Unul din trei clienți este nemulțumit de serviciile proaste din restaurante. Mulți tineri evită meseria de ospătar din cauza percepțiilor negative din jurul ei, fiind văzută ca o slujbă temporară, nu ca o carieră de viitor.
Stigmatizarea socială este un fenomen care a afectat puternic industria HoReCa. Până de curând, bucătarii din România se aflau într-o situație similară cu cea a ospătarilor, confruntându-se cu o percepție publică nefavorabilă. Datorită câtorva emisiuni TV de top, bucătarii au început să fie priviți diferit, iar provocările profesionale și munca lor au fost înțelese și respectate.
În prezent, profesia de bucătar este apreciată, iar tot mai mulți tineri, chiar și cei cu studii superioare, renunță la carierele de birou și îmbrățișează această meserie, fără teama de a fi stigmatizați.
Necesitatea schimbării percepției asupra meseriei de ospătar
Aceeași schimbare de percepție este necesară și în cazul ospătarilor. Meseria de ospătar este vitală pentru buna funcționare a unui restaurant, iar creșterea atractivității acestei profesii necesită timp, efort și colaborarea mai multor actori din industrie.
Proprietarii și managerii de restaurante resimt deja efectele stigmatizării sociale, având dificultăți în a găsi ospătari, mai ales pentru că mulți tineri, chiar și cei cu vocație, consideră rușinos să îmbrățișeze această meserie.
Ospătăria poate deveni mai atractivă prin includerea opțiunii de a lucra remote. Deși lucrul de acasă este asociat în general cu domenii precum IT și marketing online, Butler a făcut posibil acest lucru și pentru ospătari.
Brandul acesta este în prezent un serviciu destinat sectorului HoReCa care răspunde, atât nevoii restaurantelor de a avea ospătari bine pregătiți, cât și dorinței de a transforma ospătăria într-o profesie atractivă.
Restaurantele pot reduce numărul de ospătari necesari dacă colaborează cu această rețea. Ospătarii care lucrează remote preiau comenzile prin apeluri video, în timp ce colegii lor din locație livrează preparatele la mese. Astfel, ambele părți au de câștigat, ospătarii beneficiind de flexibilitate, iar restaurantele de servicii mai eficiente.
Beneficii pentru restaurante și ospătari
Restaurantele care implementează acest brand în fluxul lor de lucru sunt mai atractive pentru ospătari, oferindu-le acestora oportunitatea de a lucra remote și de a câștiga venituri suplimentare fără a fi nevoiți să fie fizic prezenți la restaurant.
„Ospătarii sunt interfața restaurantelor, iar Butler este conceptul pe care l-am gândit pentru a integra o serie de beneficii, atât pentru restaurantele care își caută ospătari instruiți și nu îi găsesc, cât și pentru ospătarii care doresc să practice ospătăria, dar au nevoie de mai multă motivație, înțelegere și apreciere a rolului lor și a eforturilor pe care le depun.
Oamenii cu putere de decizie din industria HoReCa trebuie să acționeze acum și să facă lobby în această direcție. Sintagma <> este valabilă și pentru industria ospitalității. Pentru un restaurant, mâncarea reprezintă 40%, iar ambientul și serviciile oferite de oameni reprezintă restul de 60%”, menționează Horațiu Negrea, CEO Remote Butler.
„Este un aspect pe care l-am anticipat dinaintea lansării aplicației, dar l-am constatat și după discuțiile cu managerii și proprietarii de restaurante care au ales să lucreze cu Butler. Observăm în anunțurile de angajare câteva formulări care au devenit un clișeu pentru mai toate domeniile de activitate, iar noi ne dorim să ieșim din acest șablon: <>, <>.
Sunt beneficii care nu mai atrag niciun ospătar, însă apare un declic atunci când pe lista beneficiilor există <>. Unul dintre restaurantele în care este implementat Butler a pus un anunț de angajare menționând <>. Rezultatul? Numărul de persoane care au aplicat la acel job a crescut, dar și nivelul pregătirii profesionale al acestora’’, adaugă Horațiu Negrea.
Impactul globalizării asupra industriei ospitalității
Mobilitatea forței de muncă și globalizarea sunt realități cu care ne confruntăm în prezent. Exodul ospătarilor bine pregătiți către țările din Vest, unde salariile și condițiile de muncă sunt mai bune, a creat un deficit de personal calificat în România. Dacă nu luăm măsuri pentru a face meseria de ospătar mai atractivă, acest fenomen se va agrava.
Industria ospitalității din România se confruntă cu diverse provocări legate de forța de muncă specializată.
Compania își propune să schimbe felul în care ospătarii sunt priviți, oferindu-le respect și flexibilitate, alături de restaurantele care beneficiază de ospătari bine pregătiți, chiar și la distanță. Colaborarea cu Escoffier România va contribui la creșterea nivelului profesional al ospătarilor, asigurându-se că aceștia oferă servicii la standarde ridicate.