România este o țară cu o frumusețe naturală uimitoare, cu o varietate de peisaje și flori sălbatice. Printre cele mai spectaculoase flori se numără și unele specii de lalele sălbatice, care înfloresc primăvara și colorează pajiștile în diverse nuanțe.
Lalelele sălbatice se întâlnesc în sudul Europei, în nordul Africii și în unele zone din China. Lalelele botanice sunt în general mai mici decât celelalte specii. Există multe soiuri, fiecare cu propria formă și propria culoare a petalelor.
Sunt diferențe între specii și în ceea ce privește sezonul de înflorire. Lalelele botanice înfloresc încă din februarie, alte soiuri de lalele târzii fiind unele dintre cele mai frumoase flori de mai. Speciile de lalele sălbatice întâlnite pe plaiurile mioritice sunt Fritillaria meleagris și Tulipa urumiensis sau Tulipa tarda.
Fritillaria meleagris (Laleaua pestriță), este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva.
Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie sau mai și durata de viață e aproximativ o săptămână, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 cm și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri.
Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, Suceava și nu numai.
Cele mai frumoase Rezervații cu Narcise din România
Tulipa urumiensis (Lalea târzie sau lalea tardivă), este o specie de plante cu flori din familia Liliaceae. Este o plantă perenă care crește dintr-un bulb. Din unele surse, numele acceptat este Tulipa tarda.
Are o tunică glabră la interior și până la șapte frunze verzi liniare care pot avea o lungime de până la 20 cm. Tulpina are între 4 și 20 cm lungime. Florile galbene au vârfuri albe, anterele și staminele sunt galbene.
Avertismentul Romsilva: Lalelele pestrițe, ocrotite prin lege
Lalelele pestrițe sunt flori ocrotite prin lege. Acestea atrag atenția turiștilor în perioada înfloririi, fiind unele dintre cele mai frumoase specii de lalele, datorită coloritului special. Acestea sunt ocrotite prin lege și nu pot fi culese. Cei care fac acest gest riscă amenzi usturătoare.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva anunță că Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atrage atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și protejată. Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei.
Descoperiți câteva dintre cele mai frumoase rezervații naturale de lalele sălbatice din România, în care vă puteți petrece următorul concediu! Iată câteva dintre cele mai frumoase rezervații de lalele sălbatice din România:
1.Pădurea Hagieni, județul Neamț
Pădurea Hagieni este o rezervație naturală situată în județul Neamț, cunoscută pentru covorul de lalele sălbatice care înflorește primăvara. Lalelele de aici sunt de o culoare galben-aurie, foarte delicate și parfumate.
2.Dealul Ciucaș, județul Prahova
Dealul Ciucaș este o zonă montană din județul Prahova, unde se pot admira lalele sălbatice de diverse culori, precum roșu, galben, portocaliu și violet. Peisajul este completat de munții Bucegi, care oferă o priveliște spectaculoasă.
3.Rezervația naturală Cheile Nerei-Beușnița, județul Caraș-Severin
Rezervația naturală Cheile Nerei-Beușnița este o zonă protejată din județul Caraș-Severin, unde se pot găsi numeroase specii de flori sălbatice, printre care și lalele. Lalelele de aici sunt de diverse culori, de la galben și portocaliu la roșu și violet și înfloresc în luna mai.
4.Poiana Narciselor, județul Bistrița-Năsăud
Poiana Narciselor este o rezervație naturală situată în județul Bistrița-Năsăud, cunoscută pentru covorul de narcise albe care înflorește primăvara. Pe lângă narcise, în poiană se pot admira și lalele sălbatice de culoare galbenă.
5.Parcul Natural Porțile de Fier, județul Mehedinți
Parcul Natural Porțile de Fier este o zonă protejată situată în județul Mehedinți, unde se pot găsi numeroase specii de flori sălbatice, printre care și lalele. Lalelele de aici sunt de o culoare roșie-purpurie și înfloresc în luna aprilie.
6.Pădurea Slătioara, județul Vâlcea
Pădurea Slătioara este o rezervație naturală situată în județul Vâlcea, cunoscută pentru covorul de lalele sălbatice care înflorește primăvara. Lalelele de aici sunt de diverse culori, de la galben și portocaliu la roșu și violet.
7.Delta Dunării, județul Tulcea
Delta Dunării este o rezervație naturală situată în județul Tulcea, care găzduiește o varietate de flori sălbatice, printre care și lalele. Lalelele de aici sunt de diverse culori, de la galben și portocaliu la roșu și violet.
8.Rezervația cu lalea pestriță Vălenii de Mureș, județul Mureș
Rezervația cu lalea pestriță Vălenii de Mureș este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei rezervație naturală de tip botanic, situată în Transilvania, pe teritoriului județului Mureș. Rezervația naturală declarată arie protejată, are o suprafață de 2,25 hectare.
Păpădia: importanța și calitățile pe care le oferă această buruiană
Aria naturală este situată în Câmpia Transilvaniei (în bazinul hidrografic al Mureșului). Aria protejată reprezintă o pajiște naturală cu umiditate ridicată aflată în lunca dreaptă a Mureșului, în al cărei areal vegetează specii de plante hidrofile rare, printre care și laleaua pestriță (Fritillaria meleagris).
Sfaturi pentru vizitarea rezervațiilor de lalele sălbatice:
- Respectați mediul înconjurător și nu culegeți florile.
- Purtați încălțăminte comodă, deoarece terenul poate fi accidentat.
- Luați cu voi apă și mâncare, deoarece în unele rezervații nu există magazine sau restaurante.
- Informați-vă din timp despre perioada de înflorire a lalelelor, deoarece aceasta poate varia de la o rezervație la alta.
Vizitarea rezervațiilor de lalele sălbatice este o modalitate excelentă de a vă bucura de frumusețea naturii și de a admira una dintre cele mai spectaculoase flori ale primăverii.