Ochiul Boului sau Callistephus chinensis este o plantă de toamnă foarte frumoasă. Numele speciei provine de la cuvintele greceşti kalistos care înseamnă frumos şi stephos care este tradus coroană.
Florile plantei Callistephus chinensis durează cel mult o lună. Dacă doriți ca grădina să fie mai mult timp înflorită, este necesar să eșalonați înflorirea, adică să plantati Callistephus la intervale de câte două săptămâni. În acest fel veți avea aceste minunate flori toată perioada de toamnă. Ochiul Boului are flori mari, simple sau involte, de diferite culori: roz, mov, albe, roșii.
Pentru a avea flori mari, Ochiul Boului trebuie „bobocit”. Lucrarea constă în eliminarea bobocilor laterali și păstrarea pentru înflorire doar a bobocului principal. Bobocii trebuie eliminați când sunt mici, operațiunea repetându-se de mai multe ori, pe măsură ce se formează noii boboci.
Ce trebuie să știți despre Callistephus
Este originar din China și Coreea. Se cultivă în întreaga lume ca plantă ornamentală în grădinile de cabane și ca floare tăiată. Planta crește pe câmpuri, dealuri pustii și la munte. Perioada de înflorire este din august până în octombrie în emisfera nordică, cam o dată cu mușețelul.
Denumirile sale comune includ asterul chinezesc și asterul anual. Alte de numiri ale plantei sunt: bumbișor, cinci-degete, codobatură, granat, lăptucul-oii, margaretă, piciorul-cocoșului, pitulice, prundar, prundaș, romaniță neadevărată, romaniță nemirositoare, spilcuță, spânz, steliță, steluța, ruji de toamnă.
Planta poate ajunge până la 100 cm înălțime. Frunzele bazale sunt pețiolate, spatulate, are floarea de formă globuloasă, compactă, inflorescența cu flori involte cu un singur rând de petale.
Florile în sălbăticie sunt de culoare violet. Există mai multe soiuri cu flori de diferite culori. Forile de alte culori au fost obținute în special prin hibridizare. Soiurile cultivate pot avea mai multe culori ca roșu, roz, albastru, violet și alb. Aceste au o lungime de până la 3,5 cm.
Planta este o specie naturalizată în unele zone din afara ariei sale native (Indochina, Europa, America de Nord, Australia, Noua Zeelandă etc.) și poate fi întâlnită la marginile pădurilor de foioase.
Crește la altitudini de la 300 la 2700 deasupra nivelului mediu al mării. Ca plantă ornamentală, se dezvoltă pe soluri proaspete, bogate în nutrienți și ușor de humus, în aer condiționat cald umed.
Înmulțirea plantei Ochiul Boului
Înmulțirea se face prin semințe care se plantează cu aproximativ 2 luni înainte de ultimul îngheț în spații protejate, acoperite și ferite de temperaturi scăzute. Sunt recomandate răsadnițele sau tăvițele alveolate.
Semințele se acoperă cu nisip sau cu substrat. Solul trebuie menținut umed, atât pentru a proteja semințele, cât și pentru a grăbi încolțirea acestora.
Temperatura necesară este de 18-21 grade Celsius pentru ca semințele să germineze în aproximativ 7-21 de zile, în funcție de temperatură.
Răsadurile au nevoie de aproximativ 25-30 săptămâni pentru a putea fi plantate în grădină sau în spațiul de cultură. Este esențială păstrarea unei distanțe de 30-50 cm între plante.
Dacă doriți să plantați semințele direct în grădină, este indicat să sădiți 3-4 semințe în cuiburi cu o adâncime de aproximativ 2 cm. În ambele cazuri, trebuie să mențineți pământul reavăn, planta fiind foarte sensibila la secetă.
Cultivare Callistephus chinensis
Ochiul Boului are nevoie de un sol reaven, bine drenat, bogat în substanțe nutritive, cu un pH neutru-alcalin, cuprins între 6 și 6,5.
Planta are nevoie de apă, deci udarea este recomandat să se facă cu regularitate. Totuși, cantitatea de apă folosită trebuie să fie moderată, iar între două udări solul să se usuce la suprafață, adică la 1-2 cm adâncime. Se recomandă ca udarea să se facă dimineața devreme sau seara târziu, niciodată pe timpul zilei.
Ochiul Boului are nevoie și de multă lumină pentru a se dezvolta armonios, așa că planta trebuie așezată în zone luminoase, însorite sau semiumbrite. Temperatura este important să nu scadă sub 8 grade Celsius.
Îngrijirea plantei
Pentru a avea mereu o grădină colorată, atunci e recomandat să plantați răsadurile de Ochiul Boului în locuri diferite de la an la an. Această măsură oferă o înflorire abundentă și un aspect mai sănătos al plantelor.
Tufănele: cum se îngrijesc cele mai îndrăgite flori de toamnă
Grădinarii recomandă ca Ochiul Boului să nu fie plantat pe același teren timp de 3-4 ani. Pentru prelungirea perioadei de înflorire, trebuie să înlăturați florile uscate sau ofilite.
La fel de important este ca, la o lună de la plantare, să înlăturați vârful plantelor, lăsând doar primele 2-3 seturi de frunze. Acest procedeu încurajează îmbobocirea și dezvoltarea plantei pe orizontală, prin ramificare laterală.
Boli și dăunători
Plantele sunt susceptibile la ofilirea fusarium, o boală fungică. Unele soiuri sunt mai rezistente la aceasta decât altele. Insectele dăunătoare sunt afidele, gândacii de vezicule și insecta pătată a plantei. Planta este, de asemenea, susceptibilă la acarieni.
Cum ochiul boului este sensibilă la atacul insectelor şi ciupercilor, este indicat ca plantele bolnave să fie ȋndepătate, iar locul de plantare să fie schimbat anual.
Grădinarii recomandă utilizarea fungicidelor și insecticidelor pentru eliminarea dăunătorilor menționați.
Utilizare
Specia se poate folosi ȋn grădini amenajate ȋn stil rustic, ronduri, borduri florale, ca floare tăiată şi plantă de ghiveci.
Ȋn anii ’80 a ȋnceput ȋn India un program de obţinere a numeroşi hibrizi, India ocupând de atunci unul dintre primele locuri la exportul de flori de ochiul boului.
Murraya, un odorizant eco extrem de atrăgător
Cele mai des întâlnite 3 varietăţi care se găsesc pe piaţă:
- Matsumoto cu flori semiduble şi tulpină de 60-80 cm,
- Milady cu flori duble,
- Starlight cu flori ce au petale filiforme.
Un plic cu seminţe de Ochiul Boului costă circa 6 lei.