Floarea de hârtie sau Bougainvillea este o plantă ornamentală, originară din Brazilia dar care se dezvoltă bine oriunde. Este denumită popular „floarea de hârtie” datorită texturii bracteelor foarte fine, asemănătoare hârtiei.
Preferă temperaturile calde și este sensibilă la ger și îngheț. De aceea, Bougainvillea există în majoritatea zonelor cu climă caldă, cum ar fi Florida, Carolina de Sud, India de Sud, California și în bazinul Mediteranei. Cerințele sale scăzute de apă fac din Bougainvillea o plantă ideală pentru decorarea locurilor unde predomină seceta.
Cum arată floarea de hârtie
În lume există peste 300 de soiuri de Bougainvillea dar mai cunoscute sunt circa 18 specii. Bougainvillea glabra și Bougainvillea spectabilis sunt cele mai întâlnite, acestea au fost folosite pentru obținerea de numeroși hibrizi.
Floarea națională a Grenadei, Bougainvillea, poartă mai multe denumiri în funcție de diferitele regiuni unde crește. În afară de santa-rita spaniolă Rioplatense, veranera spaniolă columbiană, hârtia spaniolă peruviană, poate fi denumită în mod diferit primăvară, trei marie, mereu strălucitoare, santa-rita, ceapă, roseiro, rozetă, râs, pataguinha, pau-de-roseira și flor-de-papel în portugheză braziliană.
Tulpinile cățărătoare pot ajunge până la 3 metri înălțime și prezintă spini. Frunzele sunt simple, ovale, de culoare verde strălucitor pe partea superioară, și verde deschis pe partea inferioară. Au dimensiuni de aproximativ 5-8 cm și sunt dispuse alternat.
Florile apar în lunile mai-noiembrie și sunt dispuse sub formă de ciorchini. Sunt formate din bractee lungi de 3-5 cm, de culoare roz, violet, roșu, alb, portocaliu, galben și o floare tubulară, albă, în centrul lor. Au tendința de a înflori pe tot parcursul anului în regiunile ecuatoriale. În altă parte, sunt sezoniere, cu cicluri de înflorire de obicei de patru până la șase săptămâni.
Foto: Bougainvillea/Floarea de hârtieNumele Bougainvillea provine de la Louis Antoine conte de Bougainville, navigator și explorator francez, celebru pentru călătoriile sale ȋn Oceanul Pacific, călătoria ȋn jurul lumii și ȋnfiinţarea primei colonii ȋn insulele Falkland. Planta a fost adusă ȋn Europa ȋn sec XIX.
Bougainvillea – cultivare
În exterior planta are nevoie de un climat blând așa că trebuie așezată într-un loc unde va beneficia complet de soare. Dacă este pusă lângă ziduri, este necesară expunerea la sud, unde soarele strălucește în cea mai mare parte a zilei. În interior, trebuie amplasată tot într-un loc luminos, cât mai aproape de o fereastră. Bougainvillea are nevoie de minim 6 ore de soare pe zi.
Preferă temperaturi ridicate în timpul verii, însă iarna are nevoie de minim 10 grade Celsius, pentru a putea intra în repaus. Înflorirea plantei este direct influențată de climat. Într-un climat mai răcoros, cum este cel din România, Bougainvillea nu reușește să producă flori multe precum plantele crescute în zona mediteraneană.
Nu are cerințe specifice față de umiditate, dar în condiții de căldură puternică și aer uscat, se pot pulveriza frunzele cu apă necalcaroasă.
Substratul trebuie să fie fertil ca să permită drenarea ușoară a apei. Cel mai bine crește în substraturi alcătuite din pământ de grădină, turbă și nisip. pH-ul optim este de 5,5-6,0.
Bougainvillea – îngrijire
În perioada de vegetație, primăvara și vara, pământul trebuie să se mențină mereu reavăn, nu umed. Se recomandă să fie udat o dată sau de două ori pe săptămână. În mod normal, planta are nevoie de apă atunci când substratul este uscat în primii 3-5 cm de la suprafață. Toamna, udarea se rărește treptat, o dată cu intrarea plantei n repaus vegetativ. Iarna se udă moderat, în funcție de temperatura camerei, o dată la două săptămâni.
Fertilizarea se face în perioada de creștere și înflorire. Atunci se recomandă utilizarea unui îngrășământ special pentru plantele cu flori, din aprilie până în septembrie. Odată cu venirea toamnei, se oprește administrarea îngrășămintelor pentru a se pregăti de intrarea în repaus.
Tăierile se recomandă să se facă primăvara, înainte de intrarea plantei în vegetație, pentru scurtarea ramurilor și corectarea formei arbustului. Dacă viţele necesită tunderi, acestea se pot face și după perioada de ȋnflorire, toamna. Astfel, se taie lăstarii care au înflorit la jumătate din lungime, pentru a stimula abundența florilor în anul următor.
De ce Floarea de pai este o plantă „nemuritoare”
Transplantarea se face la o lună dupa cumpărare și primăvara, după tăieri, înainte de pornirea plantei în vegetație. Cine dorește să păstreze arbustul în ghiveci, este bine să aleagă unul voluminos, cu diametrul și adâncimea proporționale cu sistemul radicular al plantei, cu găuri de drenare mari, care să permită scurgerea ușoară a apei.
Înmulțirea se face prin butași realizaţi primăvara sau toamna. În perioada august-septembrie se recoltează butași semilemnoși, care nu au înflorit. Aceștia se tratează cu hormoni de creștere sau stimulatori pentru înrădăcinare și se mențin în substrat, la temperaturi de 22 – 25 grade Celsius.
Bougainvillea este o plantă lipsită de dăunători, dar poate fi sensibilă la viermi, melci și afide. Larvele unor specii de lepidoptere le folosesc și ca plante alimentare, cum este molia leopard gigant. Uneori, poate să apară și păduchele lânos, însă nu prezintă risc mare de atac al dăunătorilor. Mai pot ataca acarieni sau musculița albă.
Bougainvillea – utilizare
Bougainvillea se pretează pentru interior, dar poate fi amplasată și afară în grădină vara, în zonele cu climat cald.
Planta se folosește pentru decorarea zidurilor, pentru acoperirea solului, ȋn coșuri atȃrnate pe terase sau pot forma bonsai. Se poate utiliza și la realizarea sculpturilor verzi.
Pentru realizarea unui bonsai, planta trebuie tunsă ȋn fiecare lună, lăsând o tulpină centrală. Tăierile nu se realizează ȋn perioada de repaus vegetativ adică iarna.
Există peste 90 de varietăţi de Bougainvillea, pe piață. Cele mai cunoscute sunt: Formosa, Texas King, Espinosa cu bractee roz, Rosenka, Sundawn și Tequila Sunrise cu bractee portocalii, Sanderiana, New River și Twilight Delight cu bractee violet sau Don Fernandez și Crimson Red cu bractee roșii.