Avocado reprezintă o sursă importantă de nutrienți, vitamine și lipide anti-cancerigene. De aceea este folosit la prepararea salatelor și nu numai, pentru reţete sofisticate din restaurante sau chiar și acasă.
Originar din Mexic şi Guatemala, Avocado are o consistenţă untoasă şi un gust similar fructelor. Este benefic pentru organism, pentru că reprezintă o sursă bogată de acizi graşi esenţiali, potasiu, vitamina B5, vitamina B6, vitaminca C, vitamina K şi vitamin E. Fructul de avocado atunci când este copt devine verde închis sau mov închis, iar în interior are o sămânţă lemnoasă maro. Fiecare fruct cântăreşte în jur de 300-700 g.
Cultivat in apartament sau în balcon, poate ajunge și la 2 metri înălțime. Când a atins circa un metru și jumatate, trebuie tăiat vârful ca să facă ramuri și să se dezvolte lateral. Va avea forma unui mănunchi dens de verdeață, foarte decorativ.
Rodește dupa 4-6 ani și ca urmare, cei care îl cultivă în balcon o fac mai mult pentru aspectul decorativ și pentru verdeața sănătoasă pe care o prezintă.
Cum vă puteți crește propriul arbore de avocado din sâmbure
Fie că vă doriți un arbust decorativ sau un pom fructifer, iată cum vă puteți crește propriul arbore de avocado dintr-un sâmbure:
- Ștergeți sâmburele cu ajutorul unei periuțe, pentru a îndepărta resturile de pulpă;
- Poziţionaţi sâmburele cu partea ascuţită în sus şi fixaţi-l cu ajutorul a 3 scobitori introduse în acesta, deasupra unui pahar cu apă, cu o treime scufundată în lichid;
- Țineți paharul într-un loc cald și luminos, dar totuşi ferit de razele directe ale soarelui;
- Atunci când nivelul lichidului din pahar scade, completați-l cu apă;
- După 2-6 săptămâni sâmburele va înmuguri iar rădăcina și tulpina arborelui vor începe să se dezvolte;
- Când tulpina a crescut suficient și apar primele frunze, se taie pe la jumatate și se lasă să crească din nou, pentru ca arborele să dezvolte o coroană mai bogată;
- Următorul pas este sădirea arborelui de avocado într-un ghiveci cu pământ, tratat cu îngrășământ și bine drenat;
- Ghiveciul se poate păstra vara pe balcon sau în grădină iar când temperatura începe să coboare sub 15 grade Celsius se va muta în interior;
- Planta trebuie udată regulat, dar fără a exagera cu apa. Dacă frunzele se îngălbenesc este un semn că este udat în exces. Este bine ca între două udări, solul din ghiveci să fie lăsat să se usuce. Un amestec potrivit pentru solul plantei de avocado este turba şi pământul de grădină uşor, mixate în proporţii egale. Apoi se adăugă la suprafaţa ghiveciului un strat de scoarţă de copac, mărunţită sau chiar amestec de talaj;
- Avocado crescut în ghiveci face fructe după o perioadă lungă de timp. Astfel, pentru a-l determina să producă fructe, trebuie să-l altoiți. Altoirea se face ca și în cazul citricelor, atunci când tulpina lui se lignifică și devine groasă, când are circumferința unui creion.
Se poate înmulți prin semințe sau prin butășire. Deși nu este un fruct foarte utilizat la noi în țară, mulți români îl înmulțesc deoarece este o plantă decorativă, cu frunze închise la culoare.
Utilizări ale fructului
Din avocado se fac rareori milkshake-uri, dar renumită este pasta de avocado, Guacamole. Avocado se mai folosesc în salate și rareori ori niciodată în dulciuri deoarece nu conține zaharuri. Nu foarte renumită este rețeta de înghețată de avocado, fără prea multe zaharuri, care se consumă în unele țări.
Citiți și:
- Patria Bank lansează un produs de creditare pentru fermieri
- Competiția mondială Mundus Vini a medaliat vinurile românești
- Guvernul a aprobat noi ajutoare pentru producătorii agricoli
- Soluții pentru a reduce pagubele provocate de secetă
- TOP afaceri în agricultură pe care le poți face cu o investiție mică
- Finanțare nerambursabilă: 300 mil. euro pentru sectorul agroalimentar
Din avocado se mai fac diverse alte lucruri, printre care: măști de ten, ornamente, dulciuri (mai rar), se folosesc uneori în torturi dar nu prea des, medicină, etc.
Foto: Silverstylus from Pixabay
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.