Dacă ați văzut o Floare de Iris cu siguranță știți că este o plantă delicată, la fel cum sunt și macii. Dacă nu ați aflat încă de ea, descoperiți acum povestea, semnificația și modul de îngrijire al Stânjenelului, cum i se mai spune popular.
Iris sau Stânjenel este denumirea comună a unor plante monocotiledonate din familia iridaceelor, care cuprinde circa 260-300 de specii, în România fiind aproximativ 42 de specii. Planta se remarcă prin aspectul său fragil, prin culoarea intensă și parfumul discret.
Aproape toate speciile se găsesc în zonele temperate ale emisferei nordice, în Europa, Asia și America de Nord. Irisul crește predominant în zone montane stâncoase uscate, semi-deșertice sau reci. Alte habitate includ versanți ierboși, pajiști, mlaștini și maluri ale râului.
Simbol al regalității, Floarea de Iris are o legendă profundă, legată de Zei și Mitologia Greacă.
Legenda Irisului
Povestea Florii de Iris își are originea în Mitologia Greacă, unde Iris era Zeița Curcubeului, dar și mesagerul lui Zeus și al Herei. Ea aducea mesaje din cer pe Pământ, pe arcul curcubeului. Tot Iris a fost și zeiță a mării și a cerului deoarece tatăl ei Thaumas (cel minunat) era un zeu marin, iar mama ei Elektra (chihlimbarul), o nimfă în nori.
Altă conotație este dată de faptul că Iris ar fi fost însoțitoare pentru sufletele feminine pe drumul spre cer. De aceea chiar și în prezent, grecii plantează Iriși violet pe mormintele femeilor, pentru ca aceste flori să le ghideze spre locul lor de odihnă din rai. Iris este de asemenea, înfățișată ca o tânără frumoasă, cu aripi de aur, un toiag și, uneori, un ulcior de apă în mână.
Semnificația Florii de Iris
Ținând cont de etimologia cuvântului “Iris” dar și de legenda acestei flori, Irisul este asociat cu, comunicarea și cu mesajele sincere. Floarea de Iris simbolizează și speranța, credința și înțelepciunea. Astfel, Stânjenelul este recomandat pentru a transmite un mesaj de dragoste, de apreciere sau de prietenie.
Fiind adorat pentru nuanțele sale speciale, Irisul are o semnificație aparte și în funcție de culoarea petalelor florii:
Irisul mov este un simbol al înțelepciunii și al complimentelor
Irisul albastru exprimă credință și speranță
Irisul galben reprezintă pasiunea
Irisul alb denotă puritatea
Modul de îngrijire a Stânjenelului
La începutul primăverii trebuie să se fertilizeze pământul cu un îngrășământ universal. Evitați aplicarea îngrășămintelor cu conținut ridicat de azot la suprafață sau mulcirea neglijentă cu materie organică, aceasta poate încuraja putrezirea rizomului.
Spre deosebire de bulbii, care prosperă adânc sub pământ, rizomii Irisului au nevoie de puțin soare și aer pentru a se usca, deci este necesar să-i păstrați expuși. Irișii pot beneficia de mulcire superficială în primăvară. Cei mai înalți pot avea nevoie de suport ca să nu se frângă și să se rupă.
Când florile s-au ofilit trebuie îndepărtate, tulpinile de flori trebuie tăiate la baza lor, dar nu și frunzele plantei. Frunzele continuă fotosinteza și generează energie pentru creșterea din anul viitor. După înghețul din toamnă se taie și frunzișul. La începutul primăverii, se înlătură mulciul de iarnă și orice frunziș vechi pentru a permite o creștere proaspătă și nouă.
Caprifoiul, floarea care ţine inima în formă şi închide rănile
Irisul este cunoscut datorită structurii unice și nuanțelor intense. Floarea de Iris este folosită de cele mai multe ori în scop ornamental, fie că este vorba de o grădină sau pentru buchete de flori însă un lucru mai puțin știut, specia Iris Germanica sau Irisul de Florența se folosește în industria cosmetică, pentru producția de parfumuri.