Momordica Charatia, cunoscut sub numele de castravetele amar sau pepenele amar, este de origine necunoscută, dar se întâlnește în regiunile tropicale și subtropicale din Africa, Asia și Australia. Poate fi consumat crud, în salate sau sub formă de pulbere.
Castravetele amar este un gen de plantă din familia Cucurbitaceae cu 45 specii de plante anuale sau perene care, reduce glicemia cu până la 54 %. Planta este asemănătoare viței de vie, o plantă agățătoare cu flori galbene delicate și frunze adâncite. Iubește soarele, umiditatea scăzută și necesită udare regulată.
Fructele sunt ovale și lungi de culoare verde, texturate, la fel de crocante ca un castravete, dar extrem de amare pentru papilele gustative. Atunci când fructele sunt coapte, acestea se rup cu un pocnet caracteristic. Acestea sunt recunoscute pentru proprietățile lor medicinale.
Cum se cultivă Momordica Charatia
Castravetele amar poate fi plantat chiar în curtea casei. Semințele se pot cultiva însă și pe câmp, în seră sau solar. Planta necesită în jur de 90 de zile de vreme caldă pentru a produce o tărtăcuță de calitate. În România sunt condiții optime pentru această plantă care poate fi cultivată și în vase de 5 litri sau jardiniere.
După însămânțare, Momordica Charatia dezvoltă frunze în aproximativ 11 zile și flori după 40 – 50 de zile. Urmează fertilizarea după care, fructele cresc în aproximativ 10 zile. Planta are nevoie de suport de susținere pentru cățărare. O plantă poate produce până la 30 de castraveți amari.

Foto: Freepik/ jcomp
Ce beneficii oferă Momordica Charatia
Liana neobișnuită de castravete amar este folosită în scopuri decorative. Aspectul său seamănă cu cel al unui dovleac, castravete sau strugure.
Mormodica se utilizează în medicina tradițională, în bucătărie și în cosmetică, datorită conținutului său bogat în vitamine și minerale.
Castravetele amar oferă așadar, numeroase beneficii pentru sănătatea celor care îl consumă deoarece este un fruct bogat în vitamine și minerale.
Din punct de vedere medicinal, ajută la sprijinirea sistemului imunitar, poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol, poate ajuta la pierderea în greutate, ajuta la întinerirea tenului și a texturii acestuia și poate sprijini digestia.
Cantitatea mare de vitamina C pe care o conține castravetele amar ajută la prevenirea bolilor și sprijină sistemul imunitar în lupta împotriva afecțiunilor. Mai multă vitamina C presupune și un ritm accelerat de vindecare a rănilor sau dezvoltarea sistemului osos. Castravetele amar este și o sursă potrivită de antioxidanți, deoarece conține acid galic, epicatechine și acid clorogenic. Toate acestea protejează celulele împotriva deteriorării.
Pentru că o cantitate de doar 90 de grame de castravete amar conține aproximativ 20 de calorii, acesta poate fi inclus în dieta celor care doresc să slăbească. Consumat în cadrul meselor principale ale zilei, castravetele amar se absoarbe cu ușurință de către organism și reprezintă o opțiune sățioasă de hrană pentru o perioadă lungă.
În cosmetică este folosit pentru întinerirea tenului și a texturii acestuia. Vitamina C este binecunoscută pentru efectele pozitive pe care le are asupra tenului și pielii, în general. Aceasta oferă luminozitate tenului, tratează petele pigmentare și poate ajuta la prevenirea formării ridurilor. Folosirea de castravete amar poate avea un efect detoxifiant, ceea ce ajută pielea să-și recapete strălucirea și elasticitatea.
Top 7 plante cu denumiri care fac referire la divinitate
Castravetele amar este un fruct ușor de consumat, chiar și de către cei care au probleme precum sindromul colonului iritabil. Acesta este digerat încet, mai ales dacă este gătit la tigaie sau la cuptor, alături de alte legume sau carne.

Foto: Pexels/usman-yousaf-5720820
Frunzele și lăstarii tineri se folosesc pe scară largă în salate și în diverse feluri de mâncare. Fructele se consumă când sunt încă verzi, înainte de a căpăta un gust amar, iar semințele doar când sunt coapte. Semințele fructului copt au un gust dulce și pot fi folosite ca ingredient suplimentar în multiple preparate culinare, precum și ca o gustare separată.
