Physalis alkekengi (Păpălău) este o specie de plantă perenă, erbacee, familia Solanaceae. Planta este cunoscută în România ca păpălău, lampion chinezesc sau floarea lampion. În alte părți ale lumii mai este cunoscută și ca cireașa evreilor sau curcubetica.
În timp ce florile în formă clopot arată foarte bine în timpul verii, păstăile colorate fac ca această plantă ornamentală să fie foarte populară toamna. Florile albe de Păpălău (Physalis) care apar în timpul verii, pot fi uscate sau folosite în stare proaspătă în aranjamente deoarece își păstrează forma și culoarea.
Foto: Physalis, felinarul natural din grădină
Deşi Physalis este crescută în grădină şi atrage prin colorit, unii oameni fac chiar și dulceaţă din fructele ei, însă trebuie să fie atenți pentru că boabele necoapte pot fi toxice, şi uneori fatale. Fructul necopt ca și restul plantei este otrăvitor, cauzează simptome precum dureri de cap şi de stomac, stare de vomă, diaree, temperatură scăzută, pupile dilatate, probleme de respiraţie şi amorţeală.
Dacă fructele se culeg atunci când sunt complet coapte pot fi consumate proaspete, sub formă de suc, uscate sau sub formă de dulceață. Gust acrișor – amărui al acestor fructe este agreeat de obicei în bucătărie la diverse salate sau alte preparate culinare. Fructele se mai folosesc și la ornarea torturilor, tartelor sau prăjiturilor.
Acest fruct originar din munții Anzi- Peru a fost descoperit în 1753 de suedezul Carl Linnaeus, un celebru om de știință care i-a dat numele de Physalis peruviana.
Cum se plantează Păpălău
Physalis alkekengi necesită puțină îngrijire, dar se va răspândi rapid dacă e lăsată liberă. De aceea, este socotită semi-invazivă și nu se plantează alături de alte plante sensibile, cum sunt cele aromatice precum cimbrul, măghiranul, busuiocul, pe care le poate sufoca.
Planta crește sub forma unei tufe cu înălțime de 40-60 cm, în locuri însorite sau cu umbră parțială, fără să fie expusă la soare mai mult de 8 ore pe zi. Preferă solurile ușoare, brun-roșcate, fertile și cu un drenaj bun.
Nu are nevoie de foarte multă apă, se udă moderat, doar în perioadele de secetă. Înainte de venirea iernii planta se acoperă cu un strat de frunze uscate, pentru a fi ferită de îngheț.
Se cultivă prin semințe, apoi se transplantează când au 8-10 cm înălțime. În lunile de vară înflorește cu flori mici, nesemnificative, de culoare alb-gălbuie. Toamna, fructele ei asemănătoare cireșelor sunt acoperite cu un înveliș protector de consistența hârtiei, de culoare portocaliu aprins, asemănător ca formă cu felinarele chinezești, de unde îi vine și denumirea.
Magnolia, un arbore longeviv cu flori magice
Ce prețuri au semințele pentru plantare
Physalis alkekengi – Păpălau poate fi achiziționată de pe site-uri online sau din magazine specializate pentru casă și grădină la prețul de 2 lei pentru 10 semințe sau 2,50 lei / 0.4g.