Guvernul a aprobat o serie de măsuri de sprijin pentru fermieri, incluzând „Creditul fermierului” și subvenții pentru energia folosită la irigații.
Măsurile anunțate de Guvern sunt un pas important în sprijinirea fermierilor români și a agriculturii naționale.
Schema de ajutor de stat pentru fermieri
În ședința Guvernului din 08 februarie 2024 a fost adoptată Ordonanța de urgență privind aprobarea schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Prezentul act normativ vizează creșterea accesului la finanțare pentru fermieri, prin instituirea unei scheme de ajutor de stat „Creditul Fermierului”, prin care MADR acordă un ajutor de stat, sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă, reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.
Creditul Fermierului este o schemă de ajutor de stat derulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Prin intermediul acestei scheme, fermierii pot obține credite de capital de lucru cu dobândă subvenționată de stat. Rata dobânzii este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an.
Lista bancilor care oferă Creditul Fermierului:
- CEC Bank
- Raiffeisen Bank
- UniCredit Bank
- BRD – Groupe Société Générale
- OTP Bank
- Intesa Sanpaolo Bank
Creditul pentru fermieri poate fi acordat pe o perioadă de maximum 5 ani. Valoarea maximă a creditului eligibil pentru subvenție este de 280.000 de euro per beneficiar.
Descoperire în biologia vegetală: plantele comunică
Rata dobânzii aferentă creditelor pentru fermieri este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an.
Bugetul schemei de ajutor de stat are o valoare de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul a 164,1 milioane euro şi se asigură în limita sumelor disponibile din contul „Fondul pentru creditare și garantare a creditelor”, precum și a prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Subvenții pentru energia folosită la irigații
În Ședința de Guvern din 8 februarie 2024 a fost aprobată Hotărârea de Guvern ce modifică alineatul (5) al articolului 81 din Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr.138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1872/2005.
Prin aprobarea acestui act normativ se stabilește modalitatea de decontare a cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesare funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, care se suportă de la bugetul de stat, cheltuieli înregistrate în anul anterior și neplătite, din sumele alocate pentru anul următor.
În acest mod, în funcție de valoarea maximă a plafonului anual alocat cu această destinație, se stabilește procedura de aprobare, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, a cotei de până la 50%, fără a limita la anul în curs, fiind creată posibilitatea decontării cheltuielilor din anul anterior din bugetul alocat pentru anul următor.
Retragerea proiectului privind pesticidele
Guvernul salută retragerea de către Comisia Europeană a proiectului controversat privind pesticidele în agricultură. Consideră că este o victorie a eforturilor României și a europarlamentarilor români.
RABLA la tractoare și mașini agricole – 30.000 de euro/persoană
Beneficiarii eligibili sunt operatorii economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile CAEN 011 – Cultivarea plantelor nepermanente; CAEN 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; CAEN 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire; CAEN 014 – Creșterea animalelor și CAEN 015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), indiferent de mărimea acestora.
Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 3.500 de beneficiari.
Monitorizarea şi controlul beneficiarilor în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat se efectuează în mod transparent, nediscriminatoriu, prin publicarea lunară a înscrierilor şi beneficiarilor, pe site, de către FGCR, cu respectarea reglementărilor aplicabile instituțiilor de credit şi instituțiilor financiare nebancare.