Iisus din Nazaret sau Iisus Hristos, Christos sau Cristos a fost un predicator iudeu din Galileea, Iudeea, care a trăit în timpul ocupației romane a Israelului. A fost botezat de către Ioan Botezătorul și răstignit pe cruce la Ierusalim în jurul anului 30 sub guvernarea lui Ponțiu Pilat.
Trăsăturile fundamentale ale imaginii sale în creștinism se datorează anumitor evenimente majore ale existenței sale relatate în Biblie: Nașterea, Minunile săvârșite, Răstignirea și Învierea, precum și învățăturii și retoricii discursului său.
Paștele este o sărbătoare religioasă iudaică asociată cu legenda învierii lui Iisus Hristos la trei zile după răstignirea sa din Vinerea Mare, ce marchează sfârșitul Postului Paștilor. După creștini, Isus este Mesia și fiul lui Dumnezeu, care a adus mântuire umanității prin moartea și învierea sa.
Ana Gubandru Tomescu descrie sacrificiul suprem pe care l-a făcut Iisus Hristos pentru umanitate, într-una din poeziile cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”.
Domnul Dumnezeu Iisus
Cuvânt de Slavă am adus,
În calea Bunului Iisus,
Iar El – Smerit, Neprihănit,
În locul meu S-A Răstignit !
Un gând prea rar am îndreptat,
Spre Cel Ce chinuri A-ndurat,
Dar El mereu, Neobosit,
De viaţa mea S-A Îngrijit !
Când mi-a fost greu şi-am disperat,
L-am căutat şi L-am strigat…
Şi El din Cer S-A Scoborât,
Şi lângă mine A Venit !
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
„Poezia” – poem de Ziua Internațională a Poeziei
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.