Poezia „Să ne-ntâlnim la malul mării” de Ana Gubandru Tomescu, este o frumoasă invitație la iubire, la o evadare din cotidian și la o comuniune profundă cu natura și cu celălalt. Imaginile marine creează o atmosferă de romantism, mister și infinit.
Poemul este o adevărată declarație de iubire, plină de pasiune, dorință și promisiuni de veșnicie. Marea reprezintă simbolul infinitului, al regenerării și al misterului. Ea devine martor și sanctuar al iubirii celor doi îndrăgostiți.
Poezia se desfășoară într-un timp suspendat, un prezent etern, în care clipa de iubire este prelungită la infinit. Malul mării devine un refugiu, un loc unde cei doi îndrăgostiți pot scăpa de grijile lumii și se pot dedica în totalitate iubirii lor.
Efectul poetic
Poezia are un puternic efect emoțional, transmițând cititorului emoțiile intense ale îndrăgostiților. Imaginile frumoase și limbajul poetic creează o atmosferă de vis, iar repetiția versului principal imprimă în minte o puternică impresie.
„Să ne-ntâlnim la malul mării” este o poezie a iubirii universale, care ne invită să visăm și să ne lăsăm purtați de valurile pasiunii.
Să ne-ntâlnim la malul mării
Să ne-ntâlnim la malul mării,
Iubirea s-o trezim din ape,
Să fie Cerul mai aproape,
Trecutul să-l lăsăm pierzării.
Să ne-ntâlnim la malul mării
Şi, cu toiagul lui Neptun,
Să ne croim feeric drum,
Către limanul desfătării.
Să ne-ntâlnim la malul mării,
Îndrăgostiţi fără de vârstă,
Cu amintirile-n batistă,
Topite-n plumbul răzbunării.
Să ne-ntâlnim la malul mării,
Numai noi doi, ca o pereche;
Să ne iubim pe îndelete,
Stăpâni să fim pe largul zării.
Să ne-ntâlnim la malul mării
Şi, stând pe plajă amândoi,
Să-ngenunchem, curaţi şi goi,
Pe piedestalul înălţării.
Să ne-ntâlnim la malul mării,
Să ne vorbim, fără cuvinte,
Pe scoici să scriem jurăminte
Şi liber frâu să dăm visării.
Să ne-ntâlnim la malul mării
Şi-n nopţile pline de Lună,
Din valuri să-mpletim cunună,
În clipa dulce-a-mbrăţişării.
Să ne-ntâlnim la malul mării,
Şi, din puzderia de stele,
Să-mi faci şiraguri de mărgele
Şi-un templu Taj al dezmierdării.
Să ne-ntâlnim la malul mării,
Şi, sub al Soarelui altar,
Să-mi pui pe deget micul dar,
Semn al unirii şi-mpăcării.
Să ne-ntâlnim la malul mării,
Tu mirele şi eu mireasă;
Să facem dorurilor casă,
Din catifeaua înserării.
Să ne-ntâlnim la malul mării,
Şi, sub sărutul ei albastru,
Să-ți fiu regină ! să-mi fii astru !
Pentru tot veacul întronării.
Să ne-ntâlnim la malul mării,
Să ţinem clipele pe loc,
Să prindem raza de noroc,
Din taina albă-a îndurării.
Să ne-ntâlnim la malul mării,
Tumultul să i-l deslușim,
Şi-albastrului să-i mulţumim,
Pentru că nu ne-a dat uitării.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Lasă-mă, te rog, în lumea mea – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.