Despre cafea știm că se consumă pentru aroma sa, pentru energia pe care ne-o dă sau în scop terapeutic, pentru atmosfera creată când este servită. La 1 octombrie, în fiecare an, începând din 2015, este sărbătorită Ziua Internațională a Cafelei.
Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC) a declarat în 2014 ziua de 1 octombrie, drept ziua „celebrării diversităţii, calităţii şi pasiunii sectorului cafelei” şi ca „o oportunitate pentru iubitorii de cafea de a-şi împărtăşi dragostea faţă de băutură şi de a sprijini milioanele de fermieri ale căror mijloace de existenţă depind de recolta aromatică”.
Rece, fierbinte, decofeinizată, cu diferite arome, instant, filtru sau ibric, cafeaua şi istoria ei, toate acestea sunt celebrate de Ziua Internațională a Cafelei.
Există și o ghicitoare pe această temă: „Neagră, dulce și fierbinte, la cucoane dinainte.”
Dar să revenim la lucruri serioase, să aflăm care este istoria cafelei, când s-a realizat prima dată o cafea și de ce a ajuns să fie consumată de oameni atât de intens.
Tot ce nu știați despre cafea
Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cofeină și care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora).
Coffea arabica furnizează sorturile cu aromele cele mai fine, pe când Coffea robusta este mai amară și mai puțin aromată. Calitatea cafelei este influențată de locul de cultivare, depozitare și procesul de torefiere a boabelor de cafea.
Cafeaua este un lichid de culoare neagră, este amară și ușor acidulată, având un efect stimulant la oameni datorită conținutului de cofeină. Este una dintre cele mai populare băuturi și se poate consuma în diferite forme (de exemplu espresso sau cappuccino).
De obicei este consumată ca o băutură caldă, dar și cafeaua cu gheață este o alternativă răspândită. Unele studii indică faptul că are un efect benefic asupra adulților, însă studiile pe termen lung nu au putut demonstra acest lucru datorită calității precare ale acestora.
Cele mai vechi informații credibile cu privire la consumul de cafea datează din secolul al XV-lea, din Yemen, Peninsula Arabică. În acele regiuni, boabele de cafea au fost pentru prima dată prăjite și consumate într-un mod similar celui din prezent. Originea boabelor de cafea se crede a fi din regiunea Etiopia, Africa de Nord.
În anul 2016, Brazilia era pe primul loc în lume din punct de vedere al producției boabelor de cafea, ceea ce se traduce într-o producție de o treime din totalul cafelei produse la nivel mondial.
Cafeaua în România
Prima cafenea (cahvenea) se deschide în București, la 1667, proprietatea unui fost ienicer, Kara Hamie.
În prezent la nivel local, piața de cafea out of home este o industrie care se ridică la 600 mil. euro, o treime din această sumă fiind generată în București, acolo unde prețul mediu al unei cafele ajunge la 10.5 lei.
Doar 49% dintre respondenții din București cunosc termenul „cafea de specialitate”, în celelalte orașe analizate media fiind de 47%.
Ziua Internațională a Cafelei – Cum se consumă cafeaua în lume
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. În anul 2014, statisticile arătau că, în lume, se serveau aproximativ 1,4 miliarde de căni de cafea pe zi.
Consumatorii cei mai importanți sunt: SUA, Germania, Franța, Japonia și Italia.
Finlandezii consumă anual 12,2 kg de cafea de persoană, danezii 9,4 kg, norvegienii 9,3 kg, suedezii 8,3 kg, germanii 7,4 kg, italienii 5,6 kg, francezii 5 kg iar brazilienii 4,7 kg.
În România, consumul de cafea este de circa 2 kg pe cap de locuitor în fiecare an, ceva mai puțin decât media europeană de 3 kg pe cap de locuitor.
Cafeaua este consumată după un ritual sau după cutumele diferitelor regiuni? Cultura modernă a cafelei îşi are originea în Europa de Vest, în secolul al XVIII-lea. Răspândită astăzi pe tot globul, este preparată şi consumată diferit de la o ţară la alta.
În Turcia, cafeaua se consumă tare, neagră şi dulce, preparată la nisip, o infuzie fină, fără urmă de zaţ. Apa rece în care a fost adăugată cafea este încălzită la foc mic, apoi dată în clocot de câteva ori. După ce s-a “odihnit” puţin, se adaugă peste zahărul din ceşti.
În Grecia, procedeul este asemănător, doar că zahărul cubic este înmuiat în alcool, care apoi este flambat (i se dă foc).
