Sporul casei, așa cum îi este și numele, se spune că atrage bunăstarea și norocul în casă. Impatiens New Guinea este îndrăgită și pentru florile sale viu colorate. Din acest motiv este una dintre cele mai căutate flori de apartament.
Denumirea plantei provine din latinescul ‘’impatiens’’ care înseamnă nerăbdător. S-a numit așa datorită faptului că la maturitate, capsula ce conține semințele se deschide la cea mai ușoară atingere.
Originară din Papua Noua Guinee și din Insulele Solomon, fiind cunoscută și sub denumirea de Impatiens hawkeri, „Impatiens“, „Lisa cea harnică“ sau „Nu mă atinge“, are nuanțe strălucitoare de portocaliu, roz, roșu, violet și corai.
Impatiens hawkeri, Noua Guinee impatiens, este o specie de plante cu flori din familia Balsaminaceae. A fost crescută și hibridizată în cultură pentru a produce o linie de plante de grădină.
Cultivare
Impatiens a fost colectată pentru prima dată pe teritoriul Papua în 1884 și foarte repede a devenit cunoscută ca plantă de seră. După descoperirea sa, au fost colectați alți cincisprezece taxoni similari din Noua Guinee, toți fiind forme de I. hawkeri.
Plantele cu o mare varietate de culori de flori și frunze sunt vândute în pepinieră. Specia a fost încrucișată cu Impatiens aurantiaca și I. plattypetala pentru a îmbunătăți caracteristici precum rezistența la secetă.
Înmultire. Se poate realiza prin lăstari în lunile aprilie și octombrie sau prin plantarea semințelor la începutul primăverii. Semințele se seamănă în răsadnițe/lădițe cu cel puțin 6-10 săptămâni înainte de momentul plantării. Se răspândesc pe suprafața substratului umezit în prealabil, apoi se acoperă iar recipientele respective se așează în locuri bine iluminate.
Tufănele: cum se îngrijesc cele mai îndrăgite flori de toamnă
Răsadurile se mențin în condiții optime până în momentul în care pot fi plantate în exterior. Plantarea răsadurilor în grădină se realizează după ce a trecut pericolul brumelor și înghețurilor târzii.
Înmulțirea prin lăstari se poate realiza aproape pe tot parcursul anului. Pentru această metodă de înmulțire se folosesc lăstari tineri de la vârful plantei care se pun la înrădăcinat într-un substrat proaspăt, bine umezit înainte.
Se plantează în aprilie sau octombrie pentru că au nevoie de o temperatură cuprinsă între 18 și 25 de grade Celsius și sol umed.
Condiții de mediu
Lumina. Sporul casei crește și se dezvoltă corespunzător în locuri umbrite. Preferă spațiile bine aerisite și cu lumină indirectă.
Temperatura. Este o specie destul de sensibilă la temperaturile ridicate, de aceea, plantele pot căpăta un aspect ofilit în perioadele călduroase, prelungite. Acestea își recapătă aspectul normal după udare. Pentru o creștere și înflorire optimă planta are nevoie de o temperatura de 18-20 grade Celsius, iar in timpul iernii, aceasta nu trebuie să scadă sub 13 grade Celsius.
Solul. Preferă solul/substratul care asigură un drenaj bun, fertil, cu un pH ușor acid (6,0 – 6,5). Drenajul corespunzător al apei este esențial. Această specie are nevoie de udări frecvente pe parcursul perioadei de vegetație, de aceea, apa nu trebuie să băltească.
Sfaturi de îngrijire pentru Sporul casei
Udare. Se recomandă ca udarea să se realizeze în mod regulat, astfel încât substratul/solul să se mențină reavăn, dar pe parcursul sezonului toamnă-iarnă este indicat să se reducă cantitatea de apă.
Fertilizare. Pentru o înflorire prolifică, planta are nevoie de un sol/substrat bogat în elemente nutritive. Imediat după plantare, se recomandă administrarea unor îngrășăminte echilibrate, care au rolul de a stimula înrădăcinarea. Pe parcursul perioadei de vegetație, pentru a asigura dezvoltarea și pentru a susține procesul de înflorire, este necesară administrarea de îngrășământ lichid o dată pe săptămână din mai până în septembrie. Toamna și iarna se va înceta administrarea sa.
Sfaturi pentru a crește Helenium Autumnale
Tăiere. Dacă spre sfârșitul verii plantele au o creștere accentuată, se elimină până la o treime din partea vegetativă. Aceste tăieri au scopul de a stimula regenerarea plantei, înflorirea și corectarea aspectului estetic al acesteia.
Iernare. Sporul casei nu rezistă la temperaturile scăzute din timpul sezonului rece, de aceea, în cazul plantelor cultivate în grădină, se recomandă îndepărtarea părților uscate/afectate de îngheț. Plantele crescute în ghivece pot fi mutate în interior, în locuri adăpostite, unde pot beneficia de lumină indirectă, udări reduse și întreruperea fertilizării, pentru a le încetini creșterea pe parcursul iernii.
Sporul casei poate fi afectat de diferite pătări foliare, mană (Plasmopara obducens), viroze sau de patogeni de sol. Dintre dăunători, cei mai frecvenți sunt tripsii, musculița albă, acarienii.
Utilizare
Florile sunt utilizate cu precădere în diverse amenajări peisagistice (decorul parcurilor, grădinilor, teraselor, bordurilor etc.). Așadar, Impatiens New Guinea sunt plante care pot fi crescute în grădini sau pe balcon pentru că preferă să stea în exterior.
Pot fi crescute însă și în ghivece/containere, putând fi adăpostite la interior, pe timpul sezonului rece. Ținute parțial la umbră, florile se pot menține din primavară până toamna târziu.
Cele mai întâlnite varietăți de Impatiens sunt:
- Impatiens balsamina – o varietate pitică cu flori mari, viu colorate;
- Impatiens walleriana – are flori portocalii, purpurii;
- Impatiens hawkeri – o varietate cu flori de culoare roz și portocalie, cu petalele conturate în roșu.