Cetatea Poenari, locul unde Vlad Țepeș se refugia în vremuri grele, se redeschide publicului începând cu 14 aprilie 2025, anunță CJ Argeș.
Cetatea Poenari, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, încadrată ca Monument istoric de categoria A (de importanță naţională și internaţională), își redeschide porțile în săptămâna mare, începând cu 14 aprilie 2025.
„În săptămâna mare, începând cu 14 aprilie, Consiliul Județean Argeș intenționează să redeschidă Cetatea Poenari, adevărata cetate a lui Vlad Țepeș! Este o veste mare nu doar pentru argeșeni, ci și pentru iubitorii de frumos, de istorie și de călătorii din toată țara și nu numai!”, afirmă autoritățile.
Consiliul Județean Argeș a precizat că monumentul istoric a fost reabilitat cu bani europeni. Lucrările de consolidare și restaurare au costat 23,3 mil. lei, din care 13,6 mil. lei contribuția beneficiarului.
La cetate se ajunge urcând cele 1480 de trepte, dar autoritățile au realizat și un mijloc de acces mecanizat. Programul de vizitare a cetății este de miercuri până duminică de la ora 09:00 până la 17:00, ultima urcare fiind la 15:30.
Lucruri mai puțin cunoscute despre Cetatea Poenari
Cetatea Poenari reprezintă un monument istoric din secolul al XIV-lea, aflat în județul Argeș (Căpățânenii Pământeni), Muntenia, România. Cetatea este situată pe un vârf de munte care domină Cheile Argeșului, lângă localitatea Arefu, la 4 km de barajul și lacul de la Vidraru.
Cetatea este cea unde Vlad Țepes și-a facut capitală atunci când a luat tronul și până la invazia turcilor din 1462.
Un castel – muzeu dedicat lui Dracula s-a deschis în jud. Argeș
Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn, apoi construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu sau punct de observație de către Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe. Cetatea Poenari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de fortăreață contra otomanilor.
Legenda spune că, Vlad Țepeș, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutându-și astfel urmăritorii.
Cetatea Poenari se află pe un vârf de munte, la aproximativ 400 de metri față de nivelul văii. Are o forma alungită și posedă 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic. Zidurile au 2-3 metri grosime. De la nivelul cetății se pot admira priveliștile frumoase ale văii Argeșului.