Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a descoperit substanța cancerigenă acrilamida în cantități peste valorile admise în chipsuri eco la vânzare în România.
ANSVSA a decis să retragă două loturi de chipsuri eco de la vânzare și a făcut un anunț în acest sens.
Chipsuri eco de legume, periculoase din cauza acrilamidei
„Stimați clienți, vă informăm că furnizorul Dennrre a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor ECO chipsuri de legume, lot (data expirare) 15.04.2023 și 22.04.2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei.
Se recomandă persoanelor care dețin produsele descrise mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la magazin în perioada 02.03.2023-23.03.2023, urmând să primească în schimb contravaloarea lor”, anunță ANSVSA.
- Nume produs pe etichetă: Eco chipsuri de legume
- Producător: Go Pure
- Gramaj 90 grame
ANSVSA spune că aceste chipsuri eco au fost vândute în rețeaua de magazine Naturalia și pot fi returnate de unde au fost cumpărate.
Ce este acrilamida
Chipsurile retrase conțin cantități mari de acrilamida (denumită și amidă acrilică), compus organic care se formează din aminoacizi și zaharuri la temperaturi ridicate, ca urmare a reacției dintre asparagină și glucoză.
Acrilamida este o substanță care rezultă în urma încălzirii alimentelor bogate în amidon și se regăsește în preparate de patiserie, prăjituri, cartofi prăjiți, chipsuri. Substanța este suspectată că ar putea fi cancerigenă și că ar modifica materialul genetic.
Murraya, un odorizant eco extrem de atrăgător
Acrilamida este un compus solid, alb, inodor, solubil în apă și alți solvenți organici. Este produsă la nivel industrial, fiind un precursor al poliacrilamidelor (substanțe folosite ca agenți de îngroșare și de floculare).
Substanța este un compus toxic, iar faptul că este întâlnită în unele produse alimentare gătite a atras atenția asupra posibilelor pericole de sănătate pe care le poate cauza.
Alimentele crude și cele pregătite la aburi nu conțin aproape deloc acrilamida. În cazul folosirii unei friteuze, nu depășiți temperatura de 175 grade Celsius. La fel, temperatura cuptorului ar trebuie menținută sub 180 grade, cu ventilație și sub 200 grade fără ventilație.