Bine-cunoscuta Coada Șoricelului cum este cunoscută popular, nu este doar o plantă medicinală, aceasta poate fi integrată cu succes într-o grădină cu flori sau poate fi utilizată în industria lichiorurilor și a parfumurilor.
Alte denumiri populare sunt: alunele, iarba oilor, prisnel, iarba strănutătoare, ciureșică, brădățel.
Coada șoricelului este cunoscută încă din antichitate, fiind folosită de medicii antici. Dioscoride o considera ca cel mai bun hemostatic, o utiliza pe diferite răni și în caz de ulcer. Hipocrate recomanda planta pentru băi de șezut în caz de hemoroizi sângerânzi.
Numele latinesc (Achillea) provine de la Ahile, eroul legendar al războiului troian, care a folosit planta pentru tratarea rănilor soldaților săi. A fost considerată o plantă minune și de către celți, și colectată prin ceremonii rituale.
Coada șoricelului (Achillea millefolium) este deci, o plantă medicinală străveche, fiind una dintre cele mai cunoscute și utilizate specii în medicina tradițională a multor popoare. Coada Șoricelului este utilizată în industria lichiorurilor și a parfumurilor. Totodată este și o specie meliferă.
Florile conțin ulei esențial, compus din azulenă și lactonă achilleinică, cu efect antiinflamator, tanini, flavonoide antiinflamatori, alcaloizi, principii active, ca azulen, cineol etc. Soiurile cultivate și folosite în industrie au un conținut mediu de substanțe active (40-60% ulei esențial cu azulen).
Cum arată Coada Șoricelului
Este o plantă erbacee, perenă, originară din Europa și din vestul Asiei. Este întâlnită din câmpie până în regiunile subalpine. Florile au miros aromat, camforat, flori de culoare roşu intens, roz, alb sau chiar galben aprins.
Inflorescențele apar vara, începând din iunie și până la sfârșitul toamnei și răspândesc un parfum plăcut. Florile sunt dispuse in corimb, iar fructul este o achenă alungită.
Frunzele sunt penate, păroase, de 50-80 cm înălțime. Iernează în formă de rizom. Partea subterană este reprezentată de un rizom lignificat, iar tulpina este erectă, cu o înălțime de 40-80 cm.
Tratamente naturale cu planta Coada Șoricelului
Este un excelent antiinflamator, folosită în tratamentul afecțiunilor genitale la femei, în caz de gingivită și la nivelul mucoaselor. Este hemostatic, are efect astringent și cicatrizant. Reduce sângerările abundente și are rol în calmarea crampelor.
Calmează durerile abdominale, se folosește în caz de balonare și ca adjuvant în digestiv. Stimulează secreția biliară. Este benefic în tratarea bolilor tractului urinar, și inflamații ale căilor respiratorii.
Infuzie de ceai: Pentru eliminarea crampelor stomacale se prepară un ceai mai ușor decât de obicei, adăugând, în loc de o lingură rasă de plantă, o linguriță rasă la 250 ml apă. Din acest ceai se bea câte o ceașcă înainte de masă de două ori pe zi, dimineața și seara, de două ori pe săptămână. Apoi, se consumă câte o ceașcă de ceai o dată pe săptămână timp de o lună.
Pentru tratarea afecțiunilor biliare și ale ficatului se bea câte o ceașcă de ceai dimineața, pe nemâncate, în fiecare a doua zi timp de două săptămâni.
În caz de menstruație abundentă și neregulată se bea câte o ceașcă de ceai dimineața, timp de 2-3 săptămâni înainte și în perioada ciclului menstrual.
Top 8 cele mai parfumate plante de interior
Cura cu ceai de coada șoricelului este un remediu naturist în cazul afecțiunilor ginecologice, infecții vaginale, se recomandă consumul a câte 3 cești de ceai zilnic, înainte de mesele principale.
La instalarea menopauzei este benefic consumul ceaiului preparat, în proporții egale, din coada șoricelului, traista ciobanului, crețișoară, lavanda, roiniță, hamei, păducel. Se bea o ceașcă de ceai seara, înainte de culcare.
Crește pofta de mâncare dacă se consumă înainte de masă, iar pentru îmbunătățirea digestiei, mărirea secreției biliare se recomandă consumul a câte unei cești de ceai după masă.
În caz de hemoroizi sângerânzi se recomandă baie de șezut preparat din 2 linguri de plantă uscată și 2 litri de apă, care se adaugă la apa de baie. Se recomandă o astfel de baie timp de max. 20 minute.
În caz de infecții ale tractului urinar se recomandă consumul a unei cești de ceai pe săptămână, înainte de masă, timp de 4 săptămâni. Aici trebuie avut mare grijă la hidratare corespunzătoare, deoarece urina stagnantă este cauza apariției multor bacterii.
