Poezia “În Cer și pe Pământ pulsează viața” scrisă de Ana Gubandru Tomescu exprimă o puternică îngrijorare față de impactul devastator al dezastrelor naturale, dar și o speranță profundă în regenerarea naturii și în puterea divină.
Poezia descrie efectele distructive ale ploilor torențiale și ale secetei, simbolizând poate schimbările climatice și consecințele acțiunilor umane asupra mediului.
Eul liric exprimă o dorință arzătoare de a vedea natura revenind la viață, de a reface echilibrul pierdut. Poezia se încheie cu o notă de speranță, exprimând credința în puterea divină și în forța vitală care pulsează în natură.
Elemente stilistice și imagini poetice
Poezia utilizează contraste puternice între apă și foc, între distrugere și regenerare, pentru a evidenția impactul dezastrelor naturale și dorința de refacere.
„Ploile nebune” și „foc mistuitor” simbolizează forțele distructive ale naturii. „Tristul morții dans” sugerează starea de disperare și de pierdere. „Cu Soarele-n priviri si ploile în gând” este o metafora puternica ce reprezintă speranța.
Simboluri:
- Apa, simbol al vieții, dar și al distrugerii;
- Focul, simbol al distrugerii și al purificării;
- Țărâna, simbol al legăturii cu pământul și al umilinței;
- Soarele, simbol al speranței si al divinității.
Poezia este un apel la conștientizare a impactului acțiunilor umane asupra mediului și o expresie a speranței în regenerarea naturii. Ea subliniază importanța credinței și a speranței în fața provocărilor și a dezastrelor.
În Cer și pe Pământ pulsează viața
Păcatul vieții noastre
S-a întors necruțător,
Cu ploile nebune
Și foc mistuitor.
Atât de Sfânta Apă,
De viață dătătoare,
Ne-a demonstrat reversul,
De forță zdrobitoare.
Și n-a apus durerea,
Căci alta s-a ivit:
Acum, fără de Apă,
Dogoarea ne-a topit.
De-atâta fierbințeală,
Pământul e ca ars.
Suntem cu toții prinși,
În tristul morții dans.
Cu ploile curate,
Pământul vreau să-l ud,
Ca verdele să-nvie,
Din patosul cel crud.
Câmpia să devină,
Grădina care-a fost,
Iar boabele din spice
Să crească iar cu rost.
Copaci, cu frunza arsă,
Să-și țese umbra deasă,
În care păsărele
Să aibă loc de casă.
Iar iarba mult dorită,
De blândele făpturi,
S-acopere tăpșanul,
Să sature-a lor guri.
Cu fruntea în țărână,
Mă rog la Dumnezeu,
Ca-n Țara mea și-n lume,
Să nu mai fie rău.
Cu Soarele-n priviri
Și ploile în gând,
Simt cum pulsează viața,
În Cer și pe Pământ.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în anul 1950, în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea,. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor. În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
O poezie despre iubire – „În noi era doar primăvară”
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.