Murraya este o plantă exotică care parfumează spațiul unde se află și despre care se spune că are unele dintre cele mai delicate și aromate flori. Planta înflorește pe tot parcursul anului și produce grupuri de flori mici, parfumate, care atrag albine, în timp ce fructele atrag păsări mici frugivore.
Murraya Paniculata sau Murraya Exotica, cunoscută în mod obișnuit ca Iasomie portocalie sau Cutie de porțelan este o specie de arbust sau copac de talie mică, din familia citricelor, Rutaceae, având originea în zone cu climat tropical umed respectiv, Asia de Sud, Asia de Sud-Est și Australia. Murraya Exotica are scoarța netedă, frunze pinnate și fructe de pădure ovale, de culoare portocalie-roșie, care conțin semințe păroase.
Chiar dacă în ghiveci nu atinge dimensiuni impresionante, în mediul ei natural crește sub formă de arbust. Specia cea mai cultivată ca plantă de interior este Murraya Exotica.
Murraya este cultivată și ca arbore ornamental sau gard viu datorită rezistenței sale, gamei largi de toleranță la sol (poate crește în soluri alcaline, argiloase, nisipoase, acide și lutoase) și este indicată pentru gardurile vii mai mari.
Dacă vă doriți o astfel de plantă, trebuie să înțelegeți mai întâi condițiile de care ea are nevoie ca să trăiască într-un mediu prielnic.
Cum se îngrijește Murraya
Murraya la ghiveci preferă un loc luminos, chiar expusă la soare. Temperatura nu trebuie sa scadă sub 15 gr. Iarna necesită aer cald și lumină multă.
Se udă până la îmbibarea pământului cu apă, dar numai după ce s-a uscat uşor suprafaţa pământului. Rădăcinile nu trebuie să stea continuu în apă și să nu fie expuse în umiditate crescută. Tot despre udare, este necesar să nu aibă apă în farfurie.
Udarea se face numai cu apă decalcifiată. Apa calcaroasă se poate trata adăugându-se câteva picături de oţet sau de zeamă de lămâie la o găleată de apă.
Dacă trebuie să transplantați floarea în alt ghiveci, este bine ca cel nou să fie cam cu un sfert mai mare în diametru decât diametrul ghiveciului iniţial. Se va adăuga stratul de drenaj necesar și un substrat amestec pentru plante de apartament. Murraya trebuie tratată cu fertilizant o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna, dar nu iarna.
Cum se înmulțește Murraya
Înmulțirea se realizează prin butași sau semințe. Butașii se fac din vârfurile lăstarilor plantei. Lăstarii se taie la trei noduri și se elimină perechea de frunze bazale. Foarte important, pentru a reuși înrădăcinarea este indicat să folosiți un stimulent rizogen. Se va trece baza butașului prin praful sau gelul respectiv, care are rolul de a ajuta planta să-i crească rădăcini.
Butașul se plantează într-un amestec de turbă și perlit sau nisip. Pentru a menține o umiditate ridicată, butașul trebuie pus sub un pet sau bol de sticlă dar să fie aerisit periodic.
Înmulțirea prin semințe este mai ușor de realizat și mai sigură. După ce se trec florile apar fructe mici, ovale, de culoare roșie, în interiorul cărora se află semințe. Semințele se seamănă în faza de maturare a pulpei. Partea cărnoasă se înlătură ușor iar semintele curățate se seamănă la suprafață în substrat de turbă.
Substratul trebuie să fie mereu umed ca să nu se usuce răsadurile. La acest tip de înmulțire dezavantajul este că plăntuțele se dezvoltă încet.
Murraya Paniculata este vulnerabilă la nematozi din sol, solzi, mucegai cu funingine și muște albe. Este gazda preferată a insectelor dăunătoare Diaphorina citri, psilida citricelor. Această psilidă este vectorul bolii de ecologizare a citricelor.