Poezia „Grădinile Bahai” de Ana Gubandru Tomescu ne transportă într-o lume magică, pictând o imagine vibrantă a acestor grădini spectaculoase.
Versurile evocă o atmosferă de liniște și armonie, unde timpul pare să se oprească, iar grijile se estompează. Poezia „Grădinile Bahai” nu este doar o descriere a unei grădini spectaculoase, ci și o relatare a unei experiențe spirituale profunde. Autoarea pare să fi găsit pacea și armonia interioară în frumusețea grădinilor, o conexiune cu divinitatea și cu natura.
Imagini vii și detalii bogate
„Terase policrome sub străluciri de Soare”: Această descriere evocă o imagine a teraselor grădinii, colorate și scăldate în lumina soarelui, creând o atmosferă vibrantă și veselă.
„Porți spre armonie și pacea din altar”: Grădinile sunt văzute ca o poartă către o stare de armonie și pace interioară, un sentiment de liniște și împlinire.
„Nu mă puteam desprinde de-a clipelor putere”: Poezia transmite sentimentul de uimire și fascinație al autoarei în fața grădinilor, o stare de transcedere a timpului și spațiului.
„Lumina dimprejuru-mi, aprinsă pentru veci”: Această imagine sugerează o lumină eternă și divină care învăluie grădinile, oferind un sentiment de speranță și optimism.
Simboluri și semnificații
„Pe pieptul unui munte, ce s-a-nălțat din mare”: Muntele poate fi văzut ca un simbol al ascensiunii spirituale, iar marea ca un simbol al vieții și al eternității.
„Vedeam în zare Akko și cedrii din Liban”: Akko și cedrii din Liban sunt repere semnificative pentru religia Bahai, adăugând o dimensiune spirituală poeziei.
„Lumina dimprejuru-mi, aprinsă pentru veci”: Lumina poate fi interpretată ca o metaforă pentru divinitate, dragoste, speranță și cunoaștere.
„Grădinile Bahai” este o poezie frumoasă și emoționantă care ne invită să descoperim frumusețea lumii naturale și a spiritului uman. Versurile sale ne pot inspira și ne pot oferi o evadare din agitația vieții de zi cu zi, conducându-ne spre o stare de pace și contemplație.
Grădinile Bahai
(Haifa, octombrie 1998)
În ziua trecătoare, trecutele milenii
Se adunau cuminte din negurile vremii,
Le percepeam aievea, prin colțuri dulci de Rai,
Chemată în splendoarea Grădinilor Bahai.
Pe pieptul unui munte, ce s-a-nălțat din mare,
Terase policrome sub străluciri de Soare
Sunt porți spre armonie și pacea din altar-
Nici gând fără izbândă, nici crez lipsit de dar.
Nu mă puteam desprinde de-a clipelor putere,
Pieriseră din mine și grabă, și durere,
Îmi odihneam privirea pe-ntinderea de ape
Și mă simțeam bogată, cu Cerul mai aproape.
Vedeam în zare Akko și cedrii din Liban
Și imploram minutul să fie cât un an,
Lumina dimprejuru-mi, aprinsă pentru veci,
Îmi deschidea spre lume curate, noi poteci.
Grădinile Bahai din Haifa
Designul special inspirat de religie fac din grădina templului Bahai din Haifa una dintre cele mai vizitate grădini din lume. Gradinile suspendate ale orașului sunt o minunăție greu de imaginat înainte să o vedeți.
Probabil, seamănă cu Grădinile Semiramidei. Arhitecții și artiștii implicați în acest proiect au avut o inspirație minunată. Vedera ce se deschide spre Marea Mediterană, peste Domul aurit al Altarului Bahai este unică.
Chiparoși, palmieri, pini și alte specii mediteraneene de arbuști și tufe veșnic înflorite, vase cu flori și straturi colorate de sezon însuflețesc spiritul vizitatorului cu impresia că se află în Grădina Raiului.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor. În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.