Checul este o prăjitură realizată dintr-o compoziție obținută prin simpla amestecare a ingredientelor (făină, unt, ouă, zahăr, praf de copt), coaptă de obicei într-o formă dreptunghiulară. O prăjitură delicioasă de acest fel este chec cu mere și cacao.
Checul poate fi simplu sau cu adaos de cacao, fructe confiate, stafide, nuci sau rahat. În cazul de față este vorba despre un altfel de chec mai special, și cu cacao dar și cu mere.
Acest chec cu mere și cacao este o combinație perfectă pentru iubitorii gusturilor dulci și aromate. Textura sa pufoasă și combinația dintre merele zemoase și cacaoa intensă creează o adevărată delicatesă perfectă pentru micul dejun, desert sau o gustare dulce.
Ingrediente:
- 6 mere,
- 100 g unt,
- 6 linguri cu zahăr,
- 400 g făină,
- 300 g zahăr,
- 4 ouă,
- 500 ml lapte bătut,
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu,
- 40 g pudră de cacao.
Instrucțiuni de preparare:
1.Într-un bol se toarnă făina. Apoi se adaugă zahărul, ouăle, pudra de cacao, laptele bătut și bicarbonatul de sodiu. Toate aceste ingrediente se amestecă bine până la omogenizare. Se lasă aluatul obținut 20 de minute.
2.Pasul doi, se spală merele, se curăță de semințe și se taie felii într-un vas. Vasul cu mere se pune la foc mic, se adaugă untul și zahărul, amestecându-se bine până se caramelizează feliile de fructe.
Rețetă prăjitură cu mac și cremă de vanilie
3.Se așează uniform merele într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Peste mere se adăugă aluatul obținut anterior. Checul se coace la temperatura de 180 grade Celsius, în cuptorul preîncălzit timp de 25 de minute (până când o scobitoare introdusă în centru iese curată).

Chec cu mere și cacao
Sfaturi:
- Lăsați checul să se răcească ușor în formă, apoi transferați-l pe un grătar pentru a se răci complet.
- Puteți adăuga în aluat și alte fructe uscate, cum ar fi stafide, merisoare sau nuci tocate.
- Pentru un plus de ciocolată, puteți presăra deasupra checului fulgi de ciocolată sau glazură de ciocolată.
- Puteți servi acest chec cald sau la temperatura camerei, alături de o cană de ceai sau cafea.
- Pentru un desert mai special, puteți servi checul cu o linguriță de frișcă sau înghețată.
Desertul se păstrează foarte bine într-un recipient etanș la temperatura camerei pentru câteva zile.
Spor la gătit și poftă bună!