Coreopsis este considerată o floare sălbatică, ce provine din America de Nord. În limbajul florilor, Coreopsis înseamnă „să fii mereu vesel”, în mod particular Coreopsis Arkansa reprezintă „dragoste la prima vedere”.
Coreopsis este cunoscută și ca Ochiul fetei, Frumușica sau Lipscănoaie. Numele său științific provine de la cuvintele grecești koris-gȃndac și opsis-asemănător, făcând referire la seminţele ce se aseamănă cu nişte gândăcei.
Descrierea plantei
Este o plantă anuală sau perenă, erbacee, cu flori din familia Asteraceae. Există 75-80 de specii de Coreopsis, toate native din America de Nord, Centrală și de Sud. Majoritatea speciilor ajung la înălțimi între 20 cm și 120 cm, uneori și mai mult. Toate speciile cresc în poziție verticală, mai mult sau mai puțin ramificate.
Florile sunt de obicei galbene cu vârful dințat, dar pot fi și bicolore galben-roșu. Au capete de flori arătatoare cu bractee involucrale în două serii distincte de câte opt fiecare, exteriorul fiind în mod obișnuit connat la bază.
Înflorirea are loc din luna mai pȃnă la sfârșitul toamnei. Semințele mici și subțiri germinează toamna (iernând ca o rozetă joasă) sau primăvara devreme. Fructele plantei sunt mici și uscate și arată ca niște insecte. Buchetele au vârfuri crestate.
Habitatele sale native includ prerie, câmpii, pajiști, pășuni, savane, marginea drumurilor și malurile iazurilor.
Coreopsis – utilizare
Speciile Coreopsis sunt o sursă de nectar și polen pentru insecte, albine și fluturi. Astfel, specia oferă hrană omizilor unor specii de lepidoptere, inclusiv Coleophora Acamtopappi.
Poporul Zuni folosește în mod tradițional florile soiului tinctoria pentru a face un colorant roșu mahon pentru fire. Până la introducerea cafelei de către comercianți, planta se utiliza pentru a face o băutură fierbinte. Femeile foloseau și o infuzie din întreaga plantă a acestui soi, cu excepția rădăcinii, dacă doreau un copil de sex feminin.
Murraya, un odorizant eco extrem de atrăgător
Medical, amerindienii foloseau ceaiul de rădăcină pentru diaree și ca emetic. Din părțile uscate se făcea un ceai cu scopul de a coagula sângele. Plantă fiartă era utilă ca să facă o băutură pentru durerile interne și sângerări. În alt sens, a fost folosit ca sursă de coloranți galbeni și roșii. Epitetul specific latin tinctoria se referă la utilizarea sa în vopsire.
Coreopsis – cultivare

Collage Coreopsis
Coreopsis nord-american poate fi găsit în două habitate în sălbăticie, crescând de-a lungul drumurilor și câmpurilor deschise în estul Statelor Unite și Canada. În acest mediu planta se auto-seamănă.
Coreopsis de câmpie este cultivat ca plantă ornamentală pentru grădini și ca plantă nativă pentru grădinile cu animale sălbatice și peisagistică naturală. Crește bine în multe tipuri de sol, dar pare să prefere solurile nisipoase sau argiloase bine drenate.
Top 8 cele mai parfumate plante de interior
Frumușica se dezvoltă cel mai bine în plin soare. Plantele pot fi cultivate și la umbră parțială, dar nu vor înflori la fel de prolific. Deși sunt oarecum tolerante la secetă, plantele care cresc în mod natural se găsesc de obicei în zonele cu precipitații regulate.
Coreopsis de câmpie este adesea descris ca anual, însă unele plante se vor comporta mai mult ca bianuale, crescând mai mari și înflorind mai mult în al doilea an.
Speciile cele mai răspândite în cultură sunt Coreopsis grandiflora și Coreopsis verticillata, precum și diferitele soiuri ale acestora.
Îngrijire
Coreopsis se înmulțește prin semințe, butași de 10-15 cm sau divizarea tufei. Aceasta din urmă trebuie realizată o dată la 2-3 ani. Plantarea se face după trecerea perioadei de îngheț.
Plantele tinere trebuie udate frecvent, dar cele mature vor rezista bine la perioade de secetă dacă acestea nu se prelungesc. Pentru a avea flori proaspete cât mai mult timp se recomandă îndepărtarea celor veștejite.
Frumușica se folosește în amenajările rondurilor florale din parcuri, în grădini de tip rustic, pentru borduri florale și în decorarea teraselor, prin plantarea în jardiniere.
La vânzare se găsesc numeroase varietăţi, de la Pink Sapphire şi Razzle Dazzle cu petale roz-albe, la Ice Wine cu flori alb-vișiniu şi Desert Coral cu flori corai-gălbui.
Un ghiveci de Coreopsis grandiflora Early Sunrise costă aproximativ 15 lei iar Coreopsis Grandiflora Presto are prețul de circa 14 lei/plic 30 semințe.
Varietăți de Coreopsis:
- Pink Sapphire,
- Razzle Dazzle,
- Ice Wine,
- Desert Coral.