Irlanda),
- Bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi, etc.,
- Produse din dovleac (dovleac copt, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac, semințe de dovleac prăjite),
- Porumb dulce prăjit,
- Prăjituri Soul.
Impactul economic
Conform Federației Naționale de Retail, se așteaptă ca americanii să cheltuiască 12,2 mld. dolari de Halloween în 2023, în creștere față de 10,6 mld. dolari în 2022. Din această sumă, se preconizează că 3,9 mld. dolari vor fi cheltuite pe decorațiuni pentru casă, în creștere de la 2,7 mld. în 2019.
Popularitatea a decorațiunilor de Halloween a crescut în ultimii ani, comercianții cu amănuntul oferind o gamă mai largă de decorațiuni din ce în ce mai elaborate și supradimensionate.