Ploaia este o parte importantă a circuitului apei în natură. În viziunea poetei Ana Gubandru Tomescu „Ploaia-i bună, e și rea,”… .
Ploaia este așadar, o formă de precipitație atmosferică sub formă de picături de apă, provenite din condensarea vaporilor din atmosferă. Se formează când diferite picături de apă din nori cad pe suprafața Pământului în formă lichidă.
Nu toată ploaia ajunge în sol. Unele picături de apă se evaporă în timpul căderii și nu mai ajung în pământ. Acest fenomen este mai ales întâlnit în zonele deșertice și numit virga.
Dar când o descrie Ana Gubandru Tomescu cum este ploaia? Urmăriți în continuare descrierea ploii, în versuri.
Ploaia – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Ploaia-i bună, e și rea,
Ni-i dată de Dumnezeu – Fie după Voia Sa !
După o ploaie dorită,
Se umple de verde câmpia-nsorită,
Se bucură lanuri și flori,
Mai pură apare lumina în zori,
Respiră în tihnă Pământul,
Prin frunze își spală pletele vântul,
Pe ramuri curate,
Lucrează primordia fructelor coapte.
Pentru azi, mâine, poimâine,
E semn de noroc, e semn bun de pâine.
Prea multele ploi
Ne toarnă în suflet necaz și noroi,
Torente rebele
Smulg dealul și-l cară la vale cu ele,
Copacii se-ndoaie…
Și curge șuvoiul și zidul se-nmoaie,
Și-i peste tot apă…
Distrugeri, miros greu a groapă,
Sub stratul de lut,
Gem ziduri și vetre din timpul trecut…
Și plouă, și plouă…
Trec trupuri schiloade spre lumea cea nouă…
Pe fețe-mpietrite,
Se scrie o listă de bunuri pierite.
E viață și moarte…
Și apele vin și trec mai departe…
Și drumu-i pierdut…
Fântâni nu mai sunt și podul e rupt…
Pe dâmburi, în fugă,
S-au strâns vietăți și-nalță o rugă…
În noapte, sub razele Lunii,
Un cal, nechezând, își strigă stăpânii…
Dar vine iar mâine-
Speranța-ncolțește și viața se-nalță peste ruine.
Cântare Țării – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Omul influențează permanent fenomenele meteorologice, inclusiv ploaia. Ploaia poate fi indusă ca urmare a reacțiilor chimice produse de gazele din atmosferă și gazele poluante produse în timpul activităților umane, uneori cu efecte dramatice.
Pentru că activitatea poluantă este mult mai mare în timpul sfârșitului de săptămână decât în timpul zilelor lucrătoare, de exemplu, în zona coastelor estice ale Americii sunt cu 22% mai multe șanse de ploaie în timpul zilelor de sâmbătă decât în timpul zilelor de luni.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI – 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor. În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări științifice publicate, dintre care șase premiate de Societăți de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.