Poezia „Iarna” reprezintă o imagine poetică a unei perioade a anului, asociată cu frigul, zăpada și întunericul dar în același timp și un anotimp frumos. Iarna este personificată ca o forță puternică și dominantă, care își impune autoritatea asupra lumii.
La început imaginea iernii apare ca o forță din Cer, care transmite mesaje prin corbii negri. Corbii sunt adesea asociați cu răul și moartea, ceea ce sugerează că iarna este o perioadă a anului care poate aduce pericole.
Apoi intervin norii tineri, surzi și orbi, care sunt îndrăgostiți de iarna rea. Norii tineri reprezintă natura, adesea văzută ca o forță vie și senzuală. Îndrăgostirea lor de iarna rea sugerează că natura este atrasă de puterea și misterul iernii.
Și în cele din urmă, anunțul venirii dictaturii sugerează că iarna va aduce o perioadă de schimbări și transformări.
Poezia Iarna
Din Cer, cu straie plumburii,
Veneau mesajele zurlii,
Prin croncănit de negri corbi,
Cântau nori tineri, surzi şi orbi,
Îndrăgostiţi de iarna rea,
Ce dictatura-şi anunţa.
Citiți și:
- Sub ochiul domniței cu pleoapă de brumă
- Poezie de Ziua Satului Românesc – Satul meu
- Cântare Țării – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Cu armăsari mânaţi de vânt,
Soseau caleştile pe rând,
Cu blănuri albe de zăpadă,
Ce peste noi aveau să cadă,
Cu zile bâjbâind prin ceaţă,
Cu viscole şi mări de gheaţă.
Sub Cerul rece, plumburiu,
E peste tot frig şi pustiu
Şi-n atmosfera răvăşită,
E viaţa-nchisă, amorţită…
Prea proaspăta împărăteasă
Este şi hâdă şi frumoasă…
Dar plenitudinea nu-şi ştie-
Ea nu citeşte poezie…
Şi timpul trece, timpul vine-
Iar dânsa va sfârşi ca mâine.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Citiți și:
- Poezie de Ziua Eroilor
- Poezie de Ziua Planetei Pământ – Planeta vieţii noastre
- Lasă-mă, te rog, în lumea mea – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.