O poezie despre prima iubire într-un decor primăvăratic „În noi era doar primăvară”, scrisă de Ana Gubandru Tomescu, evocă frumos inocența și entuziasmul unei iubiri tinere, plasate într-un decor primăvăratic, simbol al renașterii și al speranței.
În acest poem se remarcă puritatea și intensitatea sentimentelor specifice primei iubiri, când totul pare posibil și frumos.
„În noi era doar primăvară” surprinde un moment în care iubirea este trăită la intensitate maximă, fără umbre sau îndoieli. Tinerii își construiesc un viitor idealizat, bazat pe iubire și pe visuri comune. Natura este prezentă ca o forță care influențează și amplifică sentimentele.
Poezia este deci, o evocare nostalgică a unei iubiri tinere, trăite cu intensitate și puritate. Imaginile poetice și simbolurile naturale creează o atmosferă feerică, specifică poveștilor de dragoste.
În noi era doar primăvară – O iubire într-un decor primăvăratic
Trăiam precum într-o poveste-
Scrisă anume pentru noi,
Și ne spuneam că lumea este
Un zbor cu aripi lungi și moi.
Eram și tineri și frumoși,
Curați ca roua dimineții;
Neastâmpărați și curioși,
Ne cățăram pe drumul vieții.
În noi era doar primăvară-
Și, îmboldiți de arcul firii,
Ne construiam din vise scară,
Spre înălțimile iubirii.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Poezie: Iubește-mă, cu toate câte sunt !
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.