„Ne-a spus vara rămas bun” scrisă de Ana Gubandru Tomescu, este o poezie care surprinde melancolia despărțirii de vară și bucuria anticipării toamnei.
Versurile evocă cu finețe imagini vii ale naturii în schimbare și ale sentimentelor asociate fiecărui anotimp.
O poezie despre trecerea anotimpurilor
Iată câteva aspecte care fac această poezie specială:
- Rima bogată și ritmul plăcut: Versurile curg armonios, creând o muzicalitate care te transportă în peisajele descrise.
- Imagini vizuale puternice: Cuvintele pictează o lume plină de culoare și viață, de la cârdurile de cocori până la fructele coapte ale toamnei.
- Metafore ingenioase: Comparația dintre anotimpuri și doamne care conduc lumea adaugă o notă de eleganță și originalitate poeziei.
- Emoții sincere: Transmite cu sensibilitate sentimentele de nostalgie pentru vară și de anticipare a toamnei.
Versul „Și-i urmată, pe-al său drum, / De lumina sclipitoare / Și chiar de vacanța mare.” este o legătură frumoasă între vară și toate amintirile plăcute pe care le aduce.
Imaginea toamnei ca o artistă diplomată este o metaforă inedită și foarte potrivită pentru a descrie bogăția de culori și frumusețea acestui anotimp.
Ideea celor patru doamne care conduc lumea aduce un aer de mitologie și legende, dând poeziei tale o dimensiune mai profundă. Această poezie este o adevărată încântare pentru simțuri și suflet.
Ne-a spus vara rămas bun
Pleacă vara de la noi,
Cu tot cârdul de cocori
Și vesele rândunele-
Puse zărilor mărgele.
Ne-a spus vara rămas bun
Și-i urmată, pe-al său drum,
De lumina sclipitoare
Și chiar de vacanța mare.
Vine toamna răsfățată
Și ne ia verdeața toată,
Colorând-o-n curcubee,
Ude, reci și efemere.
Vine toamna scuturând
Fructele din pomi și gând;
Vântul, ploaia-i cântă-n strună,
Respectând-o ca stăpână.
Pleacă vara – nu-i problemă-
E legiferat în schemă,
Ca-ntr-un an, pe rând, să fie
Patru Doamne la șefie:
Tinerica Primăvară-
Înviind natura iară;
Vara caldă, iubitoare-
Cu holde și cu mult Soare;
Toamna coaptă și bogată-
Și artistă diplomată;
Iarna, ce-n serbări celeste,
Viața toată re-nnoiește.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Nostalgie, o frumoasă evocare a toamnei
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.