Florea Ochi Negru de Susan o puteți vedea înflorită timp de 4-5 săptămâni. Această plantă se folosește ȋn grădini de tip rustic, ȋn ghivece şi pentru aranjamente, ȋn buchete, dar are și proprietăți medicinale.
Ochi Negru de Susan este o plantă originară din America de Nord care ȋnfloreşte toată vară. Tulpina sa are dimensiuni cuprinse între 50 cm și 120 cm. Frunzele sunt alungite şi acoperite cu perişori, iar florile sunt de 7-10 cm, cu 8-21 petale galbene, lucioase.
Etimologie și nume comune
Numele speciei Rudbeckia Hirta provine de la numele botanistului suedez Olof Rudbeck, fondatorul Grădinii Botanice din Uppsala şi de la cuvântul “hirta”care ȋnseamnă păros.
Ce nu știați despre Coada Șoricelului
Epitetul specific hirta este latin pentru „păros” și se referă la tricomii care apar pe frunze și tulpini. Alte nume comune pentru această plantă includ: Susan cu ochi căprui, Margaretă maro, Margaretă gloriosa, Ierusalim auriu, Ochi de taur englezesc, Margaretă de pământ sărac, Margaretă galbenă și Margaretă galbenă cu ochi de bou.
Cultivare Rudbeckia Hirta
Rudbeckia hirta este cultivată pe scară largă în parcuri și grădini, pentru scheme de așternut de vară, borduri, containere, grădini cu flori sălbatice, plantații în stil prerie și flori tăiate. Au fost dezvoltate numeroase soiuri precum „Indian Summer” și „Toto” care au câștigat Premiul Royal Horticultural Society of Garden Merit. Alte soiuri cunoscute sunt „Double Gold” și „Marmelade”.
Margaretele Gloriosa sunt soiuri tetraploide cu capete de flori mult mai mari decât speciile sălbatice, adesea dublate sau cu semne contrastante pe buchete. Prima dată au fost cultivate de Alfred Blakeslee de la Smith College prin aplicarea colchicinei la semințele de R. Hirta.
Soiul lui Blakeslee a fost dezvoltat în continuare de W. Atlee Burpee și introdus în comerț la Philadelphia Flower Show din 1957. Margaretele Gloriosa sunt, în general, tratate ca anuale sau plante perene de scurtă durată și sunt de obicei cultivate din semințe.
Susanul cu Ochi Negri poate fi ușor crescut din semințe, în timp ce materialul săditor poate fi pregătit la începutul primăverii sub acoperire. Răsadurile sunt transplantate în afara în luna mai după ultimii înghețuri de primăvară.
Puteți să sămânți și semințele de Susan cu ochi negri direct la locul în care se presupune că va înflori. Această specie ar trebui plantată în locuri însorite. Nu are nevoie de niciun fel de sol special, deoarece fiecare sol de grădină standard ar trebui să funcționeze. Trebuie doar să fie bogat în nutrienți și suficient de umed.
Ochi Negru de Susan – ȋngrijire
Se cultivă ȋn sol bogat ȋn substanţe organice, umed, bine drenat, expus soarelui, cu pH neutru sau alcalin. Seminţele se plantează la ȋnceputul lui aprilie. Tolerează bine seceta şi temperaturile ridicate.
Este rezistentă la atacul insectelor şi al căprioarelor, dar trebuie protejată de melci. Sunt vizitate de o mulţime de insecte, unele specii de fluturi bazându-se pe această plantă pentru supravieţuirea larvelor.
Coreopsis, planta veselă și multiplele sale calități
Florile uscate trebuie ȋndepărtate pentru a se stimula ȋnflorirea
Se recomandă ca la un interval de 3 ani tufele să fie despărţite pentru a permite circularea aerului şi a evita apariţia mucegaiurilor.
Simbolism și utilizări Ochi Negru de Susan

Collage Ochi Negru de Susan
Susan cu Ochi Negri a fost desemnată floarea statului Maryland în 1918. În această calitate, este folosită în grădini și ceremonii pentru a sărbători, a comemora și a arăta afecțiunea pentru statul Maryland și pentru oamenii săi.
În 1912, Susan cu ochi negri a devenit inspirația pentru culorile școlii de la Universitatea din Mississippi de Sud (negru și auriu), sugerate de Florence Burrow Pope, membru al primei clase de absolvenți a universității.
Fluturii sunt atrași de Rudbeckia hirta. Este o gazdă larvară a speciilor de petice mărginite, de gorgonă și de pete argintie.
Planta este considerată a fi un medicament pe bază de plante de către nativii americani pentru diferite afecțiuni. Rădăcinile, dar nu și capetele semințelor de Rudbeckia hirta, pot fi folosite la fel ca Echinacea purpurea asociată, cu pretenții nefondate de a crește imunitatea și de a lupta împotriva răcelilor, gripei și infecțiilor.
Oamenii Ojibwa îl foloseau ca cataplasmă pentru mușcăturile de șarpe și pentru a face o infuzie pentru tratarea răcelilor și viermilor la copii.
Specia este toxică pentru pisici atunci când este ingerată.
O nouă specie de orhidee a fost descoperită în România
Există patru soiuri consacrate de Rudbeckia hirta:
- Rudbeckia hirta var. angustifolia întâlnită în sud-est și sud-centrul Statelor Unite (de la Carolina de Sud la Texas),
- Rudbeckia hirta var. floridana se găsește în Florida,
- Rudbeckia hirta var. hirta în estul Statelor Unite (de la Maine la Alabama),
- Rudbeckia hirta var. pulcherrima răspândită în cea mai mare parte a Americii de Nord (Newfoundland până în Columbia Britanică, la sud până în Alabama și New Mexico; naturalizat Washington până în California).
Specialiştii în domeniu au obţinut numeroase varietăţi:
- Cappucino cu flori mari, de 10cm cu petale galbene, portocalii şi maro;
- Denver Daisy cu flori aurii decorate la bază cu pete de culoarea ciocolatei;
- Cherokee Sunset cu flori duble, cu petale “pictate” cu un amestec de portocaliu, maro şi bronz;
- Maya cu flori duble;
- Becky o varietate pitică, cu tulpină de 30-50 cm;
- Cherry Brandy cu flori grena cu centrul de culoarea ciocolatei;
- Summerina orange, o varietate obţinută prin ȋncrucişarea dintre Ruudbeckia cu Echinacea.