Din titlu, probabil că vă imaginați un obiect care curăță sticle dar de fapt Callistemon Rigidus este cu totul altceva. O plantă extrem de interesantă, aceasta atrage și șochează prin inflorescențele sale roșii cu aspect pufos. Un alt aspect important este despre frunzele plantei care dacă se presează între degete răspândesc un puternic parfum de iasomie.
Bottlebrush este originară din Australia, în Europa fiind introdusă în 1789 de către Joseph Banks, un naturalist britanic, președinte al Societatii Regale Britanice din acel timp. Astăzi poate fi întâlnită prin toată Europa ca plantă de décor, pentru parcuri și grădini.
În Australia, Bottlebrush cum se mai numește, planta ia forma unui copac cu înălțimi de trei metri sau chiar mai mult. În Europa însă, nu depășește niciodată mai mult de un metru jumătate, rămânând la nivelul unui arbust, astfel planta devine chiar mai decorativă decât în locurile de origine.
Video: Callistemon Rigidus
Cum se îngrijește Callistemon
Referitor la condițiile climatice pe care le impune Callistemon Rigidus, se poate spune că planta preferă lumina intensă și căldură. Îi place soarele, așadar din august până la sfârșitul lunii mai o puteți așeza într-un spațiu deschis, în lumină directă.
Pe tot timpul verii însă, trebuie să o protejați de arșița razelor deoarece lăstarii pot fi afectați de soarele extrem de puternic al lunilor iunie-august.
Suportă o gamă largă de temperaturi, respectiv de la 8 până la 35 grade Celsius dar cel mai bine se dezvoltă între 16 și 28 grade. Iarna, în schimb se udă mai puțin iar ghiveciul este de dorit să fie așezat într-o zonă bine luminată dar răcoroasă (8-15 grade). În perioada de vegetație are nevoie de o udare la 6-8 zile dar cu o condiție, să se lase să se usuce pământul între două udări.
S-a lansat un plan de extindere a producției de cafea în mod sustenabil
În ceea ce privește solul, un amestec de pământ de grădină, turbă și nisip sunt suficiente ca nutrienți. De primăvara până toamna poate sta pe terasă, în balcon sau lângă o fereastră deschisă. Are nevoie de o bună aerisire, altfel se poate umple de acarieni.
Înflorește de la începutul primăverii până la sfârșitul verii, atunci când ramurile sunt pline de inflorescențe cilindrice interesante, alcătuite din nenumărate stamine lungi, de culoare roșie. Se înmulțește vara, din butași de ramură, puțin lemnoși.
Se poate înmulți și prin semințe. Semințele se pun la germinat în perioada februarie – iunie, într-un recipient cu diametrul minim de 13 cm cu pământ umed. Nu se acoperă cu pământ. Recipientul se acoperă cu sticlă sau folie alimentară. Numai după ce germinează semințele se poate descoperi recipientul.Temperatura optimă de germinare este 15-20°C.
Callistemon, o plantă foarte decorativă reprezintă o excelentă alegere pentru grădină dar se cultivă și ca floare de apartament sau se poate folosi chiar și în aranjamente florale.