Bugetele medii alocate de companii pentru campaniile de marketing digital vor ajunge la 8% în 2025. Cele pentru social media vor crește la 12%, conform studiului „CMO Survey” realizat de Deloitte.
Evoluția demonstrează că mediul de business acordă o atenție tot mai mare promovării online, dar, pentru a obține rezultatele așteptate, este nevoie de o strategie corentă, pe mai multe canale, și de optimizarea constantă a campaniilor, avertizează agenția de marketing online Todays.
Promovarea online a devenit o necesitate clară pentru orice tip de companie
„Promovarea online a devenit o necesitate clară pentru orice tip de companie, mare sau mică, indiferent de domeniul de activitate. Tot mai multe firme alocă sume consistente, dar, fără o strategie coerentă, bugetul poate fi irosit pe campanii care nu aduc rezultate semnificative.
Pentru a o stabili este nevoie de parcurgerea mai multor etape, care incud de la analiza pieței, a competiției și stabilirea obiectivelor, la definirea canalelor și tacticilor și determinarea indicatorilor de performanță ce trebuie urmăriți. Abia apoi se poate trece la crearea bugetului și punerea în aplicare a strategiei, însă aceasta trebuie ajustată și optimizată constant pe baza rezultatelor monitorizării rezultatelor obținute”, explică Marius Lăzărescu, fondator și director strategic de publicitate online Todays.
Specialistul recomandă alocarea a 5-10% din cifra de afaceri pentru bugetul de maketing digital în cazul companiilor cu vechime în piață și care au deja la activ campanii de promovare online.
Pentru companiile aflate la început, în faze de creștere rapidă sau care își doresc o extindere agresivă, alocarea poate ajunge la 10-15%. În cazul lansărilor de noi produse și servicii sau pentru campaniile majore, bugetul poate fi chiar mai mare.
„Mulți advertiseri investesc masiv în campanii de impact, dar nu iau întotdeauna în considerare faptul că succesul nu depinde doar de buget, ci și de strategia din spate. În marketing, investiția pe termen lung aduce cele mai bune rezultate”, subliniază managerul.
Cum investim ȋn imobiliare după scandalul Nordis
În funcție de obiectivele stabilite, gama de campanii recomandate de agenție este variată și include de la cele de brand awareness și performance, la remarketing sau campanii de conținut.
Un alt element important îl reprezintă alegerea platformelor social media, care trebuie făcută pe baza analizei demografice a publicului țintă care se dorește a fi adresat.
Trebuie testate mai multe platforme, cu bugete inițiale mici, pentru a vedea care livrează cele mai bune rezultate. Cele care oferă cea mai bună rată de conversie și cel mai bun randament al investiției reprezintă alegerea optimă. Performanțele pot fi analizate cu ajutorul Google Analytics și al altor unelte specializate de monitorizare a indicatorilor din Google Ads, Meta Ads etc.
De asemenea, trebuie luate în calcul schimbările constante ale algoritmilor, care pot influența semnificativ vizibilitatea anunțurilor plătite. Un canal care funcționa bine în 2023 poate să nu mai fie la fel de eficient în 2025, așa că optimizarea continuă este esențială.