Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului, este o plantă cu miros puternic, care înflorește prima dată la începutul verii însă, dacă vremea este caldă și prielnică, poate avea flori chiar și iarna. Florile, semințele și frunzele de Caprifoi sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru diverse afecțiuni.
Caprifoiul (Lonicera Caprifolium), numit în popor și Mâna Maicii Domnului și foarte rar, Cășie, Căpriță, Curpen, Frunza-Caprei, Ghiară, Stânjenită, creștea în Norvegia, Suedia, Polonia, Spania, Italia, Austria, Ungaria, Cehia, fosta Iugoslavie, Albania, precum și în România.
Și Asia de Vest face parte din arealul său originar. Mai târziu s-a răspândit și în celelalte părți ale Europei, în Asia Mică și Caucaz, precum și în Anzii sud-americani.
Proprietățile terapeutice ale Caprifoiului
Mulţi dintre noi o ştim că plantă decorativă care ne încântă prin mirosul florilor sale extrem de parfumate. Florile au însă o mare valoare terapeutică. Datorită proprietăţilor antibacteriene naturale şi antiinflamatorii, acestea au fost folosite ca medicament în medicina chineză din antichitate şi până în prezent pentru a trata febra şi a elimina toxinele din corp.
Mai este utlizată această plantă și pentru ameliorarea infecțiilor respiratorii, a tulburărilor digestive sau a inflamațiilor din corp.
În plan extern, Caprifoiul sub formă de tinctură poate ameliora furunculele, iritațiile, mâncărimile și alte probleme dermatologice. De asemenea, planta este renumită pentru efectele benefice asupra creierului. Ajută memoria, previne degradarea celulelor nervoase și ameliorează migrenele.
Datorită proprietăţilor antivirale puternice, Caprifoiul a fost planta medicinală de top folosită în China în timpul epidemiei de SARS. Cercetătorii au spus că moleculele pe care le conține planta inhibă replicarea noului coronavirus SARS – COV – 2 și atacă genele acestui virus, grăbind astfel vindecarea celor infectați. Tot ei au afirmat că decoctul de Caprifoi oferă rezultate bune și în cazul virozelor obișnuite sau al gripei.
Participanții la studiu care au consumat decoct de Caprifoi s-au vindecat în 4 zile, spre deosebire de cei care au luat medicamente specifice, și care s-au vindecat după 12 zile, spun cercetătorii.
VIDEO: Caprifoi
Alte calități pe care le are Caprifoiul
Caprifoiul este o liană lemnoasă cu frunza căzătoare, care poate ajunge la înălțimea de 2 m. Pe un suport precum copaci mici, arbuști, stâlpi, garduri etc, poate să atingă înălțimi de la 6 până la 10 m și lățimea de până la 3 m. Înflorirea durează din mai până în iulie.
Începând cu sfârșitul verii apar fructele (bacă) cu diametrul de circa 8 mm și toxicitate redusă, care la atingerea maturității capătă culoare roșie aprinsă.

Foto: Pexels/ Pоман-красовский-10097289
Florile numeroase răspândesc din mai până în iulie în orele de seară o puternică mireasmă dulce ca să atragă moliile. A doua zi florile de abia desfăcute încep să se ofilească. Polenizarea este efectuată de către insecte. Florile cu nectar abundent sunt vizitate de molii, sfingide ș.a. Fructele rămân mult timp pe ramuri și servesc ca hrană păsărilor.
Caprifoiul este popular în calitate de plantă ornamentală în parcuri și grădini. Unele soiuri sunt folosite ca plante ornamentale nepretențioase. Aceste soiuri se înmulțesc prin butași.
Extractul din rădăcinile de Caprifoi este utilizat pentru producerea unui colorant albastru.