Erica carnea reprezintă un simbol al frumuseții și al rezistenței. Planta care înflorește în zăpadă, este adesea folosită ca emblemă pentru regiunile montane.
Erica carnea, cunoscută și sub numele de bruyère de carne, bruyère des neiges sau bruyère des Alpes, este o specie de plantă cu flori din familia Ericaceae, originară din zonele muntoase din centrul, estul și sudul Europei, unde crește în păduri de conifere sau pe versanți pietroși.
Primul nume publicat pentru specie a fost Erica herbacea; cu toate acestea, denumirea de Erica carnea este frecvent folosită, iar denumirea anterioară mai puțin, încât această a doua denumire a fost acceptată de International Botanical. Congresul din 1999. Epitetul specific latin carnea înseamnă „roz carne”.
Cum arată Erica carnea
Erica carnea este o specie de erică originară din Europa. Planta are o creștere joasă, care atinge înălțimi de doar 10-20 cm, cu frunze mici, aciculare, de culoare verde închis. Pot fi și galben închis, în condiții specifice de expunere la lumină.
Planta formează perne florale datorită dezvoltării sale în principal în lățime. Florile sunt mici, în formă de clopot, de culoare roz, violet sau alb și apar în ciorchini la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii.
Cultivare Erica carnea
Este cultivată pe scară largă ca plantă ornamentală pentru înflorirea sa de iarnă; peste 100 de soiuri au fost selectate pentru variația culorii florilor și frunzelor.
Spre deosebire de majoritatea speciilor de Erica, care sunt de obicei calcifuge, tolerează solurile ușor alcaline și acide, făcând-o mai ușor de cultivat în multe zone. Ca și alte specii din genul Erica, este adesea văzută ca acoperire a solului printre plantațiile de conifere pitice.
Erica carnea este așadar, o plantă ușor de cultivat și este o alegere excelentă pentru grădinile de iarnă. Crește cel mai bine în soluri acide, bine drenate și în plin soare sau umbră parțială.
Erica carnea este apreciată pentru florile sale timpurii și toleranța la umbra parțială și la solurile uscate.
Iată câteva sfaturi pentru cultivarea Erica carnea:
- alegeți un loc însorit sau parțial umbrit,
- plantați-o în sol bine drenat,
- udați-o regulat, dar nu o lăsați să baltească,
- fertilizați-o o dată pe an, primăvara,
- tundeți-o după ce florile s-au ofilit.
Sfaturi esențiale pentru îngrijire
Erica carnea preferă solurile acide pH 5-6, dar poate tolera solurile neutre sau slab alcaline. Trebuie să o plasați bine în grădină și să verificați pH solului, altfel planta se usucă. Ideal este să lăsați apa la decantat, mai ales că înțara noastră este foarte calcaroasă. Apoi, adăugați 3-4 picături de oțet la 2 litri de apă ca scadă pH-ul acesteia. Îi place apa, dar totuși să nu băltească.
Planta adoră soarele, dar îi place și să respire. Nu este indicat să fie înghesuită, are nevoie de o distanță de 50 de cm față de altă plantă. Dacă nu are spațiu, nu mai face flori. Când are libertate, se dezvoltă frumos pe orizontală, sub forma unei tufe.
Crăciunița sau Cactus de Crăciun – sfaturi, întreținere și altele
De altfel, Erica este o plantă al cărei volum se extinde mai mult pe orizontală, decât pe verticală, deci e bine să țineți cont de acest aspect, să nu o sufocați cu alte plante mai înalte.
Este important este ca după fiecare înflorire, plantei să i se aplice o tundere. Asta o stimulează să facă și mai multe ramificații, deci vă veți bucura de mai multe flori. Se tunde după ce îi cad inflorescențele, când i se taie din ramificațiile.
Tunderea semnalează plantei un pericol exterior, așa că aceasta se grăbește să se înmulțească, deci să se dezvolte și să facă flori. De aceea se tunde.
Utilizări
Erica carnea este adesea folosită ca acoperire a solului în grădini. De asemenea, poate fi cultivată în ghivece sau containere. Florile uscate pot fi folosite în aranjamente florale.
Erica carnea are și alte utilizări:
Plantă ornamentală: Erica carnea este o plantă populară de grădină, apreciată pentru florile sale timpurii și toleranța la soluri acide. Este ușor de cultivat și poate fi propagată prin semințe, butași sau diviziune.
Medicina tradițională: Erica carnea este folosită în medicina tradițională pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv afecțiunile urinare, reumatismul și artrita.
Miere: Florile Erica carnea sunt o sursă importantă de nectar pentru albine și produc o miere de culoare închisă, cu o aromă bogată.
Proprietăți medicinale. Erica carnea are proprietăți diuretice și antiseptice. Este utilizată în medicina tradițională pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, a cistitei și a pietrelor la rinichi.
Top 7 plante cu denumiri care fac referire la divinitate
Erica carnea este o plantă frumoasă și versatilă, cu o gamă largă de utilizări, ușor de cultivat și reprezintă o completare excelentă pentru orice grădină.
În România se cultivă iarba neagră (Erica carnea) care este un arbust ramificat, repent, cu frunze liniare, aciculare, subsesile, lucioase, lungi de cca. 7 mm, dispuse câte 3-4 în verticală. Bună meliferă, este indicată ca subspontană din Moldova și din munții Făgăraș, răspândită mult în Alpi și în Balcanii de vest, prin locuri însorite, stâncoase. Se cultivă ca arbust ornamental.