Poemul „Pe țărmul Mării Marmara” scris de Ana Gubandru Tomescu este o poveste emoționantă despre o dragoste pierdută și regăsită.
Poezia exprimă tristețe și melancolie, dar și o frumusețe aparte, dată de imaginile puternice și de emoțiile sincere exprimate de poet. Acest poem ne face să reflectăm la propria noastră viață și la puterea dragostei de a ne marca sufletul pentru totdeauna.
Pe țărmul Mării Marmara
(Istanbul, iunie 2002)
Pe un tărâm îndepărtat,
Iubirea, cea de altădată,
Din nu știu ce motiv curmată,
În calea mea s-a arătat.
Pe țărmul Mării Marmara,
Plângea o floare-ntr-un boschet,
Cu lacrimi roze-violet,
Dar nimeni, nimeni n-o vedea…
O clipă m-am oprit din drum,
Să mângâi chipul ofilit,
Ce-a tresărit și…m-a privit…
Și-n jur plutea un fin parfum.
Am luat petalele căzute,
Le-am sărutat și-n pumni le-am strâns…
Și-am regăsit, ca într-un vis,
Chipul iubirii vechi, pierdute.
Lasă-mă, te rog, în lumea mea – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Am înțeles ce s-a-ntâmplat:
Floarea era al meu iubit,
Ce tainic, iată, mi-a vorbit,
Din lumea-n care s-a mutat…
Și-a plâns atunci inima mea…
Și mă-nsoțea, la orice pas,
Mesajul florii fără glas,
Pe țărmul Mării Marmara…
Neguri încet se risipeau,
Dar fără soarta a-mi schimba…
Tristă bătea inima mea…
Doar valurile-o-nțelegeau…
Pe țărmul Mării Marmara,
Iubirea mi-a ieșit în drum…
Parfumul i-l mai simt și-acum…
Și niciodat’ nu-l voi uita !.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor. În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Flori de sânziene – legende, cultivare și utilizare
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.