Ziua Internațională a Păsărilor este, anual, marcată în cadrul programului UNESCO “Omul şi bisofera”, neîntâmplator fiind celebrată în Aprilie. La 1 aprilie 1906 a fost semnată Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor, unul din primele documente ecologice.
Toate făpturile dumnezeiești au rolul lor pe lume și nimic nu e zadarnic, nefolositor. Pentru că păsările dețin un rol aparte în menţinerea echilibrului ecologic natural, ocrotirea lor înseamnă protecția mediului înconjurător prin cât mai multe căi:
- reducerea poluării apei, solului şi aerului,
- diminuarea cantităţii de substanțe chimice utilizate în agricultură şi silvicultură,
- refacerea habitatelor naturale,
- diminuarea vânătorii de specii sălbatice și mai ales, a celor pe cale de dispariție.
Ana Tomescu Gubandru ne exemplifică în versuri rolul Ciocănitoarei numită și Ghionoaia, cu sufletul “cât marea”, care îngrijește pe gratis toți copacii, singura ei deviză fiind „să faci bine-n orice loc”. Prin distrugerea insectelor dăunătoare, această specie este foarte utilă în pomicultură sau silvilcultură.
Doctorul pădurii – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Spre un nor întunecat,
Cu miros curat, de ploaie,
Tot privea o ghionoaie,
Din copacul cel uscat.
-Ce faci, frate ?…şi suspină…
Iei lumina Soarelui…
Şi pierd urma viermelui…
Că privirea mea-i bătrână !
Eu n-am pensie, băiete,
Şi sunt doctorul pădurii;
Ştiu, în dreptul crăpăturii,
Să scobesc pe îndelete.
Ca să curăţ de duşmani,
Pe pacienţii de-o viaţă,
Mă trezesc de dimineaţă
Şi nu cer vreun dar de bani.
Lasă-mă, te rog, o zi,
Să-l salvez pe acest fag,
Care-mi este foarte drag-
Şi-n cântări ţi-oi mulţumi !
Norul s-a uitat la ea
Şi la arborele trist,
Şi, din fire altruist,
S-a ascuns într-o vălcea.
De ai trupul cât un ghioc,
Dar ai sufletul cât marea,
Ţi se luminează calea,
Să faci bine-n orice loc.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI – 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Citiți și:
- Ritmuri de primăvară – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Cântare Țării – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Rugăciune pentru toate – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Lasă-mă, te rog, în lumea mea – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Palmierul – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- La târg în Beer Șeva – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.