Târgul de Mărţişor de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” situat pe Șos. Kiseleff, nr. 28-30, Sector 1, are loc în perioada 26 februarie – 3 martie 2024.
Simbol al celor mai curate sentimente şi păstrător al unor mari speranţe pentru anul abia început, mărţişorul nu încetează să fascineze.
Sub nenumărate înfăţişări, de la simplul şnur, cel mai adesea alb-roşu, însoţit sau nu de o amuletă, până la cele mai meşteşugite forme, prins în piept sau la încheietura mâinii şi apoi agăţat adeseori într-un pom înflorit, dăruit fetelor, dar şi băieţilor, mărţişorul este unul dintre cele mai populare obiceiuri româneşti.
Includerea în patrimoniul imaterial UNESCO stă mărturie a valorii acestei tradiţii desprinse din credinţele agrare ale reînnoirii timpului.
Atât de vechi şi totuşi niciodată învechit, mărţişorul vă aşteaptă să-i aflaţi tainele la „Târgul cu tâlc” din Şos. Kiseleff nr. 28-30, de luni până duminică, între orele 9:00-17:00.
Gazda evenimentului – Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul Satului este una din principalele atracții ale capitalei României, fiind promovată ca atare și pentru atragerea turiștilor străini. El este amplasat într-o zonă verde, pe malul lacului Herăstrău.
Din Parcul Regele Mihai există două porți de acces în muzeu: Poarta Miorița, în zona debarcaderului, și poarta Transilvania, în zona Arcului de Triumf, cele două fiind deschise de miercuri până duminica.
Situat ca o „insulă” în interiorul Muzeului Satului (dar pe o proprietate separată) se găsește Palatul Elisabeta — în prezent, singura reședință din București a principesei Margareta și a întregii Familii Regale a României.
Cât costă mp de teren în București, ȋn funcție de zonă
Atmosfera se aseamănă mai mult cu cea a unui parc natural decât cu cea a unui muzeu, fiind reconstruite aproximativ toate elementele ce puteau aduce aminte de vremurile de demult și de atmosfera pitorească.
Muzeul Național al Satului a rămas singura instituție rezultată din strădaniile Școlii Sociologice de la București, care încă mai funcționează. În prezent, în cadrul muzeului, se organizează evenimente ce se pliază pe acest specific: expoziții de obiecte artizanale, expoziții de fotografie și tot ce ar putea avea legătură cu prezervarea patrimoniului și reconstituirea unei lumi rurale.