Ziua Eroilor este comemorată în fiecare an odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti. În această zi se cinstește memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Anul acesta, Ziua Eroilor are loc în data de 25 mai.
La sărbătoarea Înălțării Domnului şi Ziua Eroilor, după Sfânta Liturghie, se oficiază slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate. Apoi, clopotele bisericilor ortodoxe sunt trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist în 30 decembrie 1947. După căderea regimului comunist, această tradiție a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001.
Prin legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.
În semn de recunoștință pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român, Ana Gubandru Tomescu aduce „Odă Eroilor”.
Candelă aprinde-n suflet pentru eroi, care au albit cu oasele lor întinsul ţării (Odă eroilor). Ei au sângerat la hotare şi suferă şi-n gropi (căci morminte n-au), când haite de păgâni şi lifte aduc negrul iad peste ţară şi destine, peste Dunăre şi Mare.
Poezie de Ziua Eroilor: Odă Eroilor
(București, 1 Decembrie 2018)
Voi, Apărători de Glie,
Voi, Apărători de Neam,
Sfântă Gloria Vă Fie,
Plângă-Vă frunza pe ram !
Ați plecat cântând de-acasă,
Lăsând mame, lăsând frați,
Lăsând tați bătrăni la coasă,
Curți, iubite, locuri dragi…
Ați visat odat’cu Țara
Și-ați citit în viitor,
Ați luptat iarna și vara,
Nu cu frică, ci cu dor.
Și ați fost fără de hrană,
Iar curajul V-a fost scut,
Pernă V-a fost câte-o armă,
Rănile le-ați uns cu lut.
Nu V-a fost nici frig, nici greu
Și, în toiul luptelor,
Vă rugați la Dumnezeu,
Pentru somnul Fraților…
I-ați urmat, mulți dintre Voi,
Făr’un loc de-ngropăciune…
Minunați și Bravi Eroi,
Ai Țării Noastre Străbune !
Visul V-a fost Libertatea,
Neamul, Hotarele Țării,
Steagul V-a fost Demnitatea,
Pe albastrul Cer al zării !
Capul pe Pământ îl pun
Și V-aud în piept suflarea;
Adun flori albe de prun,
Să alung din noi uitarea,
Candele aprind în suflet,
S-aveți drumul luminat,
Și-ntr-o Sfântă Zi de Paște,
Să-nviați cu-adevărat,
Ca fiilor, ce s-or naște,
Să Fiți Model de urmat !
Tot poporul Vă cinstească
Jertfa și al Vostru chin,
Dumnezeu Să Vă iubească
Azi, mâine și-n veci. Amin !
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor. În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Citiți și:
- Poezie: Domnul Dumnezeu Iisus
- Poezie de Ziua Internațională a Aprecierii Plantelor
- Ritmuri de primăvară – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Cântare Țării – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Rugăciune pentru toate – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Lasă-mă, te rog, în lumea mea – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.