Abutilon sau arțarul de cameră poate fi cultivată în grădini ca plantă ornamentală dar și în ghiveci. Florile de Abutilon pot fi monocrome sau bicolore. Chiar dacă are un aspect exotic care pare sofisticat, Abutilon nu este o plantă pretențioasă și nu este greu de cultivat.
O specie din Brazilia văzută adesea în Sydney, Abutilon este un gen vast ce cuprinde aproximativ 200 de specii de plante ornamentale răspândite în zonele tropicale și subtropicale din America, Africa, Asia și Australia. Sunt denumite popular “arțar de cameră” sau “pristolnic”. Se prezintă sub formă de plante erbacee perene, arbuști sau arbori mici.
Soiuri de Abutilon
Se pare că această plantă are două forme: un tip care acoperă solul numit Rio Grande Abutilon și Abutilon megapotanicum, un tip sub formă de tufă care poate ajunge până la 2,5 m înălțime.
Există un soi pestriț care crește sub formă de tufă, cunoscut sub numele de variegatum sau Clopot Abutilon cu frunze pestrițe și pete galbene, acestea putând fi cultivate cu ușurință în coșuri suspendate.
Și florile sunt din două culori, petalele de deasupra sunt roșii și niște extensii ale acestora galbene, mici, care le face să semene cu un felinar. Florile au 5 petale unite la bază, ce dau un aspect de clopot sau de roată. La majoritatea speciilor, acestea sunt colorate în portocaliu sau galben, dar sunt și specii cu flori roșii, roz, mov.
Ramurile sunt destul de elastice și flexibile, se pot curba peste arcade sau stâlpi dând un aspect plăcut. Îi place la soare sau semiumbră și nu are preferințe neobișnuite. Frunzele sunt palmate, lobate la unele specii, asemănătoare celor de arțar, cu toate acestea, nu sunt inrudite cu arțarul. Este o plantă care înflorește din primavară până în toamnă dacă îi sunt asigurate toate condițiile.
Cultivare Abutilon
Poate fi cultivată într-un vas mai mare sau în pământ. Florile rezistă o perioadă îndelungată de timp, de primăvara până la sfârșitul toamnei. Un alt aspect interesant de știut este faptul că acest arbust are frunzele mereu verzi.
Dar pentru a fi o plantă mereu proaspătă și verde trebuie să eliminați lăstarii care au înflorit, bineînțeles după ce s-au ofilit florile.
Tăierea lăstarilor se va efectua urmărind formarea unei coroane compacte și ramificate și cu o înflorire constantă. Cum se face? Se taie lăstari de circa 10-20 cm lungime care apoi se modelează prin eliminarea frunzelor de la bază și tăierea la jumătate a celor rămase; butașul de Abutilon trebuie să aibă partea de la bază semilemnoasă. Se poate pune la înrădăcinat în pământ amestecat cu nisip sau în pahare cu apă.
Înmulțirea se obține prin butași sau prin semințe. Pentru butași, se taie lăstari de dimensiuni cuprinse între 8-10 cm, în perioada de primavară-vară. Căldura este cea care determină înrădăcinarea rapidă a acestora.
Top 8 cele mai parfumate plante de interior
Semințele se însămânțează primăvara și germinează în aproximativ 3 săptămâni. Poate dura până la un an pentru ca planta obținută din semințe să înflorească.
Transplantarea se execută primăvara, în fiecare an sau o dată la doi ani. Pentru ca planta să crească mai mare, trebuie mutată într-un ghiveci mai voluminos.
Îngrijire Abutilon
Plantele înflorite trebuie ținute la soare sau semiumbră.
În perioada primăvară-toamnă se recomandă a se uda din abundență pentru a favoriza creșterea și înflorirea. Pe timpul iernii trebuie redusă udarea plantelor, evitând totuși uscarea completă a substratului.
Preferă temperaturi moderate vara, iar în perioada iernii are nevoie de un minimum de 10 grade Celsius. Se pretează excelent pentru menținerea în ghivece, acest lucru constituind un avantaj în perioada iernii, când trebuie mutate în interior. Plantele trebuie ferite de îngheț și menținute într-o cameră răcoroasă, pentru a asigura o perioadă de repaus.
Plantele de abutilon au cerințe medii față de umiditatea din substrat. Nu prezintă cerințe speciale fatță de umiditatea aerului, însă pot fi pulverizate din când în când cu apă pe frunze.
O nouă specie de orhidee a fost descoperită în România
Nu are preferințe specifice pentru substrat. Acesta trebuie să permită drenarea ușoară a apei și poate fi alcătuit din pământ de gradină, mraniță și nisip.
Plantele de Abutilon necesită fertilizare regulată, începând de la sfârșitul iernii, până în toamnă.
În special în perioada când sunt ținute în interior, plantele de Abutilon pot fi atacate de musculița albă, păianjenul roșu și afide.
Particularități ale plantei Abutilon:
- florile de abutilon atrag fluturii;
- în general hibrizii produc foarte rar fructe, speciile însă produc fructe. Acestea sunt reprezentate de un schizocarp de formă rotundă/hemisferică, alcătuit din mai multe segmente în interiorul cărora se află mai multe semințe.
Abutilon este o plantă decorativă, fie în grădină sau la ghiveci, atât verde cât și atunci când are florile uscate pentru că acestea au formă de clopoței sau lampioane.
Dacă doriți să cultivați Abutilon Hybridum Mix , 130 semințe costă circa 13,00 lei. O plantă Abutilon de 14 cm înghiveci are prețul de 34 lei.