Cercetătorii au făcut progrese semnificative în a restabili gustul dulce și aromat pentru roșiile cultivate industrial, care adesea este mai fad comparativ cu cel al roșiilor cultivate în grădini.
O echipă de cercetători chinezi a identificat două gene responsabile pentru nivelul de zahăr din roșii. Prin modificarea genetică a acestor gene, s-au obținut roșii mai dulci, fără a compromite dimensiunea sau randamentul. Aceștia au comparat genomul roșiilor sălbatice cu cel al celor cultivate industrial.
Astfel au descoperit că roșiile sălbatice au gene care promovează un conținut mai ridicat de zahăr, în timp ce aceste gene au fost pierdute în procesul de domesticire.
De ce sunt roșiile cultivate industrial mai puțin gustoase
În timpul procesului de cultivare, s-a pus accent pe obținerea de roșii mari, cu o coajă rezistentă și care pot fi transportate pe distanțe lungi. Acest lucru a dus la sacrificarea gustului în favoarea altor caracteristici. Utilizarea excesivă a pesticidelor și îngrășămintelor chimice poate afecta negativ gustul și aroma roșiilor.
În viitor, s-ar putea să ne bucurăm din nou de gustul autentic al roșiilor, chiar și cele cultivate la scară largă. Roșiile mai dulci ar putea încuraja oamenii să consume mai multe legume și fructe, fără a adăuga zahăr.
Această descoperire ar putea duce la dezvoltarea de soiuri de roșii mai rezistente la boli și dăunători, reducând astfel necesitatea utilizării pesticidelor.
Dezvoltarea și comercializarea acestor noi soiuri de roșii va dura ceva timp. Totuși, alte roșii modificate genetic sunt deja disponibile în Japonia.
Cercetare
Roșia este cultivată în întreaga lume pentru fructele sale comestibile, având mii de soiuri. Îngrășământul cu un proporția de sodiu-fosfor-potasiu de 5–10–10 este adesea vândut ca îngrășământ special pentru roșii. Un gram de semințe de roșii conține aproximativ 300 de semințe.
Gustul slab și lipsa de zahăr în soiurile moderne de roșii de grădină și comerciale au rezultat din cultivarea selectivă a roșiilor pentru o culoare roșie uniformă. Această schimbare a avut loc după descoperirea unui fenotip mutant „u” la mijlocul secolului al XX-lea, numit astfel deoarece fructele acestuia sunt coapte uniform.
Acesta a fost încrucișat pe scară largă pentru a produce fructe roșii fără inelul verde tipic din jurul tulpinii la soiurile neîncrucișate. Înainte de introducerea generală a acestei trăsături, majoritatea roșiilor produceau mai mult zahăr în timpul coacerii și erau mai dulci și mai aromate.
Sfaturi pentru cultivarea roșiilor în ghivece
O analiză extinsă din 2022 a constatat multe beneficii pentru sănătate asociate consumului de roșii dar și unele riscuri, datorate atât factorilor externi (pesticide, contaminare microbiană, metale grele din sol contaminat), cât și intrinseci.
De exemplu, licopenul, cel puțin ca supliment, are un efect nedorit asupra trombocitelor pentru pacienții care utilizează anticoagulanți și medicamente similare.
Analiza concluzionează că „efectele sinergice ale tuturor constituenților roșiilor ar putea depăși beneficiile constituenților individuali ai tomatelor, cum ar fi licopenul”.
Studiile din 2014 și 2015 nu au găsit dovezi concludente care să indice că licopenul din roșii sau din suplimente afectează apariția bolilor cardiovasculare sau a cancerului.