Austria, o țară cu multe cafenele elegante şi rafinate, se mândreşte cu wiener melange, o cafea servită cu lapte fierbite şi topping de cremă de lapte.
TOP afaceri în agricultură pe care le poți face cu o investiție mică
Franţa are și ea un produs special și anume, cafe au lait, servită cu laptele adăugat în ceaşcă sau separat, pe farfuria de ceștii. În Franţa se mai serveşte şi ”za faux”, o cafea mai slabă, pe care băutorii pasionați o numesc “suc de șosete”, de pe vremea când, pentru filtrarea zaţului, erau folosiţi ciorapii.
Italia, ţara natală a espresso-ului, are espresso simplu, dar şi cafe con panna, cu topping de frişcă dulce. Alte băuturi pe bază de cafea sunt cappuccino, macchiato, lungo, ristretto, romano. Aici un cappuccino se comandă până în ora 12.00.
În anul 1901, Luigi Bezzera a inventat primul aparat de espresso, care a fost perfecţionat în 1946, când a apărut băutura cappuccino (denumită după culoarea robelor călugărilor Capuchin).
Portughezii consumă cafeaua tare, cum ar fi o Bica: un shot de espresso tare şi amar.
În Japonia cafeaua este o băutură importantă, căreia i-a fost asociată o sărbătoare, pe 1 octombrie. Deşi recunoscuţi ca mari consumatori de ceai, aceștiao preferă și cafeaua de foarte bună calitate. Pentru reducerea ridurilor şi îmbunătăţirea aspectului pielii, japonezii fac baie într-un amestec format din cafea şi pulpă de ananas.
Rapiță: beneficii, plantare și îngrijire
Statele Unite ale Americii consumă caffee americano, o cafea diluată cu multă apă. Pentru americani, dimensiunile unei cafele mici corespund în Europa unei cafele mari.
Studiile arată că americanii beau 400 de milioane de ceşti de cafea pe zi, ceea ce face ca Statele Unite să fie cel mai mare consummator de cafea din lume.
“Pauza de cafea”, adusă de scandinavi, apare în America încă din secolul al XIX-lea, ca metodă de odihnă la locul de muncă, dar şi ca încurajare a consumului.
La arabi, cafeaua tare şi aromată este oferită musafirilor alături de curmale. Refuzul este considerat o ofensă adusă gazdei, care o serveşte înainte de masă.
Soiuri de cafea cunoscute în lume
Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultivă în scopuri industriale soiurile Arabica, Robusta, Liberica și Maragogype.
Arabica este cea mai apreciată și cultivată cafea. Se obține din arborele coffea arabica originar din Etiopia și numără aproape 200 de specii.
Robusta (Coffea canephora sau Coffea robusta) are un conținut ridicat de cofeină (1,7 – 4%), un gust puternic și mai puțin aromatizat. Robusta se evidențiază prin gustul tare, mai amar, mult mai pregnant decât la cafeaua Arabica.
Liberica, originară din regiunea Monrovia, Liberia, este asemănătoare cu Robusta, are de asemenea o creștere rapidă și poate rezista la condiții climaterice nefavorabile.
Maragogype. Acest arbore de cafea a fost descoperit în vecinătatea orașului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin încrucișarea dintre arabica și liberica. Este cafeaua cu cele mai mari boabe din lume, dimensiunile boabelor sunt de 2-3 ori mai mari.
Sfânta Elena numită și cafeaua lui Napoleon, deoarece a fost cafeaua preferată a acestuia în perioada exilulul din această insulă.
Cicoarea – cultivare, utilitate, beneficii și multe altele
Panama Boquete Geisha este un soi care crește la altitudinea de 1.700 de metri, în apropierea vulcanului Baru din Panama. Datorită altitudinii, această cafea are o savoare specială, o aromă ultrafină și aciditate moderată.
Kopi Luwak sau „cafeaua milionarilor“ este o cafea recoltată din insulele Java, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine, Timorul de Est și din unele zone din India. Boabele acestei cafele nu sunt culese direct de pe plantă, ci numai după ce au fost ingerate și apoi eliminate parțial digerate de un animal numit civetă de palmier (Paradoxurus hermaphrodites).
Black Ivory este obținută din boabele de cafea înghițite, digerate și eliminate pe cale naturală de către elefanți. Procedura de obținere a cafelei este asemănătoare cu cea pentru fabricarea cafelei Kopi Luwak.