În cazul afecțiunilor căilor respiratorii se folosește ca inhalație. La un litru de apă se adaugă o lingură de plantă uscată și se inhalează aburii. Tot în acest caz se poate consuma câte o ceașcă pe zi, timp de o săptămână.
Utilizare externă
Coada șoricelului poate fi folosită și în uz extern, frunzele proaspete mărunțite opresc imediat sângerarea la diferite răni minore. La răni mai mari se folosește ca comprese.
Tinctură: se pun 3-4 pumni de flori de coada șoricelului proaspete într-un borcan ce se închide ermetic, peste care se toarnă alcool de 40%, apoi se lasă să stea timp de 2 săptămâni într-un loc cald.
Cremă: se încălzesc 90 grame de unt nesărat, la care se adaugă 15 grame de flori de coada șoricelului proaspete, 15 grame de frunze de zmeură tăiate mărunt, se lasă să sfârâie bine în grăsime, apoi se dă tigaia la o parte, lăsându-se la macerat până a doua zi, când se încălzește ușor, se strecoară prin tifon și se introduce în borcan uscat, care se păstrează la frigider. Se poate utiliza ca tratament pentru ochi, cremă de față, și la îngrijirea pielii.
Oxalis: Cum se cultivă planta norocului
Ceaiul și uleiul esențial au proprietăți antiinflamatorii, iar azulenul din flori diminuează alergia. Sesquiterpenele din flori au efect anticancerigen. Substanțele active ale flavonoidelor și achileinei reduc hemoragiile externe și cele interne, și probabil datorită flavonoidelor această plantă are și efect antispastic.
Această plantă poate cauza alergie, adică cine este alergic la pelin poate deveni alergic și la coada șoricelului. Conținutul de uleiuri esențiale din flori poate cauza dureri severe de cap, greață și vărsături, astfel încât consumul numai a florii nu este recomandat.
La pacienții susceptibili simpla atingere a plantei poate provoca reacții alergice, consumul de ceai poate provoca mâncărimi, sau chiar și inflamații ale pielii. Astfel, celor care suferă de alergii, nu se recomandă utilizarea acestei plante medicinale sub nici o formă.
Și acum că știm cât de eficientă și de apreciată este aceată plantă, atât pentru efectele sale terapeutice cât și pentru cele ornamentale, să aflăm cum o putem planta în propria grădină și cum poate fi îngrijită.
Coada şoricelului – plantare
Coada şoricelului suportă bine căldura şi seceta, dar şi temperaturile scăzute. Trebuie plantată într-un sol nisipos sau lutos, bine drenat, cu pH alcalin, neutru sau acid. Rezistă bine în zona de coastă, dar evită expunerea la vânturi puternice.
Se răspândeşte uşor prin rizomi şi seminţe. Se recomandă ca plantarea prin semințe să se facă la sfârşitul toamnei, la o adâncime de 0,5 cm. Semințele de Coada Șoricelului germinează în sol în 45-60 de zile, iar primele frunze adevărate apar după 9-10 zile de la răsărire.
Planta trebuie protejată de afide prin tratamente specifice.
Exigențe ecologice – îngrijire
Temperatura. Coada Șoricelului este rezistentă la temperaturile joase din perioada de iarnă, precum și la cele ridicate din lunile de vară, ce influențează pozitiv acumularea principiilor active.
Apa. Aceasta ajută la dezvoltarea plantei și conținutul în azulene. În condiții de climă caldă și umedă atinge valori mai mari decât în zonele secetoase.
Lumina. Acest factor aduce un aport speciei în toată perioada de vegetație, dar mai ales în timpul înfloritului, favorizând acumularea uleiului volatil și a proazulenelor.
Solul. Creșterea și dezvoltarea plantelor sunt influențate de tipul de sol, dar Coada Șoricelului se poate dezvolta și pe soluri nisipoase, precum și cele cu textură mijlocie. Ph-ul solului nu influențează conținutul în azulene.
În natură, atrage o mulţime de fluturi şi este o plantă rezistentă la atacurile iepurilor şi căprioarelor. Poate fi folosită ca plantă ornamentală pentru parcuri din zone urbane deoarece este rezistentă la poluare. Este utilizată de asemenea, pentru aranjamente florale în stare proaspătă cât şi uscată.
În comerț există varietăţi cu flori galbene, roz, crem şi bicolore. Preţul unui ghiveci de Coada Șoricelului este de circa 20-60 lei. Coada Șoricelului mix (0,1 g) semințe, plantă ornamentală perenă Achillea millefolium, cu flori roșii, roz, albe, Agrosem costă aproximativ 3 lei.
Varietăți de Coada şoricelului:
- Coada şoricelului Pink Grapefruit – o varietate cu flori roz, parfumate.
- Coada şoricelului Yellow – o varietate cu flori galben aprins care atrag o mulţime de fluturi.
- Coada șoricelului Cherry Queen – o varietate cu flori de culoare roșu.
- Coada șoricelului Aliphia – o varietate cu flori albe.