Cramele Recaș au deschis „Bufetul simțurilor”, o expoziție interactivă a elementelor care definesc experiența degustării vinului, prin folosirea simțurilor vizual, olfactiv și „gustativ”. Expoziția se desfășoară pentru public până la data de 30 noiembrie 2023.
Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la ora 13:00 la 20:00.
Parcursul proiectului, de la stadiul de idee la cel de implementare, a fost realizat de Narcis Georgiu, reprezentant al celei de-a doua generații de acționari de la Cramele Recaș, cu o vastă experiență de sommelier, certificată prin distincțiile obținute în Franța, la Paris, dar și în Statele Unite ale Americii.
„Vinul e artă, e poveste, e îmbinarea ideală dintre muncă și pasiune transformate într-un adevărat stil de viață. Fiecare degustare ne poartă gusturile și emoțiile prin experiențe unice, ce ne ajută să descoperim atât vinul, cât și pe noi înșine. De la această premisă am pornit în momentul în care am gândit conceptul Bufetului Simțurilor.
Mi-am dorit să creez un spațiu care să aducă împreună comunitatea pasionaților de vin și să-i inițieze în arta degustării, prin folosirea potențialului simțurilor noastre în scopul detectării corecte a elementelor aromatice și structurale ale vinului. În cadrul acestui atelier, vom descoperi 24 de arome ce se pot regăsi în vin, culorile și textura acestuia, cât și posibilele defecte ce pot afecta experiența de degustare.
Această incursiune în arta degustării îmbină în mod ideal perspectiva tehnică și organică a vinului cu cea emoțională, personală și senzorială, într-un spectacol explorativ unic pentru piața vinului din România.”, a afirmat Narcis Georgiu.
Unde are loc proiectul inițiat de Cramele Recaș
„Bufetul Simțurilor” este un proiect derulat în premieră pentru Timișoara în incinta Cazarmei U, una dintre clădirile cu importanță istorică și culturală aparte din zona Banatului, restaurată recent și transformată în spațiu expozițional de 10.000 de mp., cu ocazia Timișoara 2023.
Proiectul explorează experiența senzorială a degustării vinului prin oferirea posibilității participanților de a-și folosi simțul olfactiv pentru a descoperi aromele vinului roșu, alb și roze, dar și a posibilelor defecte ce pot apărea în vin și ce trebuie recunoscute de consumator.
Textura vinului este reprezentată prin intermediul unor forme și materiale, iar întreaga paletă de culori a vinurilor lumii este reprezentată într-un mod inedit. Experiența senzorială este completată de explicațiile documentate imprimate pe zona centrală a mesei și un joc ce poate fi accesat prin codul QR, ce contorizează numărul aromelor corect identificate de fiecare vizitator în parte.
România, cel mai mare avans anual al producției de vin din UE
Compania Cramele Recaș a fost înființată în 1991 și cuprinde D.O.C.-ul Recaș și I.G.-ul Dealurile Timișului. Sediul central al companiei este situat în localitatea Recaș, județul Timiș. Crama din cărămidă cu săli boltite a fost construită în 1945 și cuprinde: sala de degustare, aflată la 9 m sub pământ, vinoteca și sala de baricuri – cu aproximativ 250 de butoaie de 225 L din lemn de stejar.
Compania administrează 1150 hectare de viță-de-vie. Deține în portofoliu branduri de vinuri precum Solo Quinta, Sole, Cuvee Uberland, Muse, Regno Recaș, Conacul Ambrozy, Domeniile Recaș, Castel Huniade, Schwaben Wein. Cifra de afaceri în 2013 a fost 19,4 mil. euro.