Mușcate regale, Geranii sau Mușcate englezești, oricare dintre aceste denumiri reprezintă aceeași plantă. Fascinant la această specie de mușcată este însă faptul că produce una dintre cele mai îndrăgite flori care aduc un plus de culoare şi prospeţime locuinţei. Se folosește atât pentru decorarea interioarelor, cât și pentru spațiile deschise, grădini sau terase.
Dintre toate speciile de mușcată, aceasta este planta cu florile cele mai mari. Ele pot ajunge chiar și la 7 cm diametru. Dar nu numai mărimea impresionează, ci și culorile. Specifică este pata închisă la culoare și catifelată de la baza florii.
Petalele sunt colorate în nuanțe de roșu intens, roz, alb sau violet. Florile fiind mai mari ca dimensiune decât la mușcatele obișnuite, sunt grupate în număr mai mic în cadrul inflorescenței.
Denumită științific Pelargonium grandiflorum, este o specie de plante cu flori din familia Geraniaceae, originară din provinciile din sud-vestul Cape din Africa de Sud. Mușcata nobilă cum mai este cunoscută, are aspect de tufă care atinge înălțimi de 30-50 centimetri și este ușor de cultivat.

Foto: TheDaily.ro
Cum să plantați Mușcate regale
Înmultirea acestor mușcate englezești se face în general prin butași. Aceștia trebuie să aibă o lungime de 10 cm, care trebuie recoltați către finalul verii și începutul lunii septembrie. Dacă veți recolta butașii mai târziu plantele noi nu vor inflori. Recoltarea se realizează doar de la plante sănătoase, care au fost ținute într-un mediu uscat mai multe săptămâni la rând.
Înmulțirea muşcatelor se poate face și prin semințe. Semințele trebuie plantate într-un amestec de pământ, frunze, nisip și mraniță, iar pH-ul acestui amestec trebuie să fie între 6.2 și 6.5. Mai simplu, se poate folosi un substrat cumpărat direct din magazin dar și acesta trebuie să aibă un drenaj foarte bun.
Perioada de germinare este de 7-10 zile. Semințele trebuie plantate după jumătatea lunii ianuarie sau în luna februarie, dacă doriți să aveți mușcatele înflorite primăvara. Răsadurile apărute durează aproximativ 13-15 săptămâni până să producă primele flori. Mușcatele regale înfloresc abundent doar primăvara și vara, în rest sporadic.
Condiții de îngrijire pentru mușcata englezească
Muşcatele preferă un sol afânat bine drenat, uşor acid, bogat în materie organică. Pe timpul verii, udați moderat mușcatele, având grijă să eliminați surplusul de apă care se strânge în tăviță, pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Nu uitați de administrarea unui fertilizator în timpul verii pentru a favoriza înflorirea.
Pentru o dezvoltare armonioasă a plantei este necesară o temperatură optimă de aproximativ 20 de grade Celsius, iar pe timpul iernii, de 10 grade Celsius. Muşcata nobilă nu suportă lumina directă a soarelui, de aceea este recomandat să fie aşezată la umbră sau în casă.
Caprifoiul, floarea care ţine inima în formă şi închide rănile
Pentru dezvoltarea şi înflorirea muşcatelor, lumina are un rol foarte important, astfel că le puteti așeza în plin soare. În timpul iernii, plantele trebuie puse în locuri cu lumină multă, să se adauge îngrășământ și apă regulat. Astefel, veți avea flori și în această perioadă.
Mușcate regale – Boli și dăunători
Una dintre cele mai întâlnite boli la mușcatele regale este putregaiul cenușiu. Afecțiunea se manifestă prin producerea unor pete gri pe spatele frunzelor care este cauzată de o ciupercă. Apariția ciupercii este favorizată de umiditatea excesivă.
Pentru a combate și înlătura putregaiul cenușiu trebuie să folosiți fungicide botricide. Alte afecțiuni prezente la Mușcata englezească sunt căderea rămurelelor, Alternarioza, ruginile și bacteriozele.
Referitor la dăunători, aceștia sunt tripsii, afidele și păduchii lânoși. Cu toate acestea, Mușcatele nobile sunt destul de rezistente la boli și dăunători iar îmbolnăvirile apar în general din cauza îngrijirii necorespunzătoare.