Carpaccio este un aperitiv tradițional italian, realizat din carne de vită crudă, tăiată foarte subțire. În mod bizar, numele preparatului provine de la pictorul veneţian Vittore Carpaccio, recunoscut pentru faptul că folosea în tablourile sale culorile alb şi roşu, nu de la inventatorul acestui fel de mâncare.
Carpaccio este așadar, un fel de mâncare din carne sau pește (cum ar fi carnea de vită, vițel, căprioară, somon sau ton), feliate subțire sau tocate subțiri și servite crude, de obicei ca aperitiv.
Preparatul a fost inventat în 1963 de Giuseppe Cipriani de la Harry’s Bar din Veneția, Italia, și popularizat în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Carnea de vită a fost servită cu lămâie, ulei de măsline și trufe albe sau brânză parmezan. Ulterior, termenul a fost extins la preparatele care conțin alte tipuri de carne sau pește crud, sau chiar legume, feliate subțiri și servite cu lămâie sau oțet, ulei de măsline, sare și piper măcinat și fructe precum mango sau ananas.
Carpaccio clasic este din carne de vită (pot fi folosite diverse articulații), dar de obicei sunt preferate bucățile cele mai fragede și scumpe, de la mușchii mai puțin folosiți.
Ce se știe despre carpaccio
Felul de mâncare, bazat pe specialitatea piemontană din carne crudă all’albese, a fost inventat cum spuneam anterior, în 1963 de Giuseppe Cipriani, fondatorul Harry’s Bar din Veneția. Cipriani pregătea acest aperitiv folosind doar carne de vită, stropită cu un sos de muştar şi maioneză.
Inițial, acesta a pregătit felul de mâncare pentru contesa Amalia Nani Mocenigo când a aflat că medicii ei i-au recomandat să mănânce carne crudă.
Mâncarea a fost numită carpaccio după Vittore Carpaccio, pictorul venețian cunoscut pentru tonurile caracteristice de roșu și alb ale operei sale.
În prezent, acest mod de a prepara carnea, carpaccio, se pregătește din anumite feluri de carne crudă care poate fi și pește sau chiar legume, stropite cu lămâie. Lămâia are un suc cu aciditate crescute care ajută la macerarea cărnii, astfel încât să poată fi consumată în stare crudă. La carpaccio, carnea folosită precum scoici, vită, fructe de mare, trebuie să fie tăiată foarte subțire și în cantități mici, de aperitive.
Citiți și:
- Top 10 producători de îngheţată din UE. Ce loc ocupă România
- Cum se prepară Lemonopita – plăcinta grecească
- Care este cea mai scumpă carne din lume și cât costă
Carpaccio se poate face și din carne de rață, ton, scoici San Jacques sau diverse tăieturi din carne. Chiar și legumele sau fructele cu felii subțiri sunt uneori servite ca carpaccio.
Carnea de vită reprezintă varianta clasică de carpaccio care conține proteine, dar există și alte moduri de a obține într-un fel creativ preparate carpaccio.
Carpaccio de fructe de mare cu pește de sushi, cum ar fi tonul sau somonul, este adesea în meniurile restaurantului. Carpaccio din fructe de mare este asezonat cu felii subțiri de jalapeno și sos de soia.
Carpaccio de legume poate conține orice legumă, tăiată fin sau rasă subțire și pregătită pe o farfurie la care se adaugă lămâie sau oțet balsamic, ulei de măsline și brânză parmezan.
Și alte proteine cum este carnea de miel sau de vânat pot fi folosite pentru carpaccio. Oricare ar fi această proteină, trebuie să fie de bună calitate și foarte proaspătă deoarece va fi consumată ca atare.
Rețetă carpaccio de vită
Carpaccio din carne de vită este un preparat clasic italian care presupune o gătire minimă și se poate servi ca aperitiv sau ca un fel de mâncare pentru prânz.
Carnea de vită se va servi crudă, așa că alegeți una de calitate superioară (ca aromă și textură). Bucata cel mai des folosită pentru carpaccio este partea centrală a fileului sau mușchiul de vită, pentru o aromă mai intensă.
Ingredientele necesare pentru carpaccio
- 1 file de vită,
- 50 g de muștar Dijon,
- 2 crenguțe de cimbru,
- 1 cățel de usturoi, tăiat felii,
- 100 ml de ulei de măsline,
- 10 g de boabe de piper roz,
- 10 g de boabe de piper de Sichuan,
- 20 g de boabe de piper negru.
Se amestecă uleiul de măsline, muștarul Dijon, cimbrul și usturoiul până se combină. Pentru a prepara condimentele, se zdrobesc ușor boabele de piper într-un mojar împreună cu frunzele de cimbru și se întind pe o tavă.
Se îndepărtează capetele și toate tendoanele de pe carne, apoi se trec prin amestecul de muștar, cimbru și ulei de măsline (sau alte ingrediente pentru o aromă diferită) și se tăvălesc în boabele de piper zdrobite. Dacă carnea are și grăsime, întâi se va îndepărta aceasta.
Înfășurați bine carnea de vită în folie alimentară, păstrând forma cilindrică cât mai simetric posibil, apoi puneți-o la frigider timp de 15 minute pentru a se întări.
Citiți și:
- Care sunt cele mai promovate dulciuri în România
- 10 curiozităţi mai puțin știute despre Islanda
- Ce conține și cât costă cea mai scumpă îngheţată din lume
Se desface carnea de vită și se rumenește într-o tigaie foarte fierbinte cu un strop de ulei, doar până când partea exterioară își schimbă culoarea.
Se înfășoară din nou bine în folie alimentară și se pune la congelator timp de 1 oră pentru a fi mai ușor de tăiat.
Scoateți fileul din congelator și tăiați-l cât mai subțire posibil, aproximativ 2 mm. Dacă se lasă folia alimentară, este mai ușor, dar asigurați-vă că ați îndepărtat orice rest de pe felii.
Așezați feliile de carne de vită între 2 foi de hârtie de copt și rulați-le cu un sucitor pentru a le face și mai subțiri, apoi depozitați-le în frigider până când le veți servi.
Carpaccio de carne de vită este de obicei servită cu ceapă, ulei de măsline și suc de lămâie, împreună cu parmezan și pătrunjel proaspăt tăiat.
Carpaccio de vită și vinul roșu sunt o combinație excelentă. Alegeți vinuri precum Cabernet Sauvignon sau Chianti pentru a le asocia cu acest tip de carpaccio.
Carnea de vită tânără și Chardonnay, Pinot Noir sau un Merlot vechi se potrivesc bine.
Alte preparate asemănătoare, pe bază de carne crudă:
- Bresaola
- Ceviche
- Chee kufta
- Crudo
- Gored gored
- Kibbeh nayyeh
- Kitfo
- Kuai
- Mett
- Neobiani
- Poke
- Sashimi
- Steak tartare
- Stroganina
- Yukhoe