Din textele scripturistice remarcăm două sensuri ale luminii: Lumina ca sursă și ceea ce este luminat, doi poli care se implică unul pe celălalt. Există așadar o lumină fizică, naturală, și alta supranaturală, cea a lui Dumnezeu.
Amandouă strălucesc și își trimit lumina în afara lor. Lumina lui Dumnezeu însă, este în râu, pom și floare și în tot ce ne-nconjoară.
În concluzie, „pentru Noul Testament nu numai Dumnezeu este Lumina, ci și fiecare om care se angajează în lupta credinței, care trece prin iluminarea Botezului, este numit ca fiind lumina, însă nu o strălucire autonomă, care-și trage sursa de lumină din el însuși, ci „lumina Domnului” iluminat de slava inefabilă a Celui care, singur, este Lumina adevărată”.
Despre această lumină „dumnezeiască” ne vorbește și Ana Gubandru Tomescu, lumină care se află pretutindeni și care înseamnă „viață și iubire”.
Poezie: Lumina
Lumina, care zilnic se ivește,
Este sărutul binecuvântat,
E semnul ce mereu ne amintește,
De Dumnezeul veșnic Înviat.
Lumina, care zilnic ne inundă,
Ne-mbracă în speranță și noroc,
E bucuria din orice secundă
Și ne ghidează pașii-n orice loc.
Lumina, care zi de zi sosește,
Neobosită, binevoitoare,
În măreția lumii deslușeste,
Dimensiune, formă și culoare.
Lumina este darul între daruri,
Care îmbogățeste-a noastră fire;
Cei ce-o cinstesc, poartă cununi de lauri
Și parte au, în veci, de mântuire.
Lumina este viață și iubire,
Deopotrivă adevăr și taină,
E timp fără-nceput, sfârșit, oprire
Și este-a nemuririi noastre haină.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Citiți și:
- Poezie: Domnul Dumnezeu Iisus
- „Poezia” – poem de Ziua Internațională a Poeziei
- Ritmuri de primăvară – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Cântare Țării – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Rugăciune pentru toate – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Lasă-mă, te rog, în lumea mea – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.