O poezie pentru români scrisă de Ana Gubandru Tomescu, „Era postdecembristă”, menține tema explorată în „Deșteaptă-te, Române!”.
Autoarea continuă să facă o radiografie dureroasă a societății românești post-revoluționare, accentuând aspectele negative ale tranziției și ale stării actuale a națiunii.
Temele principale ale poeziei
Declinul moral și spiritual: Autoarea subliniază lipsa de valori morale, corupția și superficialitatea societății.
Pierderea identității naționale: Sentimentul de apartenență la neam este înlocuit cu individualismul și dorința de a imita modele străine.
Critica clasei politice și a sistemului economic: Politicienii sunt acuzați de incompetență și de faptul că servesc interesele unor grupuri restrânse.
Distrugerea mediului înconjurător și a tradițiilor: Natura este exploatată fără discernământ, iar tradițiile sunt uitate sau denigrate.
Apelul la trezire: În ciuda pesimismului, poezia se încheie cu un apel la conștientizare și la acțiune.
Autoarea folosește un limbaj simplu și direct, fără ocolișuri. Poezia este bogată în imagini care vizualizează problemele societății: țara vândută pe un talant, tradițiile îngropate, oamenii manipulați.
Versurile au un ritm bine definit, iar rima accentuează mesajul poetic. Ana Gubandru folosește întrebări retorice și exclamări pentru a sublinia gravitatea situației.
Poezia are un impact emoțional puternic, generând sentimente de frustrare, dezamăgire și, în același timp, un sentiment de responsabilitate față de viitorul țării. Autoarea transmite un mesaj clar: dacă nu acționăm acum, riscăm să pierdem definitiv identitatea națională.
Ana Gubandru Tomescu face o paralelă între generația actuală și strămoșii care au luptat pentru independență, subliniind contrastul dintre curajul și devotamentul de atunci și apatia de acum.
Societatea de consum este prezentată ca o amenințare la adresa valorilor tradiționale. Fiecare individ este chemat să-și asume responsabilitatea pentru viitorul țării.
În concluzie, „Era postdecembristă” este o poezie care invită la reflecție asupra stării actuale a societății românești. Autoarea, printr-un limbaj direct și dur, denunță problemele cu care ne confruntăm și ne îndeamnă să acționăm pentru a schimba lucrurile.
Poezie: Era postdecembristă
Străinii ne tot dau, cu prisosință,
Tot ce e rău, murdar și decadent;
De lucruri bune n-avem trebuință,
Suntem un nimeni în acest prezent.
Am luat de pe la alții-nvățătură
Și judecata ne-am pierdut-o-n van;
Din vorbe goale, din minciuni și ură,
Ne construim în jur un paravan.
Stă adevărul îngropat în tină,
Ne e rușine să trăim cu el;
Dacă greșim, nu este-a noastră vină
Și-o dovedim tăind pe bietul miel.
Bogații – cu averi nemăsurate,
Prin biruri ne tot sug ca o ventuză;
Bufoni tocmiți, cu fețe deocheate,
Rânjind, ne-mping pe-o linie confuză.
Pământul ni s-a dat în îngrijire,
Dar îl respingem ca pe-un greu păcat,
L-am semănat cu bob de sărăcie,
Și cerem ajutoare de la stat.
Tradiția dispare-ncet, încet,
Sub colbul nepăsării colective,
Ne instruim acum pe internet,
Și după manualele alternative.
Ne e rușine să vorbim de Țară
Și-o vindem, fără preget, pe-un talant;
Vacanțele le facem doar pe-afară,
Patriotismul este degradant.
Cum poate Dumnezeu să îi ajute,
Pe cei nemernici, care numai ura,
O-nalță pân’ la rangul de virtute
Și ne făcură praf Neamul, Cultura ?
Nu ne putem desprinde de rutină,
De nu-i în noi puterea de schimbare,
De nu ne iubim Țara ca pe-o Mumă,
De nu vrem demnitate și onoare.
Suntem urmași ai Bravilor Strămoși,
Ce n-au fost slugi nicicând vreunor neamuri,
Să fim ca ei: destoinici, curajoși,
Puternici precum ale oceanului valuri.
La început de-acest mileniu trei,
Te-ndemn, Popor Român, prea chinuit,
Nu-i mai răbda, nicicum, pe toți acei,
Ce te vor, pe vecie, r ă s t i g n i t !
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor. În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
O poezie sugestivă pentru români: Deșteaptă-te, Române!
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.