Pulpa de rodie indiană este folosită în procesul de preparare a garniturilor de legume și carne. Se utilizează și în tocănițe dar și fiartă. Poate fi, de asemenea, murat și chiar conservat. Interesant este faptul că fructele pot fi folosite pentru a face gem și o serie de băuturi alcoolice, cum ar fi vinul, lichiorul și nalewka.
Semințele conțin o mulțime de uleiuri esențiale. Prin urmare, sunt folosite ca un condiment aromat pentru unele mâncăruri, produse de patiserie și cofetărie.
Este un ingredient indispensabil în popularul condiment indian curry. Momordica este util pentru a face unele mâncăruri foarte interesante și neobișnuite.
Bibiana Stanciulov, deținătoarea mărcilor Topoloveni și Topoloveana, a lansat prin firma sa furnizoare de conserve naturale inclusiv pentru Casa Regală a României, dulceața de momordică, un produs unic în România, după o rețetă proprie originală, înregistrată la OSIM.
Cum este utilizat castravetele amar la nivel internațional
În bucătăria chinezească se folosește ca kǔguā aburit sau la tigaie, adăugat la supe autohtone sau introdus într-un fel de mâncare tradițională, în combinație cu carne de porc, ceapă, ghimbir și sos de fasole neagră.
În bucătăria japoneză, inclusiv bucătăria Okinawa este numit Goya și este frecvent pregătit sub formă de chanpurū: sote cu tofu si carne.
La vietnamezi este folosit pentru a face perfuzii.
În bucătăria indiană este numit balsam de pere. Balsamul de pere poate fi consumat crud, feliat. Înainte însă trebuie ținut câteva ore în sare, apoi se clătește de mai multe ori. În acest fel se măncâncă cu vinaigrette.
Pepenele amar este folosit mai ales în China și India pentru virtuțile sale medicinale, inclusiv infuzia împotriva diabetului zaharat.
În Haiti, această plantă se numește Assorossi. Este folosită pentru a „purifica sângele.” Ei folosesc frunzele ca un ceai pentru a trata mâncărimi, indiferent de originea sa.
În vestul Africii în regiunea Togo, această plantă este folosită sub numele de Anyanran în anumite ritualuri.
În Senegal, ea este cunoscută sub numele de Mbeurbeuf și folosită împotriva diferitelor afecțiuni ale pielii.
În Mayotte, margouézi este folosit împotriva durerilor de stomac precum diaree sau colici la copii.
Pentru Filipine, acesta este principalul ingredient pentru mâncăruri tradiționale Ilocanos.
Proprietăți terapeutice, contraindicații și efecte adverse
Conform unor studii recente, extractul de pepene amar a scăzut cu 60% tumorile stomacale. Castravetele amar contribuie la susținerea unui nivel sănătos de zahăr din sânge, cu compuși numiți charantin și momordicin. Compușii prezenți în castravetele amar, cum ar fi vicine, peptide, și polipeptida (insulina de plante sau insulina vegetală) ajută la menținerea unui nivel normal al trigliceridelor și colesterolului în ficat și în sânge. Pentru uz intern se folosește sub formă de decoct, tinctură din frunze și suc de fructe.
Cercetările au arătat că fructele pot prezenta proprietăți antibiotice, anticanceroase și antivirale, foarte bine adaptate pentru a fi utilizate în tratarea malariei, HIV, și boli diabetice.
Sâmburii conțin vicină și pot cauza astfel favism la persoanele susceptibile. Arilele roșii ale semințelor sunt toxice pentru copii cu vârsta sub 5 ani, iar fructul este contraindicat pentru femeile gravide. Supradozajul sau nerespectarea dozelor poate duce la dureri abdominale și diaree.
Semințele sau fructele de Momordica Charatia se pot achiziționa de pe diverse site-uri. 10 semințe de Momordica Charantia costă de la 6,50 lei. Ca fruct, castravetele amar se vinde cu un preț începând de la 5 ron / bucată.