Poezia „Copilul încerca să prindă vântul” de Ana Gubandru Tomescu ne poartă într-o lume magică, unde un copil curajos se confruntă cu o forță a naturii aparent invincibilă – vântul.
Textul ne prezintă un copil micuț, dar plin de curaj, care se revoltă împotriva vântului obraznic care îl trântește la pământ. Copilul vrea să îl învingă, să îl lege și să îl domolească, dar vântul se dovedește a fi prea puternic.
Copilul încearcă diverse strategii, îl urmărește cu privirea, cotrobăiește cu palmele, fuge după el, construiește capcane din sticle și borcane, trage cu praștia, aruncă cu apă, dă cu biciul și sapă. Toate eforturile sale sunt însă zadarnice, vântul devine tot mai puternic, provocând haos în jurul lui.
Ajutorul și rugăciunea
Copleșit de neputință, copilul caută ajutoare. Adună o armată de copii, animale și chiar personaje din povești, dar nici măcar Feții Frumoși nu pot învinge vântul. Abia doi sărmani zdrențăroși, care se roagă la Dumnezeu, reușesc să calmeze furtuna.
Copilul, uimit de puterea rugăciunii, se alătură celor doi și repetă rugăciunea, plângând de bucurie și închinându-se. Poezia se încheie cu o notă de speranță și recunoaștere a limitelor umane în fața forțelor naturii.
Elementele cheie ale poeziei:
- Personajele: copilul curajos, vântul obraznic, sărmanii zdrențăroși, Dumnezeu, animalele, Feții Frumoși.
- Acțiunea: lupta copilului cu vântul, adunarea de ajutoare, rugăciunea către Dumnezeu.
- Tema: puterea naturii, curajul, perseverența, credința.
- Simboluri: vântul ca forță a naturii, rugăciunea ca simbol al speranței, copilul ca simbol al inocenței și al dorinței de a controla natura.
Poezia ne învață că, deși suntem puternici și curajoși, există forțe în natură care ne depășesc. Prin perseverență și credință, putem găsi soluții la problemele cu care ne confruntăm, dar este important să fim umili și să respectăm puterea naturii.
„Copilul încerca să prindă vântul” este o poezie plină de imaginație, care ne provoacă la reflecție și ne inspiră curajul de a face față provocărilor vieții.
Copilul încerca să prindă vântul
(București, 1 iunie 2011)
Un copil, mic și plăpând,
a fost trântit de-o pală de vânt.
Peste poate de mâhnit,
încerca să-l prindă pe-acest afurisit,
să-l bată, să-l lege și să-l domolească,
fiindcă avea o purtare prostească.
Micuțul îl urmărea cu privirea,
cotrobăia cu palmele pe-aiurea,
fugea, fugea după el
și făcea stăvilar din pieptarul de miel.
Într-un târziu, buimăcit, obosit și asudat,
pe-un bolovan s-a așezat.
Vântul se zbenguia ca nebun,
rupând frunze și ridicând praful pe drum.
Copilul a pregătit atunci capcane,
din sticle goale și borcane-
era sigur că va intra în ele dezmățatul,
iar el îl va prinde, punând capacul !…
Dar totul era în zadar-
și copilul încerca iar și iar…
a tras cu praștia, a aruncat cu apă,
a dat cu biciul, lovea cu o sapă…
Dorea, cu orice preț, pe vânt să-l doboare,
dar acesta-i făcea în necaz și sufla mai tare,
agita frunzele, tăvălea iarba,
ridica acoperișuri, strica ograda…
Ziua Copilului – O scurtă istorie și semnificație
Copilul a alergat după ajutoare
și a adunat copii, câini, pisici,
porci, turma de mioare,
orătănii, cornute și chiar pe bunici…
S-a repezit la cărțile de povești
și i-a chemat pe toți Feții Frumoși,
cu paloș și pegași la faimoase calești.
Dar toți erau neputincioși….
Au venit și doi sărmani zdrențăroși,
care au îngenunchiat,
Lui Dumnezeu s-au rugat
și îndată vântu’-a stat !!!
Copilașul uluit,
lângă ei s-a ghemuit
și chiar de nu-nțelegea,
rugăciunea repeta,
plângea de bucurie și se-nchina !
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări științifice publicate, dintre care șase premiate de Societăți de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Poezie: În jurul nostru-i doar iubire
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.