Bucătăria grecească este printre cele mai populare și agreate bucătării de pe pământ, aflându-se pe locul doi în top cele mai bune bucătării din lume. Unul dintre deserturile reprezentative ale acestui popor este Lemonopita, o plăcintă grecească.
Bucătăria grecească a cucerit teritorii largi de-a lungul anilor, precum Imperiul Roman sau cel Otoman. Aceasta are o tradiţie de peste 4000 de ani. În 330 î.H., Archestratos a scris prima carte de bucate din istoria omenirii.
Începuturile ei se pierd în vremurile mitologice, când zeii din Olimp coborau printre muritori. Este o bucătărie tipic mediteraneană, cu elemente comune bucătăriilor italiane, balcanice şi orientale.
Citiți și:
- Taxe de drum pentru autostrăzile din Grecia în 2022. NU există vignetă
- Top cinci cele mai ieftine hoteluri din Santorini, Grecia
- Descoperirea făcută de Fiscul elen în barurile din Corfu
Gastronomia este foarte importantă pentru poporul grec. Bucate robuste, gătite cu ingrediente proaspete şi hrănitoare, dar şi deserturi răcoritoare, sunt doar câteva din deliciile culinare greceşti.
Din multitudinea de deserturi grecești am ales să vă prezint o rețetă simplă, ieftină, autentică, ușor de realizat, care să vă ducă cu gândul la vacanță, Grecia, tărâmuri exotice, etc.
Lemonopita, o plăcintă grecească, răcoritoare, exotică, dulce-acrișoare, se prepară bineînțeles cu ingrediente de origine grecească, dar care se găsesc și în România.
Rețetă: Lemonopita – plăcinta grecească
Înainte de a pregăti un preparat culinar, oricare ar fi acesta, trebuie să vă asigurați că aveți toate ingredientele necesare prăgătirii lui.
Ingrediente
Pentru prăjitură:
- 400 g foi de plăcintă,
- 200 g smântână 12% grăsime sau de preferat, iaurt grecesc,
- 150 g zahăr,
- 4 ouă,
- 1 praf sare,
- 150 ml ulei,
- 1 plic praf de copt,
- 1 linguriță esență de vanilie,
- 1 lingură coajă de lămâie/portocală.
Pentru sirop:
- 400 g zahăr (brun),
- 100 ml apă,
- 1 lingură coajă de lămâie/portocală,
- 300 ml zeamă de lămâie/portocală (3 fructe).
Mod de preparare Lemonopita
Prăjitura cu foi de plăcintă:
- Foile dezghețate se taie în bucățele mici fără a se desface sulul de foi (felii/fâșii). Fâșiile tăiate se desfac pentru a fi cât mai aerate și să nu se lipească între ele apoi se pun 10 minute la cuptor, după care se mărunțesc.
- Ouăle se mixează împreună cu zahărul, uleiul, praful de copt, un praf sare.
- Se adaugă smântâna și foile mărunțite, se amestecă în compoziție cu ajutorul unei palete.
- Se pune esența de vanilie/un plic zahăr vanilat și se toarnă în tava unsă cu ulei (de preferat un vas de sticlă termorezistent care să fie înalt, deoarece când se scoate din cuptor, peste prăjitura fierbinte se va turna siropul.
- Se dă la cuptor preîncălzit circa 40 de minute, foc mediu, până se rumenește deasupra prăjitura. Pentru a testa dacă prăjitura este bine coaptă se introduce în ea un betișor și dacă nu este aluat lipit de băț, atunci se poate scoate din cuptor.
Citiți și:
- Vacanță Zakynthos: plaje și obiective turistice de vizitat
- Top 8 destinații de vacanță în locații exclusiviste
- Cele mai căutate desținații de vacanță preferate de români
Preparare sirop
- Se pune la fiert sucul de la 2 lămâi/portocale, coaja de la cele 2 lămâi taiate fașii subțiri nu date pe răzătoare, apa și zahărul.
- Se lasă pe foc să se topească tot zahărul.
- Se fierb toate ingredientele 5 minute.
- Înainte de a turna siropul se înțeapă prăjitura în mai multe locuri ca să absoarbă mai repede și uniform tot lichidul.
- Se toarnă siropul peste prăjitura fierbinte, scoasă din cuptor !
- După ce a absorbit prăjitura tot lichidul se lasă să se răcească, apoi se pune la frigider 2 ore.
Textura acestei prăjituri este comparabilă cu cea de baclava sau chiar cataif, însă mult mai răcoritoare. Se poate asezona cu înghețată de vanilie, pentru mai multă savoare.