Sună bizar acest cuvânt „Mosmon”, pare mai de grabă un fel de vrăjitorie dar nu, nu este deloc ceea ce pare la prima vedere. Mosmon este un arbust exotic cultivat în sud-estul Europei de mai bine de 3000 de ani, rezistent la secetă și ger, care își păstrează frunzele în pom chiar și pe timp de iarnă.
La noi în țară este numit Scorus și nu este cultivat pe scară largă din cauza nevoilor sale speciale. Aceată plantă lemnoasă are tulpină strâmbă, scurtă, cu ramuri răsucite, Lujeri muchiați, pubescenți, brachiblaste spinoase.
Face fructe de mărime mare (50 gr), diametrul 45-50 mm, lungime 35-40 mm, cu pieliță de culoare maro deschis și pe partea însorită roșu cărămiziu. Perioada de coacere este în luna noiembrie. Numit și Mespilus germanica, Hascul sau Medlar, acesta apare spontan în zona de deal și câmpie.
Cum se cultivă Mosmon
Acum că știți cum arată și de unde provine acest pom fructifer, pentru cei cărora v-a captat atenția, aflați și cum se poate cultina în propria grădină. Mosmonul este foarte rezistent la frig și ger însă pentru a se dezvolta bine preferă locurile însorite dar adăpostite de curenții de aer.
În România cel mai prolific teren pentru cultivarea Mosmonului este zona litoralului Mării Negre, la câmpie și la deal. Dacă îl îngrijiți cum trebuie, un astfel de arbore poate da roade timp de 30-35 de ani.
În perioada de vegetație, mosmonul are nevoie de o temperatură cuprinsă între 18 și 22 de grade și, rezistă până la cel mult 30 de grade Celsius. În perioada latentă, mugurii de rod pot fi afectați de frig, dacă temperaturile scad mai mult de -23 de grade Celsius.
Scorusul are nevoie de lumină, la umbră nu se dezvoltă bine, deci nu trebuie plantat într-o zonă umbroasă.
Sfaturi pentru îngrijirea plantelor din grădină în sezonul rece
Pentru a avea suficientă lumină, rândurile culturii de Mosmon trebuie să fie orientate pe direcțiile N-S, NE-SV, NV-SE. Dacă dețineți un teren în pantă, atunci cultura de Scorus ar fi bine să fie orientată sudic, sud-estic sau sud-vestic.
Cât privește udarea, trebuie să știți că are nevoie de aproximativ 900 mm precipitații anuale și nu mai puțin de 600 mm precipitații anuale.
Volumul de apă trebuie să fie distribuit cât mai uniform în perioada de vegetație. În perioade de secetă se impune irigarea plantei. Este necesar ca pânza freatică în zona unde se cultivă arbuștii să fie la circa 1,5 metri adâncime.
Mosmonul preferă soluri fertile, reavene, bine drenate, solurile mijlocii, precum cele lutoase și luto-argiloase, dar și nisipoase și argiloase. Arborele are nevoie și de spațiu pentru că poate ajunge la o înălțime de apoximativ 4-5 metri, iar coroana sa poate atinge un diametru de 2,5-4 metri. Este important să mai știți că primele mosmoane apar abia dupa 2-3 ani de la plantare.
Ce beneficii oferă Mosmon
Fructele coapte în anotimpul iernii dezvoltă arome complexe unice, dacă sunt lăsate în copac după ce frunzele au căzut și a dat înghețul. Mosmonul când începe să se coacă dobândește o culoare asemănătoare cu cea a zahărului brun.
Fructele mosmonului sau mosmoanele au un conținut bogat în potasiu, fenoli și flavonoide, vitaminele B1 și C, dar și proteine și săruri minerale. Astfel, fructul un excelent diuretic este folosit ca adjuvant în tratarea afecțiunilor gastrice, dar și al diareei, dizenteriei sau enteritei. Consumul regulat previne apariția pietrelor la rinichi sau le dizolvă treptat.
Un crin rar din climatul subtropical, Clivia
În statele Europene Regale acest fruct care seamănă cu un măr este foarte apreciat deoarece însoțește cele mai bune vinuri. Fructul se mai folosește și la pregătirea conservelor, la siropuri, tarte și jeleu. În Europa este servit în restaurante ca desert de iarnă, fiind prăjit în unt și cuișoare.
Ceaiul de mosmoane ajută la buna funcționare a ochilor, iar frunzele și rădăcina sunt folosite în tratarea malariei sau a leishmaniozei cutanate.
Ȋn Iran, frunzele, scoarța și fructele se folosesc la tratarea balonărilor, diareei, inflamațiilor gȃtului și febrei. Atenție, semințele acestei plante sunt toxice.