Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) deschide „Târgul de Crăciun”, între 19-21 decembrie 2024.
Acțiunea reprezintă o oportunitate pentru producătorii români de a-și promova produsele agroalimentare obținute ca urmare a implementării legislației europene și naționale, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor în ceea ce privește identificarea produselor cu caracteristici specifice datorate originii și metodelor de producție.
Cei care vizitează târgul pot achiziționa produse specifice Crăciunului din toate regiunile țării, precum: brânză, caşcaval, telemea, brânză de burduf, caş, cârnaţi de porc, slănină afumată, caltaboş, jumări, cârnaţi de casă, lebăr, tobă de casă, jambon afumat, muşchi afumat, cozonac, prăjituri, siropuri, gemuri, dulceţuri din fructe, băuturi spirtoase etc.
Totodată, vizitatorii au posibilitatea de a-și procura produse recunoscute pe sisteme de calitate europene (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Telemea de Sibiu.
Tendințe și factori care influențează prețurile la produsele agricole
De asemenea, pot regăsi produse din sistemul agriculturii ecologice din România, precum diferite sortimente de miere și preparate ale stupului de la Herța Bio Apicole, dar și produse atestate tradițional: pâine și produse de patiserie de la Boianul, realizate de familia Hegbeli în gospodăria din satul Boiu, județul Mureș, prune afumate sau uscate la lojniță de Vrancea, de la producătorul Ionescu Daniel din comuna Vizantea-Livezi, județul Vrancea și produse lactate și din carne de la Ferma Istrate din Fundata, județul Brașov, dar și binecunoscutul Cozonac Domnesc din satul Tocileni, județul Botoșani.
Producătorii din arealul zonei montane vin cu diverse preparate din păstrăv, dulcețuri, gemuri, sucuri, siropuri, zacuscă, tocană din legume, produse lactate, iar fermele vegetale oferă legume și fructe de sezon.
Bucate tradiționale din zona olteniei – Transalpina la Târgul de Crăciun
Un element de noutate pentru oaspeții târgului este mâncarea tradițională gătită la fața locului de Maria Spinciu, bucătar priceput de pe Transalpina, care îi delectează pe gurmanzi cu bucate de sezon precum fasole cu cârnați tradiționali, sărmăluțe cu turtă din mălai ca la bunica, bulz ciobănesc preparat la jar, iar ca surpriză găsiți specialități precum lipii coapte cu brânză, dovleac sau ceapă, dar și tot felul de plăcinte și cozonac.
Pe lângă toate aceste preparate oltenești, pentru cei care țin postul Crăciunului există și preparate de post cum ar fi sărmăluțe cu păsat, fasole bătută și zacuscă de ciuperci, iar cei care nu au suficient timp pentru a merge la cumpărături, pot opta pentru un coș cu bunătăți ce conține toate produsele necesare pentru masa de Crăciun.
Celor aflați în căutare de cadouri pentru cei dragi, producătorii le vin în întâmpinare cu o serie de produse precum: prăjituri cu ingrediente naturale și produse vegane fără zahăr, dulciuri de casă tradiționale, flori de sezon, dar și obiecte decorative și de uz casnic sculptate în lemn de meșterul popular Lepădatu Iordan din Băbeni, județul Vâlcea.
Târgul de Crăciun din curtea MADR este deschis de joi, 19, până pe 21 decembrie 2024, între orele 09.00-19:00.