Chrysanthemum indicum sau Tufănele, cele mai îndrăgite flori de toamnă, le găsim în acest anotimp peste tot, în grădini, pe balcoane, în parcuri. Înfloresc din august până în octombrie.
Chrysanthemum indicum este o plantă cu flori numită în mod obișnuit crizantema indiană, din familia Asteraceae și genul Chrysanthemum. Această plantă are flori mici, grupate în buchete și colorate în cele mai diverse nuanțe de alb, roz, galben, cărămiziu, maroniu, mov.
Tufănele – cum se îngrijesc
Tufănelele sunt plante robuste care rezistă la îngheț și brumă dar pentru un plus de siguranță, puneți în jurul tulpinii un strat de frunze uscate care vor proteja rădăcinile.
Chrysanthemum indicum crește până la 0,6 m. Trebuie cultivată afară, sub lumina soarelui, cu sol umed. Este potrivită pentru soluri ușoare (nisipoase), medii (lutoase) și grele (argiloase). pH adecvat: soluri acide, neutre și bazice (alcaline).
Jacaranda – îngrijire, înmulțire și utilitate
Planta provine din zona temperată, dar poate fi cultivată cu succes în afara zonei, cum ar fi în zonele tropicale, deoarece este adesea cultivată în Asia de Sud-Est cu sol umed (pH în jur de 6,5) pe vreme însorită. Poate suporta temperaturi de până la -10 grade Celsius. Semințele pot fi însămânțate în intervalul august până în octombrie. De obicei, începe să crească în 10 până la 18 zile la 15 grade Celsius.
O precizare importantă legată de forma tufei. Forma rotundă a plantei se obține prin tăieri, operațiune care se face primăvara. Se începe cu vârful și se continuă cu lăstarii laterali. În acest fel plantei îi vor crește lăstari noi, plini de flori.
Chiar dacă sunt plante de grădină, Tufănelele se pot crește și in ghiveci, pe terasa sau balcon, dar niciodată în casă pentru că nu agrează temperaturile ridicate din interior.
După ce ați cumpărat o plantă în ghiveci, verificați dacă rădăcinile au ieșit prin găuri. În acest caz va trebui să o transplantați, chiar dacă planta este înflorită. Încercați să deranjați cât mai puțin rădăcinile, scoateți-le cu tot cu pământ și adăugați pământ într-un ghiveci mai mare. Udarea se face la baza plantei, cu apa depozitată în sticle cu 2-3 zile înainte.
Totul despre Physalis (Păpălău), floarea lampion
Utilizări ale Tufănelelor:
- Capetele florilor sunt murate în oțet;
- Florile în sine pot fi folosite în băuturi (Geg Huay);
- Frunzele tinere pot fi folosite pentru a face un ceai aromat;
- Sămânța conține aproximativ 16% dintr-un ulei semi-uscat, dar nu este încă viabilă.